Založ si blog

Oddeľujme pravdu od lží a demagógie

V predvolebnom období je voličom tlačené do hláv veľa lží.

Už je taká doba, že praxou overené pravdy sú často prekričané účelovými klamstvami a potom nečudo, že časť občanov – potencionálnych voličov stráca orientáciu a ako sa hovorí sadnú na lep tárajom a gágajom. Kto všetko sa zúčastňuje predvolebného diskurzu? Nielen politici vrátane kandidátov, ale aj masové médiá, tretí sektor, nezávislí politológovia, ekonómovia, analytici a v neposlednom autori statusov a diskutéri na sociálnych sieťach.

Prečo je naša politická scéna neštandardná?

Hlavne pre porušovanie zákona o politických stranách a politických hnutiach a benevolenciu registračného orgánu (MV SR). Toho výsledkom je existencia viac ako 140 politických strán a hnutí, keď v stave likvidácie je ich najmenej tretina. Likvidácia niektorých strán sa ťahá desaťročia – načo je to dobré? Nikto nevie! Nečudo, že v parlamentných voľbách sa do zápasu o moc zúčastňuje viac ako 25 subjektov. V roku 2020 ich bolo 28 a v tomto roku ich je 25, pritom dostať sa do parlamentu má šancu 6 – 8 subjektov. Vysoký počet zúčastnených spôsobuje to, že aj víťazné strany získajú len 20 – 25% hlasov voličov. Aj v posledných voľbách bola vládna koalícia zostavená zo subjektov so ziskom 25, 8, 6 a 5% hlasov voličov. To je celé zle a nemá to v pokročilých demokraciách alternatívu. V skutočne vyspelých demokraciách sa do volebného zápasu zapája  sotva 5 politických subjektov, v USA súperia medzi sebou len dve silné strany a je nemysliteľné, aby sa vo voľbách zrodilo také prekvapenie, akým bolo víťazstvo OľaNO u nás.

Možno z neutešenej situácie nájsť východisko? Isteže áno, no musí sa chcieť. Pomohlo by zrušenie štátneho príspevku na politickú činnosť stranám mimo parlamentu a platí to aj o vrátení volebného poplatku 17.000 €. Pre vstup do parlamentu by malo byť zvýšené kvórum z 5 na 7% hlasov voličov a pre koalície 9 a 12% hlasov voličov. No úplne najlepším riešením bude zmena volebného systému na pomerný, keď by sa polovica poslancov volila vo volebných okrskoch (v zásade okresoch). Príležitosť to zaviesť mal Smer SD v rokoch samovlády, ale prepásol ju! Napodiv rozpadnutá vládna koalícia neštandardných strán a hnutí pochopila, že to by bol koniec ich podnikania v politike a jeden volebný obvod dostali do Ústavy SR. Zmeniť volebný systém bude tak oveľa ťažšie a odpoveď na túto otázku dá volebný výsledok.

Demagógiu a klamstvá treba vyvracať a uvádzať tvrdenia na pravú mieru.

Politici, ktorí nesú zodpovednosť za otrasné výsledky vládnutia v rokoch 2020 – 2023 neodišli do politického dôchodku, ale umyli si ruky ako Pilát a kandidujú v pôvodných alebo inovovaných subjektoch znovu! Ich argumentácia síce nemá elementárnu logiku, ale pri pochopení novinárov a moderátorov tárajú a trepú až sa hory zelenajú. Vraj sa borili s tromi či štyrmi krízami (pandémia, energie, vojna na Ukrajine, inflácia), napriek tomu pomáhali udržať zamestnanosť čo stálo 3,5 mld. €, pomáhali podnikateľom, pomáhajú utečencom z Ukrajiny aj vojensky aj humanitárne podporujú statočnú vojnu Ukrajincov. Pomáhajú rodinám s deťmi a seniorom, s cenami energií, kde objem pomoci vysoko prevyšuje pomoc poskytovanú za Ficových vlád. Zaočkovaných v lotérii vraj vyplatili 24 miliónov €, celkovo pomoc rodinám a seniorom stála vyše 8 mld.€.

V skutočnosti ide o zavádzanie a otvorené klamstvá.

V zápase s pandémiou vláda načisto zlyhala, celkom zomrelo na Covid vyše 21 tisíc ľudí (viac ako v II. sv. vojne). Prostriedky vyplatené na udržanie zamestnanosti a pomoc podnikateľom s nájomným, sú vo svojej podstate inflačné peniaze, za ktoré nebola vytvorená v ekonomike hodnota! V snahe zapáčiť sa Bruselu a USA nastúpili cestu odstrihnutia sa od Ruska ako dodávateľa lacných energií. Dovolili Slovenským elektrárňam, (ktoré už vlastne nie sú slovenské) predať elektrinu vyrobenú na Slovensku na dva roky dopredu. Preto museli čarovať s tým ako z drahej elektriny nakúpenej cez burzu (až 400 € za MWh) urobiť cenu znesiteľnú pre domácnosti, verejný a podnikateľský sektor. Zastropované ceny pre domácnosti boli 63 € za MWh, ale pre ostatných 199 € za MWh. Takéto ceny elektriny najskôr zlikvidovali také fabriky ako SLOVALCO v Žiari a FEZ na Orave, ohrozili výrobu a podnikanie všade, v následku vyvolali inflačnú špirálu. Pomoc rodinám s deťmi a seniorom prezentovaná graficky zavádza, lebo chýba porovnanie s aktuálnym stavom inflácie. V realite pomoc výrazne zaostávala v čase aj v celkovom objeme voči rastu životných nákladov. Napriek tomu, že sme sebestační vo výrobe elektriny majú verejný sektor a podnikatelia elektrinu násobne drahšiu ako by mohli mať, keby! V slávnej Očkovacej lotérii bolo vyplatených nie 24 ale iba 10,2 milióna €. Na čo bol použitý či zneužitý zbytok nákladov do 26 miliónov € vedia páni HEGER (MF) a Matovič (Premiér). Podozrivo bolo vykonávané v priamom TV prenose losovanie denných prémií po 10.000 € (evidentne boli výhercovia vybraní z databázy vopred a losovanie z osudia bola iba hraná fraška). Aj zoznam 20. výhercov denných prémií po 1.000 € bol iba zobrazený na dvoch stranách a basta! Kontrolné orgány z MF SR ani notára nikdy nepredstavili. Bola lotéria zneužitá na korupciu? Neschválený zákon o odmenách 500 € pre voličov sa stal podmienkou pre účasť OĹaNO a Priatelia vo vládnej koalícii a čo je príznačné, figuruje ako jeden z 10 sľubov, ktoré majú osloviť voličov, najmä nevoličov, lebo tým je naozaj jedno koho volebný lístok vhodia do urny, hlavne, že dostanú po 500 €! Takúto volebnú korupciu ešte nikto nevymyslel. Bojovník proti korupcii (povolanie Matoviča na volebnom lístku) sa stal veľkňazom korupcie na Slovensku!

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.