Založ si blog

Žena a fajka sa nepožičiavajú, S 300 sa nedarúva!

V každej spoločnosti ľudí platia pravidlá písané aj nepísané. Tie pravidlá sa odlišujú podľa stavu a vyspelosti spoločnosti. Ignorovanie spoločenských pravidiel vedie k anarchii. Štát ako organizované násilie si vynucuje rešpektovanie písaných pravidiel – zákonov. Požičanie manželky a fajky patrí do skupiny nepísaných, avšak prísne rešpektovaných pravidiel. Nie tak dávno nebolo bežné požičiavať auto ani motorku, ani zbraň. Časy sa menia, odkedy je značná časť aut kupovaná na leasing a fungujú požičovne toto pravidlo nemá už takú validitu. Požičať známemu zbraň je zákonom o zbraniach zakázané pretože, ak je so zbraňou spôsobená ujma na zdraví či živote, padá zodpovednosť aj na majiteľa, čo platí aj v prípade požičaného auta či motorky.

O darovanej batérii PVO S 300 sa pohovorilo a popísalo veľa, aj bulvárnych nepresností

O systémoch PVO S 300

V prvom rade si ujasnime, aký systém to vlastne bol a aké mal parametre. Podľa štátneho tajomníka MO SR išlo o zastaralý systém S 300 PMU z roku 1989, ktorý bol cvične použitý iba raz v roku 2015. Podľa ministra obrany SR bol systém dislokovaný v Nitre, nebol vôbec modernizovaný, dokonca bol vypnutý, jeho servis nebolo možné do budúcnosti zabezpečiť (výrobca ALMAZ ANTEJ, RF). Podľa ich tvrdení bol systém pred koncom životnosti a účel ochrany Bratislavy a atómových elektrární (EBO a EMO) by čoskoro nemohol plniť. V tvrdeniach predstaviteľov MO SR a rôznych analytikov sa objavoval parameter maximálneho dosahu (dostrelu) 75 km, čo by znamenalo pri vzdušnej vzdialenosti Nitra – Bratislava najmenej 74 km, len iluzórnu ochranu metropoly. Podobné argumenty zastáva aj istý penzionovaný 57 ročný generál, ktorý S 300 vyčíta, že je odkázaný na vlastný radar, čo dáva v členitom teréne veľkú nádej pre nízko letiace ciele. Tvrdí, že naša batéria S 300 PMU mala iba jeden druh rakiet 5V55R s doletom 75 km a vyzdvihuje prednosti Patriota.

Podľa ww.military-today.com však Slovensku bol dodaný modernejší systém S 300 PMU-1, rovnako ako Číne, Grécku a Vietnamu. Systémy S 300 PMU-1 boli vyrábané od roku 1982, ako prvý systém ponúkal kombinácie až 6 druhov rakiet. Ako základná raketa 5V55R s rýchlosťou M6 a účinným dostrelom 75 km, výška letu cieľa od 10 m do 25 km. Raketa 48N6 mala rýchlosť M 6 až M 8, účinný dostrel až 150 km, výška letu cieľa 10 m do 27 km. Riadiaci systém naraz mohol sledovať 6 cieľov a navádzať 12 rakiet, tento systém bol určený na ničenie aj malorozmerných manévrujúcich a nízko letiacich cieľov. Preto systém S 300 PMU-1 možno zaradiť do kategórie protiraketových. Je účinný proti lietadlám a proti balistickým raketám, aj proti raketám s plochou dráhou letu. Vyvstávajú otázky: kto má pravdu a kto zavádza či už zámerne alebo z nevedomosti. Systém mal byť dodaný v roku 1989, vyrobený 1987 – teda 5 rokov od začiatku výroby verzie PMU-1. Prečo by nám bol dodaný starší systém verzie PMU? Ako mohol byť taký systém považovaný za účinnú ochranu Bratislavy, keď bol dislokovaný v Nitre čím bol mimo účinného dostrelu rakiet 5V55R?

O systémoch PVO Patriot

Systém PVO MIM 104 PATRIOT sa začal vyvíjať v spoločnosti RAYTHEON pred 60 rokmi, prvé úspešné testy v roku 1974, zaradené do výzbroje USA v 1984 vo verzii PAC-1, v roku 1988 verzia PAC-2 použitá v operácii Púštna búrka proti Irackým balistickým raketám SCUD s úspešnosťou 70%, v Izraeli proti malým balistickým raketám Palestíncov vykázal úspešnosť iba 40%. S takým obranným systémom nebol Izrael spokojný, preto zakúpil od USA dokonalejší a výkonnejší systém THAAD, no hlavne vyvíjal a testoval vlastné systémy „Železná kupola“ a „Dávidov prak“, ktorými vyriešil skutočne účinnú protiraketovú ochranu štátu.

