Založ si blog

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

Nie je kandidát ako kandidát

Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si zaslúži pozornosť.

O skupine kandidátov – hazardérov

Do tejto skupiny patria neveľmi populárni politici ego-maniaci, ktorí nevnímajú realitu a svojou kandidatúrou sledujú rôzne osobné či skupinové ciele! Všetci dobre vedia, že nemajú žiadnu šancu postúpiť do druhého kola, ale potrebujú zviditeľniť seba, svoju stranu alebo svoju frakciu. Už dopredu sa zastrájajú koho podporia, v koho prospech sa vzdajú alebo koho kandidatúru budú mariť. Takíto „kandidáti“ sú zlou vizitkou našej spoločnosti no zrejme si neuvedomujú, že svojim počínaním v kampani si môžu viac uškodiť ako pomôcť. Zvlášť to platí o tých, ktorí sa chystajú pôsobiť proti iným kandidátom a brániť ich zvoleniu!

Igor Matovič … je dobre známy politik svojho druhu. Od roku 2010 z parlamentného šaša sa vypracoval na bojovníka proti mafii, no v realite je podnikateľom v politike. Politik, ktorý nikdy nerešpektoval písané tobôž nepísané pravidlá parlamentnej demokracie. Klamár, usvedčený daňový podvodník a plagiátor to dotiahol na predsedu vlády a ministra financií. Jeho osobnostnej výbave a schopnostiam zodpovedali aj dosiahnuté výsledky. Jeho excesy na politickej scéne sú dostatočne známe, akoby toho nebolo málo rozhodol sa kandidovať za prezidenta – lebo iní nechceli! Vo vzduchu visia jeho volebné podvody, vďaka ktorým sa doplazil so svojou quasi koalíciou do parlamentu. Keďže si s ním nevedia rady politici ani mienkotvorné médiá, musia nastúpiť OČTK a vykázať ho z parlamentu. Jeho účasť vo voľbách je urážkou majestátu prezidenta SR. Akoby mu jeden bruselský kabát z ostudy nestačil, uchádza sa o mandát aj vo voľbách do europarlamentu. Nepoučiteľný človek, ktorému vavrínový veniec víťaza volieb 2020 uschol na bobkový list. Vo voľbách môže získať 4-7 %, no jemu k spokojnosti postačí aj smradenie predvolebných diskusií!. Päť dní do volieb avizoval v TV Markíza kompromitujúci materiál, ktorý by mali zverejniť nemenované redakcie, ak nie zverejní ho on sám!!!

Andrej Danko predseda SNS, priviedol stranu do parlamentu aj do vládnej koalície. Od začiatku rokovaní o vládnej koalícii hovoril verejne viac ako mal a vyjadroval nespokojnosť s postupom rokovaní. Po podpise memoranda o porozumení a samotnej koaličnej zmluvy, začal šíriť skreslene informáciu, že Pellegrini odmietol podporu SNS v kampani pred prezidentskými voľbami a preto sa musí on sám postaviť a zabojovať o hlasy národne orientovaných voličov. Vyjadroval obavy o osud vládnej koalície ak sa Pellegrini stane prezidentom. Pripustil, že možno sa pred prvým kolom vzdá a odporučí svojim voličom voliť kandidáta Harabina. Pre voličov SNS je vraj Pellegrini príliš liberálny – čo viaceré prieskumy vyvrátili. Ide zjavne o osobnostnú úchylku pána Danka, ktorý nevie stráviť úspech iného, aj keď je to jeho blízky spolupracovník a koaličný partner. Veľmi čudne vyznievajú úvahy o obchode s Harabinom, ktorý by mal oplatiť podporu v prezidentských voľbách podporou kandidátov SNS v eurovoľbách. Na kandidátke SNS sú ministri a štátni tajomníci za SNS a vedie ju sám Andrej Danko! Tomu už rozumie málokto a neoceňujú to ani občania, ktorí odmietajú vodenie za ručičku vo volebnej miestnosti. Najmä preto prieskumy pánovi Dankovi priznávajú volebný zisk iba 1-3 %. Päť dní pred voľbami pán Danko odstúpil z volieb v prospech Štefana Harabina!

O skupine serióznych kandidátov

Štefan Harabin … bývalý sudca, predseda NS SR, podpredseda vlády a minister spravodlivosti SR. V roku 2019 skončil v prezidentských voľbách na 3. mieste a taký výsledok mu predpovedajú aj aktuálne prieskumy. Pri komunikácii často nezvláda emócie, predstavuje skratkovité riešenia, viac rozdeľuje ako spája – avšak požíva podporu časti národne orientovaných voličov. Jeho imidž je poškodený viacerými vyjadreniami a postojmi, ktoré nie sú kompatibilné s politickým ukotvením SR v medzinárodných organizáciách. O charizme uňho ťažko hovoriť. Vyzerá starší ako v skutočnosti je, nepatrí medzi na pohľad sympatických ľudí. Jeho šance na postup do druhého kola sú iba v teoretickej rovine.

