Založ si blog

Voliť či nevoliť? Koho voliť a koho nie!

Kvantita ide na úkor kvality

Oneskorené predčasné voľby sú za dverami, nastal čas pozrieť sa bližšie na kandidujúce subjekty a tak analyzovať kvalitné ponuky aj ponuky nekvalitné, až smiešne. Na Slovensku je v registri politických strán a politických hnutí cez 160 subjektov, z toho je tretina v likvidácii. Do parlamentných volieb 2023 sa zaregistrovalo 25 politických subjektov, zložili kauciu po 17.000 € a predložili na registráciu kandidátne listiny. Nie je známy prípad, kedy by registračný orgán MV SR, ani Štátna komisia pre voľby a financovanie politických strán a hnutí, niektorý subjekt odmietli zaregistrovať. Osobitnú pozornosť si zaslúži jediná koalícia so skráteným názvom „OĽaNO a Priatelia“ pod ktorým sa ukrývajú dve politické strany, dve politické hnutia a štyri politické platformy. Táto zostava bola dva krát premenovaná, naposledy (po pristúpení strany Za ľudí) sa menil názov sotva jeden deň pred termínom, na odovzdanie kandidátnych listín. Zmena názvu politického subjektu je zákonom zakázaná po vyhlásení volieb! To však pre Igora Matoviča nebol žiadny problém! Jednoducho hnutie NOVA zaradil medzi platformy a rozhodol, že jeho koalícia bude trojkoalíciou!

V parlamentnej zastupiteľskej demokracii sú škodcami a nežiadúcimi elementmi politické subjekty bez riadnej členskej základne, bez štruktúry, orgánov a dokonca aj bez riadnych stanov. Takýchto politických podvodníkov, ktorí nemôžu v praxi realizovať demokratické zásady pri rozhodovaní je žiaľ na Slovensku drvivá väčšina a to je smutné konštatovanie. Prečo to štát toleruje, možno iba domýšľať – vyhovuje to nielen politikom samotným, ale aj silným jedincom v ich pozadí! Možno predpokladať, že polovica subjektov nezíska vo voľbách viac ako 2 % hlasov. Hlasy subjektov, ktoré nedosiahnu na parlament budú v druhom skrutíniu prerozdelené úspešným subjektom v pomere rešpektujúcom ich volebné zisky. No aj tak sa s každým úspešným subjektom ponesie ich pôvodný zisk % hlasov, čo oslabuje ich mandát.

Voliť alebo nevoliť – to je otázka

Volebná účasť v posledných voľbách bola 66 % hlasov všetkých voličov zapísaných v zoznamoch.  Celospoločenské volanie po zmene môže vyprovokovať k vyššej účasti, ale už prekročenie hranice 70 % by bolo príjemným prekvapením. Vládna koalícia v roku 2020 zložená zo 4 politických subjektov bola tehotná na rozpad od samotného začiatku. Začínala s ústavnou väčšinou 93 poslancov a skončila po 2,5 roku s menšinou 54 poslancov. To je najlepší dôkaz, že neštandardné strany a hnutia, môžu mať plno rečí o demokracii, ale v praxi negarantujú vôbec nič pozitívne, zato škandály, chaos a zmätky pri riadení štátu, to veru áno a mierou vrchovatou! Preto je vysoká volebná účasť najlepšou ochranou, pred vznikom podobnej koalície – nestabilného zlepenca, ktorý logicky nemôže vytvoriť ani kompetentnú akcieschopnú vládu!

Rozdeľme si politické subjekty do skupín

Štandardné – demokratické subjekty: Smer SSD, Hlas SD, Republika, SNS, KDH. Uvedené subjekty majú aspoň tisícovú členskú základňu, subordinačnú štruktúru orgánov, demokratické stanovy, demokratické voľby funkcionárov, viacročnú históriu, disponujú kádrami schopnými zaujať riadiace miesta v štáte a majú aj podporu a dôveru verejnosti, bez ktorej je politika smiešnou vecou (Miloš Zeman). To, že verejná mienka ovplyvnená médiami pozerá na hnutie „Republika“ kriticky ešte neznamená, jeho vylúčenie z tichej podpory novovzniknutej vládnej koalície, lebo do parlamentu sa Republika dostane s veľkou pravdepodobnosťou. Menej istá je parlamentná budúcnosť KDH.

Subjekty, ktoré nepresvedčili o svojich schopnostiach, resp. presvedčili negatívne: PS a SASKA. Politické hnutie PS neprešlo do parlamentu v roku 2020, no dnes má širokú podporu liberálne orientovaných voličov od bežných občanov, študentov, podnikateľov až po Prezidentku republiky. Navyše si užíva nebývalú priazeň masových médií printových aj elektronických. Politická strana SaS nazývaná aj SASKA je stranou svojho druhu, stranou meštiakov s obmedzenou členskou základňou do 250 členov, žijúcich väčšinou v Bratislave. Na kandidátke SaS sa vyviezol do parlamentu Igor Matovič a viacej iných politických eskamotérov. Vo svojej histórii bola SaS súčasťou vlády Ivety Radičovej, Igora Matoviča a Eduarda Hegera – všetky rozložila a priviedla k predčasným voľbám. Svojim videním liberálneho sveta sa približuje k hnutiu PS, u ostatných subjektov bude mať problém. Čím dosiahne PS lepší výsledok – tým bude výsledok SaS slabší.

