Založ si blog

Ukrajina musí zvíťaziť nad Ruskom do zimy

Slovenské masmédiá čerpajú informácie o vojenskom konflikte na Ukrajine priamo z kuchyne od prezidenta Zelenského, ale pre spestrenie aj od britských a amerických tajných služieb a predstaviteľov vlád, armád buď činných alebo vyslúžilých. Signifikantné je, že len výnimočne sa objaví nejaký citát z opačnej strany, no ten je okamžite podrobený tvrdej kritike. Rusofóbii prepadli aj nezávislé a demokratické štáty, za všetko jeden príklad z Rakúska. Ministerka, ktorá na súkromnej rodinnej svadbe zatancovala jeden valčík s Vladimírom Putinom, bola nútená újsť z Rakúska, lebo ten teror už nemohla ďalej znášať. Titulok je inšpirovaný vyjadrením vedúceho úradu vlády Ukrajiny. Čo už, Američania majú zbytok sveta za sféru svojich záujmov. Za svoje záujmy sú ochotní vynakladať miliardy USD a obetovať tisícky životov svojich boys. USA má svoje záujmy v Čiernom mori, aj v Stredozemnom mori, vlastne vo všetkých moriach na svete. Vložili miliardy USD do zmeny režimu v 2014 roku cez tzv. „Majdán“ a odvtedy pripravovali Ukrajincov na bratovražednú vojnu s Ruskom. Vyšpičkovaný nacionalizmus nesúci znaky nacizmu až genocídy bol tolerovaný, ba štedro odmeňovaný po dobu 8 rokov. Vytesňovanie ruskej menšiny na Donbase sa stupňovalo, až dospelo k účtu 14 tisíc civilných obetí. Herec v kresle prezidenta si rýchlo osvojil silné reči, neváhal podpísať žiadosť adresovanú EÚ o prijatie Ukrajiny do spoločenstva. Nepochybne Ukrajina smerovala do NATO a tým presvedčila Rusko, že musí tento proces zastaviť, ak sa nechce vystaviť ohrozeniu zo strany NATO.

Západné sofistikované zbrane vraj pomôžu Ukrajincom zvíťaziť

V prvých mesiacoch vojny vojenská pomoc západu bola výslovne určená na obranu (protiletecké rakety s dosahom do 4 km, protitankové rakety s dosahom do 3 km, ozbrojené drony, strelivo, vojenský materiál). Časom Kyjev nástojčivo žiadal dodávky ťažkých zbraní, lebo bez nich nemôže rusov zastaviť. Tak sa na Ukrajinu dostávali staršie tanky, transportéry, húfnice ťahané aj samohybné, raketomety, systémy PVO stredného dosahu. Medzi donormi figuruje aj SR s PVO systémom S-300, batériou samohybných húfnic ZUZANA 2, strelivom a možno dospejeme aj k darovaniu 8 letu schopných stíhačiek MIG 29! Medzičasom ruská armáda obsadila celú Luhanskú republiku, takmer celú Doneckú republiku a takmer celé pobrežie Azovského a Čierneho mora. Veľká chvála je venovaná ôsmim systémom salvových raketometov HIMARS dodaných z USA, dokonca sa píše o tom, ako sa ich Rusi boja a usilujú sa ich zničiť. Kongres USA schválil poskytnutie ďalšej pomoci Ukrajine v objeme 800 mil. USD, v čom sú započítané aj ďalšie 4 systémy HIMARS. Mobilný systém HIMARS má 6 hlavní ráže 225 mm, dosah rakiet je až 70 km, pričom rakety môžu a nemusia byť navádzané na cieľ. Navigácia rakiet využíva podporu z vojenských satelitov USA. Nie je tajomstvom, že USA svojimi prostriedkami vyhľadávajú „Ruské“ ciele a pomáhajú pri navigácii Ukrajinských útokov, najmä zbraňami, ktoré Ukrajine sami dodali. Ako úspech HIMARSU je prezentované poškodenie mostu cez Dneper, ktorý zasiahli tri rakety (jedna explózia prerazila mostovku). HIMARSY vraj prinútia Rusov, aby svoje sklady a riadiace centrá premiestnili ďalej od frontovej línie, mimo dosahu systémov HIMARS. O reálnej účinnosti týchto zbraní nemožno pochybovať, ale ich počet a tým celková palebná sila nemôže zmeniť výsledok vojny zásadným spôsobom, ale ako marketing je to dobré. Od čias legendárnych „Kaťuší“ je známe, že šokujúci efekt salvových raketometov je v tom, že za krátky čas dokážu cieľovú oblasť pokryť takým množstvom zásahov, že vojenská technika a aj živá sila protivníka je okamžite vyradená z boja. Armáda RF disponuje silným delostrelectvom do ktorého sa zaraďujú aj salvové raketomety: TOS-1 a 2, URAGÁN, SMERČ a TORNADO. Raketomet URAGÁN má 16 hlavní ráže 220 mm, za 20 sek. zmení cieľový priestor 4 ha na oranisko, dostrel je 38 km., používa najmenej 5 druhov rakiet. Raketomet SMERČ má 12 hlavní ráže 300 mm, 5 druhov rakiet vrátane thermobarickej nálože, dostrel rakiet až 90 km, rakety majú  automatickú korekciu letu. Najnovší model TORNADO zavedený v 2014 má 40 hlavní ráže 122 mm, dostrel 40 km, no s novými raketami až 100 km, rakety s rôznymi hlavicami majú aj možnosť navádzania na cieľ. Staršie modely ako sú GRAD a URAGÁN používa aj Ukrajinská armáda.

