Založ si blog

Trojkoalícia zložená z 2. politických strán, 2. politických hnutí a 4. platforiem

Každému príčetnému občanovi – potenciálnemu voličovi musí byť titulok podozrivý, žiaľ skutočnosť je ešte podozrivejšia. Je doslova alarmujúce, ako pristúpili MV SR (registračný orgán) aj Ústredná komisia pre voľby k ľudovej tvorivosti Igora Matoviča a jeho prehrešky proti zákonu 85/2005 Z. z.

Čo prehliadlo Ministerstvo vnútra SR?

Zmena názvu politického subjektu registrovaného v registri MV SR je možná iba zmenou Stanov Politického hnutia alebo Politickej strany. Zmena názvu politického subjektu je neprípustná po vyhlásení volieb do NR SR. Tu sa žiada odpoveď na otázky:

  • Má politické hnutie OľaNO vôbec stanovy? Ak ich má, prečo nie sú verejne dostupné?
  • V akých termínoch boli na MV SR predložené opakované zmeny názvu OľaNO a Priatelia?
  • K pristúpeniu strany „Za ľudí“ do koalície prišlo evidentne až po vyhlásení volieb, bola táto posledná zmena zaregistrovaná na MV SR alebo v rozpore so zákonom vložená priamo na kandidátnu listinu?

Podľa zákona 85/2005 Z. z. do volieb môžu byť zapísané iba politické strany a politické hnutia registrované v registri politických strán a politických hnutí na MV SR. Tu je potrebné odpovedať na otázku:

  • Prečo v úplnom názve politického hnutia „OľaNO a Priatelia“ sú uvedené aj 4 neregistrované subjekty „Nezávislí kandidáti (NEKA), Slobodní a zodpovední, Pačivale Roma a Magyar Szívek“?

Čo prehliadla Ústredná komisia pre voľby?

Komisia nenašla rozpor medzi medializovaným pomenovaním trojkoalícia a prítomnosťou štyroch riadne registrovaných politických subjektov (OľaNO, NOVA, KÚ a Za ľudí) v názve koalície – teda mala zjednať nápravu a jedinú koalíciu vo voľbách preklasifikovať na štvorkoalíciu, ale neurobila to! Dôvodom môže byť fakt, že štvorkoalícia vyžaduje pre vstup do NR SR výsledok 10%+ a trojkoalícia len 7%+. Je to hanba padajúca na hlavu renomovaného ústavného právnika vo funkcii predsedu Štátnej komisie pre voľby a financovanie politických strán a hnutí, Ladislava Orosza a jeho kolegov!

Kto by mal konať vo veci a vyžadovať zjednanie nápravy?

Mali by sa ozvať predovšetkým:

  • Ostatné politické subjekty, ktoré dodržali zákonné podmienky do bodky.
  • Ministerstvo vnútra SR a Ministerstvo spravodlivosti SR.
  • Predseda NR SR a Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR.
  • Mimovládne organizácie, napríklad: VIA IURIS, AMNESTY INTERNATIONAL a iné.

Čo možno očakávať po vstupe „OľaNO a Priatelia“ do NR SR?

Super-zlepenec nemôže garantovať nič pozitívne, žiadnu stabilitu, žiadnu systematickú prácu, ale postupný rozpad na frakcie a platformy – to áno. Takéto hybridy a paródie na politické strany, nemajú čo v demokratických voľbách hľadať! Pre fungovanie parlamentnej zastupiteľskej demokracie predstavujú časovanú bombu. Počínanie Igora Matoviča pri kreovaní a registrácii koalície je volebný podvod ako vyšitý. Darmo dnes v médiách počúvame a čítame, že OľaNO vytvorilo koalíciu s KÚ a Za ľudí, je to klamstvo, lebo politické hnutie NOVA má na rozdiel od OľaNO všetko v poriadku, dokonca aj stanovy na webe a jeho traja nominanti budú mať na volebnom lístku napísané, že ich nominuje NOVA!

Bojovník proti korupcii alebo veľmajster korupcie?

Igor Matovič a jeho najvernejší si v listine kandidátov do stĺpca „zamestnanie“ uviedli: „bojovník proti korupcii“. Ústredná komisia pre voľby a financovanie politických strán a hnutí viedla k danému úletu diskusiu, no napokon sa uzhodla, že do budúcnosti by sa malo „zamestnanie“ v zákone presnejšie definovať!!! Spomeňme si na to, ako bojuje s korupciou Igor Matovič v tomto volebnom období:

  • Obstarávanie testov a iných zdravotníckych potrieb osobitne vakcín proti COVIDU nebolo korupciou?
  • Atómová zbraň proti COVIDU (celoplošné testovanie), ktorého výsledky predali do UK bolo čo?
  • Očkovacia lotéria s nákladom 27 miliónov € a vyplatenými odmenami menej ako 10 miliónov €, pričom losovanie víťazov prémií po 10. 000 € v priamom TV prenose bolo zmanipulované! Tri milióny € boli rozdelené vopred vybraným zaočkovaným. V TV sa konala iba trápna skorumpovaná show.
  • Tri krát predložil Igor Matovič do NR SR novelu zákona, podľa ktorej mal každý volič dostať 500 € a získať tým hlasy nevoličov, neprešlo mu to! Tak ľahko sa on nevzdá, z Talianska doviezli 60 kusov 500 stoviek, ale FIAT. Tie najmladšie majú 60 rokov, môžu prejsť procesmi originality, STK a EK??? Tak či tak, Igor dobrák to od kosti už vymyslí ako na vec: autíčka rozdá svojim priaznivcom v tombole a obdarovaní ich môžu leštiť ako sa na veteránov patrí.

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.