Založ si blog

Grafy ako zákerná zbraň v predvolebnom zápase

Grafické zobrazenie množstva parametrov je isteže zrozumiteľnejšie ako prezentovanie samotných číselných hodnôt. Využíva sa často pri prezentáciách a to na najrôznejšie účely. Argumentácia s pomocou grafického zobrazenia hodnôt prostredníctvom stĺpcových alebo kruhových grafov sa využíva aj v TV diskusiách politikov. Kritici tejto metódy si osvojili heslo: „Z grafov sa ešte nikto nenajedol“. Možno však často kritizovať aj vecne a konkrétne poukázať na neobjektívnosť až cielenú demagógiu ukrytú v predstavovaných grafoch.

Porovnávať neporovnateľné – taká je metóda politikov

Každý TV divák ktorý sleduje politické diskusie už videl desiatky grafov a počul sprievodné komentáre o tom, ak vlády Matoviča, Hegera a Ódora pomáhajú rodinám a dôchodcom v porovnaní s Ficovou a Pellegriniho vládou. Naposledy (6.8.23) exminister Mikulec v relácii „V politike“ predstavil taký ošúchaný graf, ktorý pre istotu nepustil z ruky a neumožnil tak opozičnému poslancovi Tomášovi podrobiť graf kritike. Konkrétny graf zobrazoval červenými stĺpcami štátnu pomoc dôchodcom v malých niekoľko percentných nárastoch obdobie do roku 2020 a modrými stĺpcami zobrazujúcimi dynamicky rastúcu pomoc dôchodcom po roku 2020. Konečný výsledok bol, že pomoc dôchodcom bola po roku 2020 o 1.800 % vyššia ako za vlád sociálnych demokratov. Tento graf síce matematicky správne zobrazoval súčty, rozdiely, násobky a podiely dát, ale napriek tomu nevypovedá pravdu o tom, ako sa žije dôchodcom na Slovensku. V období do 2020 dostávali dôchodcovia iba vianočný príspevok a každoročnú valorizáciu upravenú zákonom o tzv. dôchodcovskú infláciu. Naproti tomu v období po 2020 dostali dôchodcovia okrem pravidelnej ročnej valorizácie aj mimoriadnu valorizáciu aj 13 a 14 dôchodok, dokonca aj rodičovský bonus. Dôchodcovia si polepšili o milióny aj ako odmeny za očkovanie a tí najšťastnejší získali aj výhry v očkovacej lotérii.

Zdanie klame aj v tomto prípade

Modré stĺpce na prvý pohľad ohurujú svojou výškou a dynamikou rastu, ale opomínajú podstatnú vec!. Nevšímajú si vzťah k rastu životných nákladov vyjadrenú najmä v inflácii, ani časový posun pomoci, ktorá vždy zaostáva za nárastom životných nákladov dôchodcov.

Obdobie Ficových vlád po roku 2012 sprevádzala nízka až takmer nulová inflácia, preto bol praktizovaný úzus, aby bola každoročná valorizácia dôchodkov najmenej 2 % lebo vychádzala po niekoľko rokov nižšia. Inými slovami, aj pri malom raste dôchodkov životná úroveň dôchodcov neklesala, ba pomaly rástla. Netreba zabúdať na dedičstvo po vláde Radičovej: 14 % nezamestnanosť a vo viacerých regiónoch nad 20 %. To bola priorita nad ostatné.  Dôsledná regulácia cien energií a pridávané bonusy ako bolo cestovanie vlakom zdarma boli stabilizujúcim faktorom. Každoročné zvyšovanie vianočného príspevku a vyšší rast dôchodkov ako bol rast životných nákladov – to boli predpoklady k tomu, že dôchodcovia žili lepšie ako žijú dnes.

Po roku 2020 postihli Slovensko krízy spojené s pandémiou, s nákladmi vojny na Ukrajine, s energetickou krízou a vysokou infláciou. V tomto článku niet priestoru na rozoberanie príčin vzniku kríz, ale skrátene môžeme povedať, že Slovensko vyšlo z týchto kríz veľmi zle a na tom má svoj podiel neschopná vláda a rozhádaný parlament s prispením p. Prezidentky. V životnej úrovni sa Slovensko prepadlo na chvost štátov EÚ. Tretina dôchodcov žije v pásme chudoby. Polovica rodín nie je schopná ufinancovať mimoriadny výdavok 400 €. Slovensko má suverénne prvé miesto vo výške inflácie a v cenách potravín. Dokonca cena benzínu je na Slovensku najvyššia v strednej Európe, už sme predstihli aj Rakúsko. To nie je náhoda!

Keby boli popri modrých stĺpcoch na grafoch aj povedzme zelené stĺpce vyjadrujúce dôchodcovskú infláciu – tak tie by boli ešte vyššie ako tie modré. Čiže kúpyschopnosť dôchodcov a nielen dôchodcov sa kontinuálne znižuje! Je to zavinené tým, že valorizácia dôchodkov bola priznávaná s ročným oneskorením. Preto sa patrí poďakovať iniciatíve poslanca NR SR za Hlas SD Erikovi Tomášovi za jeho podiel pri vypracovaní návrhu novely zákona o sociálnom poistení, jeho predrokovaní s Ministrom PSVaR p. Krajňákom a získavaní podpory v parlamente. Vďaka tomuto zákonu, ktorý bol podporený vysokou väčšinu už nebude valorizácia dôchodkov meškať o rok, ale ak inflácia prekročí v sledovanom období 5 %, nastúpi jej kompenzácia.

K zodpovednosti za trojročné diletantské riadenie štátu sa nikto nehlási. Predstavitelia skrachovanej vládnej koalície s drzosťou sebe vlastnou, kalia vodu v predvolebnej kampani. Preto musia zodpovednosť vyvodiť občania – voliči a to tým, že tým ktorí rozvrátili štát a priviedli ho na okraj finančného kolapsu, klamárom, ktorí nemajú ani štipku sebareflexie, nedajú žiadne hlasy!

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.