Založ si blog

. .. koleso sa polámalo a do vody popadalo . .. vadí / nevadí?

Pamätníkom titulok pripomína kedysi populárne detské riekanky, ale článok bude o vážnych veciach. Konkrétne o politickom dianí na Slovensku, ktoré nemá vo vyspelom svete obdobu a svojimi charakteristikami pripomína rozvojovú krajinu, ktorá blúdi vo svojom smerovaní a pri vládnutí kopí chybu na chybu!

Mala to byť najlepšia vláda v dejinách SR

Kto sleduje politiku musel zaznamenať nadšenie po parlamentných voľbách 29.2.2020, ktoré posadili do sedla Igora Matoviča, dovtedy zaznávaného parlamentného šaša. Ako jasný víťaz so ziskom viac ako 25 % hlasov bol prezidentkou poverený zostavením vlády. Po niekoľkých dňoch bolo jasné, že vládnu koalíciu budú tvoriť: hnutia OĽaNO + Sme rodina a strany SaS + Za ľudí. Nemožno zabúdať, že hnutie OĽaNO v období pred voľbami utajene fúzovalo s NOVA, KÚ a Zmenou zdola. Fanúšikovia rodiacej sa vládnej zostavy jasali pri zistení, že koalícia bude v parlamente disponovať dokonca ústavnou väčšinou 93 hlasov. Andrej Kiska  sklamaný z volebného výsledku sa stiahol z politiky, ale na sneme strany presadil zvolenie predsedníčky Veroniky Remišovej! Predpoklady na úspešné vládnutie teda boli, ale len do času. Čoskoro sa ukázali slabiny vo fungovaní a trhliny v jednote koalície. Do očí udierala personálna chudoba, do zodpovedných funkcií sa dostali aj diletanti a nekompetentní dobrodruhovia. Idylické vzťahy v koalícii sa každým týždňom menili od vzájomného osočovania až po osobnú animozitu.

Nekompetentné a chaotické vládnutie počas pandémie Covidu 19

Dnes je dokázané, že vinou zle manažovaného zdravotníctva a pacientov, no najmä z dôvodu pomýlených rozhodnutí proti šíreniu nákazy, Slovensko vynaložilo obrovské finančné prostriedky na nezmyselné plošné testovania, na adaptáciu zdravotníckych a sociálnych zariadení, no ani drastické opatrenia obmedzujúce mobilitu občanov nezabránili vysokej – v istom období dokonca najvyššej úmrtnosti na svete! Dnes je na stole príslušných orgánov otázka, či za dosiahnuté „výsledky“ má alebo nemá byť vyvodená trestnoprávna zodpovednosť konkrétnych osôb. Keď sa k úmrtiam na covid pridali zvýšené úmrtia na srdcovo-cievne a onkologické diagnózy, výsledok za 2021 a 2022 prekonal aj vojnové roky. Na začiatku pandémie bol nedostatok zdravotníckeho materiálu, no najmä nedostatok testov, za ktorý si minister hospodárstva od premiéra vyslúžil titul „Idiot“. V kritickom roku 2021 často na trhu chýbali vakcíny žiadaných značiek – pri odznievaní pandémie na konci roka 2022 bolo zistené, že skladujeme na Slovensku 2,7 milióna vakcín a objednaných máme ešte omnoho viac! Do čela zápasu s pandémiou sa postavil premier Igor Matovič. Sám tlmočil národu na siahodlhých tlačovkách najmä svoje rozumy, ktoré presadzoval hlava – nehlava! Labutiu pieseň zaspieval spolu s verným ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím na popradskom letisku, kde privítali na slovenskej pôde neschválenú vakcínu SPUTNIK V. Na protest proti ich svojvoľnému konaniu začali podávať ministri vlády SR demisie. Napokon demisiu do rúk prezidentky podal aj sám premier Matovič. Rada starších alias “koaličná” našla východisko z krízy: obetným baránkom sa stal MZ Krajčí a premier Matovič si zamenil kreslá s MF Hegerom. Revoltujúci ministri okrem MZ sa vrátili na svoje pôvodné úrady a pani Prezidentka to odobrila. Chaos a marasmus vo vládnutí pokračoval nezmenenou intenzitou MF Matovič bez škrupúl prekračoval svoje právomoci, poslušných odmeňoval, neposlušných trestal a počínal si ako superhrdina!

