Založ si blog

K vládnej kríze pristupuje kríza energetická

Vládna kríza na Slovensku je logickým výsledkom zlých rozhodnutí voličov v 2020, keď dôveru vložili do rúk subjektom, ktoré dlhodobo vykazujú minimálnu kompatibilitu. Dôsledkom v poradí už druhej vládnej krízy je akási studená vojna medzi rezortom financií a rezortmi obsadenými nominantmi SaS, ale aj kooperácia MF s rezortmi zdravotníctva a práce sociálnych vecí a rodiny vykazuje kolapsový stav. Vláda zaujatá bojom s Covidom 19 a sama so sebou, nestihla za takmer dva a pol roka riešiť dopady bezprecedentného zdražovania na zamestnancov štátnej správy, zdravotníkov, zamestnancov školstva, dôchodcov, chudobou ohrozených rodín. Svoje zámery chce uplatniť až v roku 2023, no dovtedy sa stihla celkom rozhádať a smeruje k rozpadu! Inflácia na Slovensku v júli 2022 dosiahla 13,6% a ďalej rastie, najmä z rastu cien energií a potravín. Dobiehanie priemernej životnej úrovne EÚ sa zastavilo na hodnote 84%, no za posledné dva roky sme cúvli na 80%. Rating Slovenska sa zhoršuje na „riskantný“ čo spôsobí zdraženie úverov, už si za záporný úrok nepožičiame. Príznačné je, že premiér Heger vidí len samé pozitíva a vývoj hodnotí kladne! Slovenská vláda je raritou v EÚ, lebo jej pomoc firmám a občanom je vzácna ako šafrán. Životná úroveň dôchodcov klesla v tomto roku doteraz o 12%, koľko to bude do konca roku presne nevieme, no vláda je hluchá a slepá aj voči petíciám nespokojných občanov. Prvým prognostikom o rozpade vlády bol samotný Igor Matovič, ktorý usúdil, že kľúčový rozpor vo vládnej koalícii nastane pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na rok 2023, čiže v novembri tohto roku. SaS si postavila hlavu už na začiatku prázdnin a ako ultimatívnu požiadavku definovala odchod Igora Matoviča z vlády. V auguste sa aktivizoval premiér Heger, ktorý zvoláva rokovania a predkladá ústretové návrhy ako riešiť spory v koalícii. Na piatok 26.8.22 je avizované tretie a možno posledné rokovanie koaličných strán. Otázka znie: ako pevne je SaS rozhodnutá, či sa nechá alebo sa nenechá presvedčiť na pokračovaní štvorkoalície. V zmysle rozhodnutia Republikovej rady SaS totiž už vystúpila z koalície a ak do 31.8.22 neodstúpi z vlády Igor Matovič, ministri za SaS podajú demisiu. Okyptená trojkoalícia nebude mať stabilnú väčšinu v parlamente, ako sa zhostí svojich úloh možno domyslieť, že to bude ešte horšie ako bolo doteraz. Opozičné strany vyzbierali takmer pol milióna podpisov občanov za vypísanie referenda o možnostiach skrátenia volebného obdobia. Dôležité bude rozhodnutie pani Prezidentky, či referendum vyhlási alebo bude naťahovať čas v súčinnosti s ÚS SR?

