Založ si blog

Koalícia skloňovaná podľa vzoru Matovič

Čo hovorí zákon a čo nájdeme v registri politických strán a hnutí

Kandidátnu listinu môže podať politická strana alebo politické hnutie (ďalej len „politická strana“), ktorá je registrovaná podľa zákona č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach v znení neskorších predpisov. Politické strany môžu na účely volieb utvoriť koalíciu a podať spoločnú kandidátnu listinu

 Zmena názvu a skratky strany

(1) Strana môže zmeniť svoj názov alebo skratku prostredníctvom zmeny zaregistrovaných stanov podľa § 11 alebo zápisom nových stanov do registra strán podľa § 12.

(2) Ak predmetom návrhu na zápis zmeny zaregistrovaných stanov alebo návrhu na zápis nových stanov je zmena názvu strany alebo jej skratky podľa odseku 1, ministerstvo nerozhodne o zmene názvu strany alebo jej skratky, ak strana predložila návrh po vyhlásení volieb do Národnej rady.

Ako postupoval Matovič a čo v jeho konaní nesedí

V roku 2020 si Matovič nechal zaregistrovať na MV zmenu názvu hnutia OĽaNO na „Obyčajní šudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) – Nová väčšina (NOVA) – Kresťanská únia (KÚ) – Zmena zdola“. Týmto ťahom sa vraj šikovne vyhol povinnosti prekročiť vo výsledku hranicu 10 %, (keby 4 subjekty kandidovali ako koalícia).

V roku 2023 už Matovič nechcel použiť ten istý trik –  hovoril, že rokuje s mnohými o spoločnom postupe pred voľbami. 26.05.23 na TB oznámil zmenu názvu hnutia na Obyčajní ľudia (OĽANO), Nezávislí kandidáti (NEKA), NOVA, Slobodní a zodpovední, Pačivale Roma, Magyar Szívek. Pochválil sa aj rysujúcimi sa dohodami s KÚ a možno aj so „Za ľudí“. Skrátený názov bude „OľaNO a priatelia“. KÚ trvala na kandidovaní ako koaličná strana. Matovič ohlásil nový názov volebnej koalície: Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), NOVA, Slobodní a zodpovední, Pačivale Roma, Magyar Szívek a Kresťanská únia (KÚ). To pokračovalo po termíne ktorý limitoval zmenu názvu alebo skráteného názvu strany. Vtedy ešte nemal dohodu so stranou „Za ľudí“.

Termín na odovzdanie kandidátnych listín bol určený na 2. júla 2023 do 24:00. Matovič a spolok dorazili do podateľne MV SR 5 minút pred vypršaním limitu, čo sústredilo pozornosť masmédií, no podstatná bola hlavička kandidátnej listiny: „OBYČAJNÍ ĽUDIA (OĽANO), NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI (NEKA), NOVA, SLOBODNÍ A ZODPOVEDNÍ, PAČIVALE ROMA, MAGYAR SZÍVEK, KRESŤANSKÁ ÚNIA a ZA ĽUDÍ“ Skrátený názov je „OĽaNO a priatelia“. Podľa Matoviča ide o trojkoalíciu, povinnosti dosiahnuť najmenej 7,0 % hlasov sa neboja. Tu je potrebné pripomenúť, že zákon pokiaľ ide o povinnosti subjektov nerozlišuje medzi politickými stranami a politickými hnutiami a pre voľby do NR SR pozná len dva druhy subjektov: politické strany a politické hnutia! Matovič má v hlavičke kandidátnej listiny 2 politické strany a 2 politické hnutia + 4 nedefinované subjekty, ktoré v denníku PRAVDA nazvali „Platformami“, pričom okrem štátneho jazyka je použitý aj jazyk maďarský a jazyk rómsky. Kandidátov za uvedené platformy pozbieral Matovič na politickom smetisku. Je signifikantné ako masmédiá rozoberajú nepodstatné detaily kandidátok, no podstatné obchádzanie zákona si nevšímajú! Na webových sídlach politických strán KÚ a „Za ľudí“ sa hrdo hlásia do troj-koalície s hnutím OľaNO a priatelia, no o partnerskom politickom hnutí NOVA mlčia! Medzi kandidátmi sú tri pozície kandidátov za NOVA, predseda hnutia Mgr. Gábor Grendel je na 149 pozícii. Kandidáti za 4 platformy sú na webovom sídle OľaNO uvedení ako nominanti OľaNO a priatelia, je otázne ako budú identifikovaní na volebných lístkoch!