Subjekty, ktoré si nezaslúžia žiadnu ľútosť a politický plevel: OľaNO a Priatelia, Sme rodina, Demokrati, Modrí – Most Híd, Aliancia, ĽSNS a plevelný zbytok bez nádeje na zisk aspoň 3 % hlasov. Super-zlepenec OľaNO a priatelia je politický odpad pripomínajúci tortu, ktorú v rozprávke varili psík a mačička. Podpora a dôveryhodnosť Igora Matoviča je trvalo na minime (okolo 8%), už dávno mal odstúpiť a vypadnúť z politiky. Sme rodina bola v koalícii jediným svetlejším zjavom, to však nezmyje jej zodpovednosť za to, že držali basu koalícii a vláde, ktorá ničila Slovensko! Demokrati majú len pár mesiacov, ich kostru tvoria neúspešní politici pôvodne za vládne OľaNO. Neschopný expremiér Heger sa v kampani schoval za sukňu sympatickej  lekárky, no tá nezakryje sprofanovaných politických babrákov Mikulca, Naďa, Šeligu a spolok. Tieto tri subjekty nesmú preniknúť do parlamentu, ale patrí im 4 ročný očistec neparlamentnej opozície. Dzurindov projekt, ktorý mal integrovať pravicové konzervatívne a liberálne prúdy, dopadol na hanbu, prilákal iba rozpoltený Most – Híd a jeho predbežné výsledky sú v oblasti 2 – 3 % hlasov. Tu platí „Dva krát nevstupuj do jednej rieky“. Aliancia má z troch maďarských subjektov síce najvyššie preferencie, ale viac ako 4 % hlasov nedostanú. ĽSNS po odčlenení Republiky stratila kádre aj paru, nepoučiteľná extrémistická strana sa prepadá do zabudnutia. Plevelný zbytok sú subjekty dobrodruhov, ktorí nemajú vo voľbách žiadne šance uspieť!

Koho máme voliť?

Zamestnanci, ktorých je viac ako 2 milióny, dôchodcovia, ktorých je 1,4 milióna, sociálne odkázaní na pomoc štátu, ktorých je 300 tisíc, odborári a všetci ostatní, ktorým záleží na sociálnom štáte a sociálnom dialógu, by mali voliť sociálnu demokraciu – teda Smer SSD alebo Hlas SD. Takzvaný pravicový volič v týchto kruhoch je osoba pomýlená demagogickou reklamou konzervatívnych pravičiarov a neoliberálov. Rozhodovanie medzi Smerom a Hlasom popisujú rôzne aj politológovia. Bežní smrteľníci by nemali počúvať falošných kibicov, ale rozhodnúť sa po zrelej úvahe. Smer SSD od jari po rafinovaných útokoch pretiahol časť voličov Hlasu SD a vyšvihol sa na vedúcu priečku v prieskumoch verejnej mienky. Netreba z toho robiť vedu, medzi prieskumom a voľbami je podstatný rozdiel. Kampaň Smeru SSD je isteže údernejšia, často rieši tzv. vojnu v polícii, kriticky sa stavia k podpore vojny na Ukrajine a niektorým rozhodnutiam orgánov EÚ, rieši ilegálnu  migráciu a oslovuje aj voličov orientovaných národnostne. Túto údernú politiku doviedli až ku skutočným direktom do tváre Igora Matoviča. Naproti tomu politika Hlasu SD akcentuje slušnosť, odbornosť, orientáciu na ľudí a regióny Slovenska. Absolvovaných 37 Pelletónov po celom Slovensku ukázalo skutočnú silu a popularitu tejto 3 ročnej strany. Posledný víkend pred voľbami Smer SSD zorganizoval TB ktorej témou bolo rozhodnutie podať obžalobu na Prezidentku SR. Hlas SD mal v Prešove záverečný míting o ktorom regionálny denník napísal: „Finále kampane aké tu ešte nebolo“. O TB Smeru SSD informovali všetky TV a  printové denníky aj s komentármi, o finálnom mítingu Hlasu nikto ani ťuk! Pre voličov so silným vzťahom k národu sú k dispozícii hnutie Republika a strana SNS. Pre voličov s dôrazom na kresťanskú morálku je možné voliť KDH. Tieto tri štandardné politické subjekty budú možným doplnkom silnejších sociálnych demokratov vo vládnej koalícii.

Koho nevoliť a prečo?

