Založ si blog

V podpore propagandy sa môžu publikovať hocijaké hlúposti?

„Čím to je, že ten čo nevie spievať spieva“? pýta sa spevák skupiny NO NAME. No nielen v show biznise sú počuť a vidieť exempláre, ktoré jednoducho nevedia, je to všade, publicistiku nevynímajúc. Redaktor ktorý sa zaoberá zahraničnou politikou, tiež nemusí vedieť všetko, ale musí sa vyznať a hlavne musí chcieť.

Nedávno sa objavili vo médiách informácie, že prihraničné ruské mesto Belgorod bolo zasiahnuté raketovým útokom. Vrcholom babráctva je, keď sú nekriticky prebrané a účelovo poskladané neoverené informácie. Tak nejako vznikol aj blog s titulkom:V Belgorode zabíjali poruchové ruské rakety 57E6 systému Pantsir“. Po rozvidnení oficiálny telegramový kanál lokálneho belgorodského média zverejnil fotky rakety Pantsir, ktorá mala poruchu a dopadla priamo na mesto. Na nočných videách tiež pekne vidno moment, keď motor prestal pracovať – na oblohe sa po jeho zhasnutí objavil ohnivý kruh a ruská raketa následne dopadla do rezidenčnej štvrte, kde zničila niekoľko domov a zabila troch ľudí. Výbuch bol o to ničivejší, pretože raketa obsahovala stále veľké množstvo nespotrebovaného raketového paliva.

 

Podstatným zavádzajúcim prvkom v blogu je tvrdenie, že poruchová ruská raketa systému Pantsir zabila troch ľudí a zničila niekoľko domov v ruskom meste! Je to nezmysel a možno aj zlý úmysel.

Skutočnosť je totiž celkom iná:

Systém protivzdušnej obrany Pantsir je mobilný a treba povedať, že veľmi výkonný prvok PVO armády RF. Na bojovom vozidle pechoty sú umiestnené dva rýchlopalné kanóny ráže 30 mm, celkom 12 protilietadlových rakiet a radar s fázovacou mriežkou, ktorý dokáže sledovať naraz 20 cieľov a rozlišovať ich druh. Kanóny strieľajú striedavo, kadencia prevyšuje 2.000 rán za minútu, účinný dostrel do 4 km výšky. Pri streľbe na vzdušný cieľ, letiaci v mimoriadne nízkych nadmorských výškach, sa využíva elektro-optický systém. Ten umožňuje detekciu a automatické sledovanie cieľa na vzdialenosť 11 – 26 km. Riadená strela 9M335/57E6 je dvojstupňová, jej rýchlosť je až 1.300 m/s, dosah 20 km a výškový dostup 15 km, hmotnosť pri štarte je 74,5 kg a kompletná bojová hlavica má 20 kg. Na nálož pripadá menej ako 10 kg. Z uvedeného je jasné, že takáto raketa nemôže zničiť niekoľko domov! Čo je na fotografii nie je jasné, možno je to odhodený prvý stupeň rakety, lebo aj systémy Pantsir boli použité na odvrátenie raketového útoku zo strany ukrajinskej armády.

 

Kto a čo teda zničilo domy v Belgorode a zabilo 3 ľudí?

 

Popis situácie pozorovateľom svedčí o tom, že na mesto Belgorod boli vystrelené balistické rakety krátkeho doletu a jedna z nich po zásahu PVO armády RF, dopadla do obývanej zóny kde jej výbuch spôsobil škody na budovách a straty na životoch. Podľa oficiálnej informácie MO RF bolo ukrajinskou armádou z priestoru mesta Charkov vystrelené 6 balistických rakiet systému Točka U, 5 rakiet PVO RF zničila tak, že ich zbytky dopadli do neobývaného priestoru, poslednú šiestu zásah PVO žiaľ nasmeroval na predmestie.

 

Balistická raketa krátkeho doletu Točka U je muzeálny typ a preto ju väčšina armád, ktoré ju mali vo výzbroji vyradila a nahradila modernejším systémom. Armáda RF ju nahradila moderným a výkonným systémom Iskander M, ukrajinská armáda má Točky stále vo výzbroji.

Dĺžka rakety je 6,4 m, priemer tela max. 0,65 m, hmotnosť pri štarte 2 tony, hmotnosť bojovej hlavice 482 kg, dosah max. 70 km, stredná odchýlka dopadu od cieľa 150 metrov. Pre porovnanie Iskander M má pri dosahu 500 km odchýlku dopadu od cieľa menšiu ako 5 metrov.

Vo vojne na Ukrajine boli rakety Točka U použité už najmenej tri krát. Pripomeňme si útok na námestie v Charkove a predstaničný priestor v Kramatorsku. Obete a škody boli pripisované Rusku, veď ide o rakety s ruským pôvodom a málokto uverí tomu, že armáda môže útočiť raketami na vlastných občanov, no stalo sa!

 

Už dávnejšie bol publikovaný raketový útok na letisko pri ruskom meste Rostov nad Donom, kedy dve rakety Točka U mali zničiť jednu stíhačku MIG 29. Velenie armády RF už urobilo a urobí ďalšie opatrenia na posilnenie PVO na hraniciach s Ukrajinou a systémy S 400 poskytne aj Bielorusku. Za nebezpečné a priam choré je potrebné označiť vyjadrenia vojnových štváčov z VB a USA, o poskytnutí Ukrajine rakiet stredného a dlhého doletu!!! To by viedlo k eskalácii, akú nemožno zastaviť, čiže k vojne jadrovej a poslednej! Čo tak obnoviť rokovania o prímerí?

 

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Lukašenko

Mlátili ju hlava-nehlava. Bieloruska na toaletnom papieri opísala brutalitu Lukašenkovho režimu

16.04.2024 09:12

Kacarynu Novikavovú zatkli v júni 2023, keď mala na sebe iba nočnú košeľu.

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.