Do pozornosti príslušným orgánom štátu a ostatným kandidujúcim stranám a hnutiam

  • Boli opakované a účelové zmeny názvu politického hnutia OľaNO vykonané v súlade so zákonom?
  • Prečo sú v názve kandidujúceho subjektu uvedené spolky nezaregistrované ako politické hnutia alebo strany: NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI, SLOBODNÍ a ZODPOVEDNÍ, PAČIVALE ROMA, MAGYAR SZÍVEK?
  • Medzi registrované politické hnutia patrí aj „Nová väčšina (NOVA)“ nemožno ju účelovo vynechať a tak sú v názve kandidujúceho subjektu aj kandidátnej listine 4 politické strany resp. politické hnutia, čiže ide o štvorkoalíciu s povinnosťou dosiahnuť pre vstup do NR SR výsledok 10 % +.

Do pozornosti voličom

Na poslednú chvíľu zbúchaný super-zlepenec je prejav zúfalstva jeho autora a hŕstky jemu verných. Takáto zostava nedáva nádej na stabilitu, ani zmysluplnú legislatívne činnosť v parlamente. Za cenu lámania zákonov na kolene a podvodného konania sa usiluje získať znovu podiel na výkone moci. Poslanecký klub 0ĽaNO sa rozpadol ako domček z kariet a tento super-zlepenec by bol ešte horší. Dávať hlasy zverbovancom a parazitom na štátnom rozpočte bude voľbou za pokračovanie chaosu v parlamente. Neverte „bojovníkom proti korupcii“, u ktorých väčšina neabsolvovala ZVS, spravidla si vybavili „Modré knižky“. Osoby zdravotne nespôsobilé vykonať ZVS ako službu vlasti – sa zrazu derú k moci a chcú riadiť štát. Voľte iba štandardné politické strany a hnutia, ktoré dávajú záruku lepšieho a zmysluplného uplatňovania získaných právomocí. Len štandardné politické strany a hnutia dávajú predpoklad na fungovanie zastupiteľskej demokracie.

Paradoxy v našej politike sú časté

02.05.2024

Paradox vo všeobecnosti znamená protirečivé až nezmyselné tvrdenie alebo výpoveď. Paradoxných tvrdení a výpovedí sa vyskytuje v našej politike neúrekom a spôsobujú to, že tieto praktiky prenikajú do povedomia občanov v takej miere, že niektoré priam zľudovejú. Nasleduje zopár príkladov. Správa sa ako neriadená strela – takto onálepkovaný politik alebo iná [...]

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Mikrofón / Novinár / Žurnalistika /

Slovensko sa v rebríčku slobody médií prepadlo o 12 miest. Prvé skončilo Nórsko, posledná Eritrea, Rusko si polepšilo

03.05.2024 08:17

Slobodu tlače na celom svete ohrozujú práve tí, ktorí by mali byť jej garantmi, teda vlády a politické orgány krajín, varuje organizácia Reportéri bez hraníc.

Jekaterina Sobjanukova

Najbohatšia poslankyňa označila nezamestnaných Rusov za červy a rada by ich videla v pracovných táboroch

03.05.2024 08:00

Jelena Sobkaňuková tvrdí, že veľa ľudí nechce robiť. Bola preto zvedavá, čo si myslia ostatní poslanci o táboroch smutne známych zo Stalinovho obdobia.

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.