Verzia MIM 104F PATRIOT PAC-3 bola do výzbroje USA zaradená v roku 2002, využíva dva druha rakiet MIM 109 bola vo verzii PAC-1 účinná do výšky 24 km a vzdialenosti 69 km, vo verzii PAC-2 do 160 km, menšia strela ERINT je účinná do vzdialenosti 20 km a výšky 15 km. Rakety sa líšia bojovými hlavicami aj systémom ovládajúcim manévrovanie. Raketa ERINT je schopná vykonávať prudké zmeny dráhy a sledovať tak manévrujúce hlavice balistických rakiet alebo rakiet s plochou dráhou letu. Obe rakety dosahujú rýchlosť M5. Riadiaci systém batérie je prepojený s kooperujúcimi batériami systémov PVO a so systémom typu AWACS, komunikácia systémov a obsluhy je zabezpečená proti sledovaniu a rušeniu. V palebnej batérii Patriot PAC-3 sú z 8 odpaľovacích zariadení 2 až 4 systémy s raketami ERINT. Systém sa od roku 2000 vyrába v najmenej 3 konfiguráciách. V roku 2006 bol zavedený nový riadiaci systém GEM-T, ktorý je oveľa presnejší, je vybavený dotykovými obrazovkami s dlhou životnosťou. Podľa ministra obrany SR dve batérie PATRIOT PAC-3 Slovensku zapožičalo Nemecko, jednu batériu Holandsko a jedna je sľúbená od USA. Tu sú stále nezodpovedané otázky: v akých konfiguráciách sú jednotlivé batérie, budú vzájomne všetky systémy prepojené, sú všetky 4 batérie Patriotov zhodné alebo sa odlišujú a nejde o rozdielne vozidlá, ale o riadiace systémy, radary a rakety. Tvrdenie, že PATRIOT PAC-3 je najmodernejší nesedí, lebo existuje aj systém PAC-4. Kedy boli jednotlivé systémy vyrobené, osobitne ten, ktorý by sme mali odkúpiť? Porovnanie predsedu NR SR, že S 300 je 40 ročný Moskvič a Patriot moderné BMW je silne populistické a nepravdivé!

O darovaní systému PVO S 300 Ukrajine

Podľa medializovaných informácií mala Ukrajinská armáda do 23. februára tohto roku veľmi silne vyzbrojenú PVO, konkrétne to boli 2 samostatné pluky systémov S 300, jednu samostatnú divíziu systémov S 300 a 5 samostatných brigád S 300, to celkom znamenalo 100 – 120 batérií S 300, navyše desiatky batérií systémov BUK. Deň po útoku VKS RF ich väčšinu mohla odpísať, zachovalé ukrývala a iba ojedinele použila. Za tohto stavu výzbroje Ukrajinskej armády bolo darovanie jedinej Slovenskej batérie S 300 z vojenského hľadiska bezvýznamné, ba smiešne! Táto silná obranná zbraň neochránila nikoho, naopak: ohrozila sprievod konvoja a podľa médií, zahynulo po raketovom útoku na darovanú batériu 25 vojakov Ukrajinskej armády. Pri darovaní zbrane za 600 miliónov USD by viac prezieravosti a zodpovednosti Vlády SR nezaškodilo! Zdá sa, že vláda sa nepoučila a diskutuje o darovaní ďalších zbraní, už nielen obranných. Naše MIG 29 so svojou výzbrojou a v počte menej ako 10 nijako nevybojujú čisté nebo nad Ukrajinou, skôr by dopadli rovnako ako S 300. Húfnice Zuzana sú na predaj? Ešte nedávno boli iba zaradené do výzbroje ASR v malom počte! My si jednoducho ako malý štát nemôžeme dovoliť to čo robia veľmoci a ak si to dovoľujeme, tak to ide na účet občanov SR.

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

charkov, veža, televízna

List z Charkova: Úder na televíznu veže bolí. Ale nezlomí

23.04.2024 10:00

Vidieť ste ju mohli takmer odkiaľkoľvek v meste, bola najvyššou stavbou Charkova. Pripomínala raketu, ktorá každú chvíľu vzlietne do vesmíru.

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.