Rozpad vládnej koalície začal v septembri 2022 a potrvá najmenej rok

Vládna strana SaS si postavila v júni 2022 hlavu a žiadala odchod Matoviča z vlády do 1.9.2022 ako podmienku zotrvania v koalícii. Keďže sa tak nestalo, ministri za SaS podali demisiu a strana ohlásila odchod do opozície. Vláda stratila väčšinu v parlamente, no pokračovala v divotvornom vládnutí ďalej. SaS a HLAS SD podali v parlamente návrh na vyslovenie nedôvery predsdovi vlády Edvardovi Hegerovi. Po viacdňovej diskusii a odkladoch bolo 15.12.2022 odhlasované väčšinou 78 hlasov, vyslovenie nedôvery predsedovi vlády a tým celej vláde SR. Predseda vlády Heger a predseda parlamentu Kollár vzali na vedomie pokyn pani Prezidentky zmeniť Ústavu SR do konca januára 2023 a vykonať predčasné voľby do konca prvého polroku 2023 pod hrozbou vymenovania úradníckej vlády. Prezidentka vládu E. Hegera odvolala a súčasne poverila riadením svojich úradov do nástupu novej s výnimkou MF, kde bol poverený jeho riadením premiér Heger. Zmena ústavy bola prijatá v posledný deň januára, no bez podpory opozície, ktorá trvala na pôvodnom znení návrhu s možnosťou skrátenia volebného obdobia nielen uznesením NR, ale aj po platnom referende! Rozhodovanie o termíne predčasných volieb bolo poznačené zbytočným hľadaním „novej 76“ premiérom Hegerom a nepochopiteľným ústupkom p. Prezidentky, keď pripustila aj termín volieb 30.9.2023. Pri oboch kľúčových rozhodovaniach parlamentu sa „opozičná“ SaS správala ako koaličná strana! Poverený minister zdravotníctva Lengvarský požiadal o zbavenie svojho poverenia s odôvodnením, že nemôže ďalej pôsobiť v prostredí plnom politickej korupcie! Prezidentka zbavila Lengvarského poverenia viesť MZ a jeho riadením poverila premiéra Eduarda Hegera. To však nebolo všetko! Šuškanda o skorom rozpade hnutia OĽaNO bola pravdivá. V noci z 6 na 7 marca 2023 presne o 23:41 sa objavil na FB status premiéra Hegera, ktorým ukončil svoje pôsobenie v OĽaNO, lebo túto dôležitú životnú etapu naplnil!!! Už 7 marca sa uskutočnila TB  na ktorej obklopený priaznivcami a viacerými ministrami (Naď, Káčer, Budaj, Hirman) a poslancami (Kollár, Letanovská) Heger informoval o vzniku strany DEMOKRATI na platforme strany SPOLU, premenovanej na Modrú koalíciu. Kúsok hodný eskamotéra je v zavedených demokraciách neprípustný, nie však na Slovensku. Premiér vlády, ktorá stratila dôveru parlamentu a dôveru občanov – voličov, má na historickom minime, z večera na ráno zmení stranícke tričko a naplno sa pustí do predvolenej kampane, priamo z úradu vlády, využívajúc všetky svoje právomoci, aparát, vládny špeciál, služobné vozidlá a služobné priestory. Pani prezidentke neprekáža, že o riadnej funkcii ústavných orgánov, najmä vlády SR, môžeme na Slovensku iba snívať??? Výzvy na vymenovanie úradníckej vlády odmieta, lebo by jej to poškodilo v kampani na opätovné získanie úradu!

Komu stav ústavných orgánov nevadí a komu vadí?