Energetická kríza dopadne na tých, ktorí ju vyvolali

Od roku 2014 prijímajú USA a EÚ hospodárske a politické sankcie namierené na Ruskú Federáciu ako trest za anexiu Krymu, ktorý tvoril územne (od 50. rokov) Ukrajinskú autonómnu oblasť. Sankcie boli predlžované a rozširované každoročne. Múdre hlavy argumentovali tým, že do Európy predáva RF vyše 40% svojho exportu zemného plynu a ropy a to RF neprežije ak Európa obmedzí a neskôr zastaví dovoz energetických médií. Tieto myšlienky dostali nový zmysel po vojenskom napadnutí Ukrajiny armádou RF (24.2.22). V orgánoch EÚ boli schválené rozhodnutia členských štátov smerujúce k úplnému zastavenia nákupu energetických médií z RF. Vnútrozemské štáty ako Česko, Slovensko, Maďarsko, Rakúsko s vybudovanými potrubiami z RF dostali o niečo dlhší čas na prispôsobenie, aj hrdé Slovensko sa pridalo na stranu spoločnej solidarity s Ukrajinou. Slovnaft patriaci spoločnosti MOL mal byť dodatočne zdanený zato, že využíva stále lacnú ruskú ropu. Vláda to však neschválila! Výrobná technológia v Slovnafte musí prejsť rekonštrukciou destilačných kolón na ľahkú ropu typu BREND. V dovoze neruskej ropy spoliehame na ropovod ADRIA. Naša 100% závislosť na dovoze zemného plynu z RF sa znižuje nákupom LNG (skvapalnený zemný plyn) z USA, jeden tanker za mesiac pristane v prístavnom termináli Rijeka. Ako alternatíva sa javí aj možnosť kupovať plyn z Nórska alebo Arabského polostrova. Najväčšia Európska ekonomika v Nemecku sa už pripravuje na prežitie zimného obdobia a pritom má vybudované plynovody až z Ruských nálezísk (NORD STREAM 1 a 2). Aktuálne rokuje Nemecký kancelár Scholz v Kanade o dovoze LNG a perspektívne Vodíka do Nemecka.

Osobitným druhom energie je elektrina, nedá sa vyrobiť na sklad a aj preto sústavy na rozvod elektriny sú prepojené čím sa zvyšuje stabilita sústavy aj v prípade mimoriadností. Elektrická energia sa z RF na Slovensko nedováža, lenže napriek tomu elektrina zdražela najviac – až na päťnásobok. Riešenie do dobrých časov kótovať ceny elektrickej energie na burze sa pomstilo tým, ktorí energiu spotrebúvajú a odmenilo tých, ktorí energiu vyrábajú a dodávajú do spoločnej siete. Slovensko je vo výrobe elektrickej energie sebestačné, ba isté množstvo nadvýroby je distribuované do spoločnej prepojenej siete. Prečo musia spotrebitelia na Slovensku platiť za energiu ceny určené na burze??? Lebo niečo nebolo domyslené v Bruseli pri formulovaní spoločnej energetickej politiky štátov EÚ. Tento logický nezmysel má potenciál rozkolu v orgánoch EÚ a spochybňuje zmysel členstva v EÚ. Nečlenské štáty EÚ Nórsko a Švajčiarsko vyrábajú takmer všetku elektrickú energiu vo vodných elektrárňach – teda z obnoviteľných zelených zdrojov. To čo sami nespotrebujú predajú po novom za horibilné ceny. Zdá sa, že nové vedenie EK EÚ na čele so ženou, tieto procesy nezvládlo a nezvláda! Drahá elektrina má za následok zdražovanie všetkého, je to olej do inflačného ohňa.

Riešenia, ktoré nie sú riešenia

Počúvame a čítame kadejaké múdre rady ako ušetriť energie, teplo, elektrickú energiu, vodu atď. Návrhy ako ušetriť v kuchyni pri varení a pečení nestoja za reč. Usporiť elektrinu dokážu úsporné spotrebiče, teplo sa ušetrí v zateplených budovách, s kvalitnými oknami a tiež samočinnou reguláciou kúrenia. Slovensko ako vysoko plynofikovaná krajina, bude nútené používať dostupnejšie lacnejšie palivá ako drevo a uhlie. Nejde len o domácnosti, ale aj verejné budovy, úrady, školy, nemocnice a polikliniky, závody a firmy. Systematické riešenia sa očakávajú z Bruselu, tam kde problémy zasiali ich musia aj vyriešiť!

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Stratil Andrej Danko politický kompas alebo je to vážnejšie?

11.01.2024

V období sviatkov väčšina politikov odložila zbroj a venovala sa obyčajným ľudským radostiam a starostiam. No našli sa aj výnimky z ktorých najviac „bodoval“ Andrej Danko – predseda SNS a podpredseda NR SR. Vo viacerých mediálnych výstupoch zahral rolu prognostika a veštca, vyjadroval obavy o stabilitu vládnej koalície a prezrádzal „tajomstvá“ z koaličnej [...]

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.