Progresívne slovensko (PS) pre jeho neskúsenosť, pretože nemá charizmatického lídra, pretože majú program ktorým sa vylučujú z koalície s väčšinou strán okrem SaS, pretože ich politika je príliš závislá na želaniach tzv. západu a USA, pretože šéfom hnutia nie je predseda Šimečka, ale oligarcha (priznanie kandidáta č. 15 pána Spišiaka), pretože hrozí zostavenie koalície so SaS, Sme rodina a OľaNO a priatelia. To by Slovensko už neprežilo v zdraví. Skúsenosť s vládami Matoviča, Hegera a Ódora je dostatočne varovná!

Aká vládna koalícia by bola najlepšia?

Ak má Slovensko vystúpiť z gréckej cesty nezvládnuteľného zadlžovania a prepadania sa na posledné miesta v európskych rebríčkoch – musí vzniknúť koalícia so základom oboch SD strán. Keď spolu získajú viac ako 40% hlasov nebudú potrebovať ďalších partnerov, pri schvaľovaní ústavných zákonov by mohli asistovať poslanci za Republiku a SNS. Pokiaľ mandáty Smeru a Hlasu nebudú garantovať 76+ väčšinu, bude do koalície potrebný tretí člen a to skôr SNS ako Republika, ktorej by zostala len tzv. tichá podpora. Špekulácie o tom, že Hlas SD by mohol vstúpiť do koalície s PS a niektorými pravicovými stranami sú táraniny. Nemôže, iba skutoční samovrahovia by urobili také salto mortále! V Hlase SD takí nie sú!

Benefity a riziká vládnej koalície Smer SSD – Hlas SD – SNS

Predovšetkým je garantovaná podpora vlády, orientácia na odborné riešenie problémov Slovenska, zastavenie úpadku životnej úrovne, riešenie regionálnych rozdielov a zanedbaných rezortov, široký dialóg so sociálnymi  partnermi, rešpektované postavenie SR v zahraničí, podpora členstvu v EÚ a NATO avšak pri rešpektovaní našich vnútroštátnych záujmov, obnovenie spolupráce v rámci V 4. Či bude vláde predsedať Robert Fico alebo Peter Pellegrini bude vláda konať na prospech občanov SR a bezodkladne riešiť nahromadené problémy a investičné dlhy.

Riziká tejto koalície vyniknú ak bude karty rozdávať Robert Fico, on a viacerí jeho kolegovia majú dve hlavy. Svoju vlastnú a psie, ktoré im nasadzuje opozícia, viaceré médiá, NGO a nemálo ovplyvnených občanov. Je otázne ako sa s týmto biľagom vyrovnajú a či nebudú najvážnejšou prekážkou pri koaličných vyjednávaniach práve personálne otázky. Hlas SD kladie záujmy jednotlivcov až na tretie miesto, t.j. za záujmy Slovenska a záujmy strany. Do akej miery budú podobne uvažovať aj všetci Smeráci nie je známe.

K voľbe podľa lídrov strán (hnutia)

Voliči, ktorí sa rozhodujú podľa vizáže a charizmy resp. osobnosti lídra budú mať na výber troch predsedov, ktorí kandidujú za silné subjekty s ambíciou zostaviť vládu a byť jej premiérom. V prospech Roberta Fica hovoria jeho skúsenosti za 10 rokov výkonu funkcie premiéra ich nazbieral veľa, získal tisíce oddaných priaznivcov, ale aj nemálo odporcov, mlčiacich aj tých verejne činných. Jeho silnou stránkou je argumentačná schopnosť. Naproti tomu Michal Šimečka je nováčik, takpovediac greenhorn vo vysokej politike, jeho vzhľad s neposlušnou šticou pripomína chlapčiska a ani narýchlo zapustená briadka to nezmenila. Jeho rečový prejav má nedostatky, hovorí rýchlo, nedbá na výslovnosť, málo akcentuje, používa nespisovné slová – je to syndróm mnohých Slovákov po viacročnom pôsobení v zahraničí. Osvojil si množstvo fráz vlastných rozpadnutej vládnej koalícii, v domácej politike sa jednoducho nevyzná. Charizma Petra Pellegriniho je takmer dokonalá, mohol sa uplatniť aj v modelingu. Vypracoval sa na výborného rečníka, ktorý svojim vystupovaním oslovuje ľudí a získava si ich sympatie. Má rád ľudí, nebojí sa ani fyzickej práce a je bez škandálov, plne oddaný veci – ochotný pracovať hoci 18 hodín denne. Dlhodobo zastáva popredné miesto v prieskumoch dôveryhodnosti a dokonca mu jeden prieskum ukázal jednoznačné predpoklady uspieť v nasledovných prezidentských voľbách. Vláda zostavená premiérom Pellegrinim by mala najlepšie predpoklady na vyvedenie Slovenska z marazmu v ktorom sa nachádza. Či sa tak stane na prvý pokus alebo druhý pokus alebo nestane vôbec  – o tom rozhodnú voliči. Rozum do hrsti a poďme voliť.

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.