Môže Ukrajina vytlačiť rusov za hranice do začiatku zimy?

Zmysel tohto želania je opodstatnený v tom, že podnikať protiofenzívu v zimnom období je nesmierne ťažké a do jari sa armáda RF v spojení s domobranou odštiepeneckých republík opevní tak, že tým získa veľkú výhodu a vojna by nevyhnutne pokračovala v roku 2023 najmenej do jesene. Odhodlanie poraziť Rusko však nezdieľajú všetci občania Ukrajiny. Podľa čerstvej informácie prezident Zelenskyj vykonal čistky v tajnej službe a na generálnej prokuratúre. Dôvodom je tajná spolupráca s armádou RF. Stav disciplíny a organizovanosť Ukrajinskej armády zaostáva za tým, čo hovorí propaganda. Stalo sa, že dodané francúzske húfnice „Caesar“ boli pod rukou predané okupantom! Napriek vyhlásenej mobilizácii tisícky mužov denne opúšťajú krajinu a na obranu vlasti ani nepomyslia. Na územiach Donbasu a Podnesterska žije vo vysokom zastúpení ruská národnostná menšina, ktorá vojnu chápe ako oslobodenie od 8 rokov trvajúceho teroru a s armádou RF spolupracuje. Tieto územia Rusko neopustí a bude chcieť dosiahnuť ich nezávislosť od zbytku Ukrajiny. Šanca poraziť Rusko vojensky je nereálna a nerealizovateľná napriek tomu, že Ukrajine pomáha okolo 40 krajín sveta. V konečnom dôsledku bude Ukrajina totálne zničená, počty úmrtí a ťažkých zranení ohromné! V záujme koho to má Ukrajinský národ podstúpiť? Komu na prospech???

Do posledného muža, do posledného náboja?

Bojachtiví vodcovia Ukrajiny si neuvedomujú dôsledky pokračovania vojny aj dôraznejším spôsobom? Všetky vystrelené náboje, granáty, míny, rakety dopadnú na ukrajinskú zem, aj na obydlia mešťanov aj dedinčanov a ničia infraštruktúru rovnako, či sú vystrelené rusmi alebo tými čo proti rusom bojujú. Vydať Ukrajinu za bojisko – arénu riešenia konfliktu veľmocí USA a VB vs. Rusko je nezodpovedné najmä voči vlastným občanom, ktorí prinášajú obete na bojiskách aj mimo nich.  „Výsledkom celého diania môže Ukrajina prísť aj o zvyšky štátnej suverenity a zmiznúť z mapy sveta.“– takú prognózu napísal Dmitrij Medvedev.

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Stratil Andrej Danko politický kompas alebo je to vážnejšie?

11.01.2024

V období sviatkov väčšina politikov odložila zbroj a venovala sa obyčajným ľudským radostiam a starostiam. No našli sa aj výnimky z ktorých najviac „bodoval“ Andrej Danko – predseda SNS a podpredseda NR SR. Vo viacerých mediálnych výstupoch zahral rolu prognostika a veštca, vyjadroval obavy o stabilitu vládnej koalície a prezrádzal „tajomstvá“ z koaličnej [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.