Zjavne to nevadí pani Prezidentke aspoň zatiaľ, Nevadí vládnym stranám, ktoré si lížu rany utŕžené počas kontroverzného vládnutia a dúfajú, že občania – voliči zabudnú na ich výkony a chabé výsledky. Nevadí ani tretine poslancov NR SR, ktorí sú toho času nezaradení a potrebujú čas na nájdenie teplého kútika ako ten Macko uško. Nielen nezaradení poslanci, ale aj poslanci, ktorí sa do parlamentu takpovediac vyviezli chcú ukázať a presadiť svoje nápady. Najaktívnejší a najrozšafnejší je poslanec Matovič. Legislatívna smršť vadí len naoko, v skutočnosti je to dôsledok náboru poslancov v OĽaNO a totálny rozklad Za ľudí. Nevadí to ani mini stranám, ktoré nemajú šance získať 5% hlasov pre vstup do parlamentu, tie potrebujú čas na vytvorenie ad hoc spoločenstiev – zlepencov, ktoré sa pri prvej búrke rozlepia a rozpadnú, to platí aj o novotvaroch (Demokrati, Modrí, Jablko, ODS) a iné podobné čudá, ktorých sú na Slovensku desiatky. Voľby ešte neboli vyhlásené – volebná kampaň v zmysle zákona nezačala? Žarty nabok! Kampaňuje sa odušu. Že sa porušuje zákon o voľbách? No a čo? Po nás potopa!

Zjavne to vadí štandardným politickým stranám, ktoré jediné spĺňajú podmienky na fungovanie zastupiteľskej parlamentnej demokracie (Smer SSD, Hlas SD, KDH, SNS, Aliancia), ktoré musia zápasiť o priazeň voličov so subjektmi, ktoré skutočné politické strany nie sú, ani nikdy nebudú! Chápu politiku ako zaujímavý biznis.

Najviac to však vadí občanom, ktorí tri roky na svojich pleciach nesú výsledky vládnutia Matovičovej a Hegerovej vlády. Slovensko už nenapreduje, ale cúva do minulosti! V porovnaní HDP na hlavu vo vyjadrení parity kúpnej sily sme sa dostali na predposledné miesto v EÚ. Reálne mzdy a dôchodky klesajú už tretí rok po sebe. Chudoba kvári už 600 tisíc dôchodcov, lebo inflácia predbieha valorizáciu dôchodkov o rok. Podobne zle sú na tom rodiny neúplné s jedným rodičom a deťmi. Najmenej polovica rodín nie je schopná zaplatiť mimoriadny výdavok 400 €, lebo žijú z ruky do úst. Infláciu = znehodnotenie peňazí, máme najvyššiu v eurozóne, osobitne vzrástla cena potravín cca o 30% a stále rastie aj keď vraj pomalšie. Vláda nedokáže zasiahnuť proti kartelovej dohode o zastropovaní cien niektorých potravín. Nečudo, je to po vzore zastropovania cien energií – osobitne pre firmy a inštitúcie, kde je strop cien privysoko! Čo na to parlament? Tam je priam karneval populistických a nereálnych návrhov, ktoré si zadlžené Slovensko nemôže dovoliť.

Finále

Okrem uvedených tzv. chlebových tém kvária spoločnosť aj iné závažné nedostatky, ktoré sú roky prehliadané alebo ich riešenie mešká. Ani zjavné priority nie sú riešené včas a zodpovedné útvary len krčia plecami a vyhovárajú sa na kdekoho. Žiť v štáte, kde skoro nič nefunguje normálne je za trest! Občania môžu zorganizovať protesty, ktoré ľahko prejdú do hromadných nepokojov viď Francúzsko, ale čo to pomôže, keď tí čo im bola zverená moc i štátne peniaze riešia iba sami seba a aj to diletantsky.

V predvolebnej kampani by mali relevantné politické strany verejne zdiskreditovať quasi hnutia a zlepence, ktoré sa budú uchádzať o kus volebného koláča. Trpezlivo vysvetľovať verejnosti čo znamená zodpovedne voliť a koho určite nevoliť, lebo práve tam je ukryté tajomstvo neúspechu Slovenska po roku 2020.

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Stratil Andrej Danko politický kompas alebo je to vážnejšie?

11.01.2024

V období sviatkov väčšina politikov odložila zbroj a venovala sa obyčajným ľudským radostiam a starostiam. No našli sa aj výnimky z ktorých najviac „bodoval“ Andrej Danko – predseda SNS a podpredseda NR SR. Vo viacerých mediálnych výstupoch zahral rolu prognostika a veštca, vyjadroval obavy o stabilitu vládnej koalície a prezrádzal „tajomstvá“ z koaličnej [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.