Ján Kubiš … dlhoročný pracovník MZV SR, Minister ZV vo Ficovej vláde, v diplomatických službách pôsobil vo vysokých pozíciách OBSE a bol vyslancom OSN v Afganistane a Líbyi. Kandiduje ako občiansky kandidát. Jeho vystupovanie a prehľad v medzinárodných vzťahoch sú príkladné, ale na Slovensku ho bližšie pozná málo ľudí. V jeho neprospech hovorí vyšší vek 72 rokov, ale imidž a charizma osobnosti sú v plusových hodnotách. Aktuálne prekvapil statusom, že Slovensko musí Ukrajine pomáhať aj vojensky, aby sa mohla brániť voči agresorovi. Jeho predpoklad na postup do druhého kola je takmer nulový.

Ivan Korčok … dlhoročný štátny zamestnanec, celkom funkcionárčil pri 14 vládach zo 17, bol veľvyslancom v USA a SRN, naposledy ako nominant SaS bol 2,5 roka ministrom zahraničných vecí Matovičovej a Hegerovej vlády. Matovič ho však ignoroval a na vlastnú päsť vybavoval vakcínu SPUTNIK v Moskve a Budapešti. Ponuku Sulíka na vstup do SaS s perspektívou byť zvolený za predsedu odmietol! Kandidatúru na prezidenta ohlásil už v auguste na schodoch NR SR, ako občiansky kandidát zbieral podpisy pod petíciu a stretával sa s občanmi (aj v školách), podporu mu vyjadrujú politici z PS, SaS, KDH a Demokrati. Okrem toho za svojho prezidenta ho považuje pani prezidentka, viaceré masové médiá, niektorí umelci – aktivisti aj vládni politici v ČR. V prieskumoch zaujíma druhé miesto za Pellegrinim. Zúčastňoval sa osobne na protestoch proti vláde na ktorých síce nevystúpil, ale v dave boli nezriedka transparenty na jeho podporu, dokonca aj skandovanie! Zastáva opozičnú teóriu, že prezident má byť protiváhou výkonnej a zákonodarnej moci a to aj sľubuje vykonávať „Slušne ale rázne“. Je fotogenický, no okuliare s tmavým rámom mu  nesvedčia. Výraz tváre mení minimálne – typický stoik v štýle „Poker Face“. Neverbálnu komunikáciu má na  nízkej úrovni. Počas pobytu na demokratickom západe napáchol anglosaským liberalizmom a progresívnym chápaním politiky. Chce nadviazať na výkon mandátu Zuzany Čaputovej čím varuje aktuálnu vládnu koalíciu, že jej bude dôslednou protiváhou! Záujmy EÚ stavia vyššie ako záujmy SR, podporuje zrušenie práva členov na veto rozhodnutí. Predpoklady na postup do druhého kola sú vysoké a na zvolenie o čosi nižšie. V dlho očakávanom TV duely s Pellegrinim (18.3.24) presvedčil iba presvedčených a podľa hodnotiacich politológov ťahal vo väčšine diskutovaných tém za kratší koniec. Bol nervózny, chyboval vo výslovnosti, opravoval sa a v záverečnom minútovom vyjadrení povedal opak toho čo povedať chcel.

Peter Pellegrini … dlhodobo najdôveryhodnejší politik, aktuálne predseda NR SR a predseda Hlasu SD. Svoju kandidatúru oznámil až 19. januára 24, ale stálo to za to. Do zaplnenej sály opery v BB predniesol skvelý prejav, ktorý nečítal a okrem bezchybnej výslovnosti a intonácii zodpovedajúcej obsahu, ukázal to čo sa nedá naučiť: perfektnú neverbálnu komunikáciu. Disponuje viac ako 20 ročnými skúsenosťami v slovenskej politike kde zastával politické aj exekutívne funkcie od poslanca po podpredsedu a predsedu NR, od štátneho tajomníka po ministra, podpredsedu a predsedu vlády SR. Pod heslom „Slovensko už potrebuje pokoj“ chce spojiť polarizovanú spoločnosť, pomoc vládnej koalícii v problémoch – aj kritiku ak si ju zaslúži. V prípade zvolenia sa vzdá funkcie v NR SR a pozastaví členstvo v strane, no v srdci zostane sociálnym demokratom. To by nemalo uniknúť pozornosti občanom ktorí sa živia svojimi rukami a hlavami, ani ich zástupcom – odborárom. Bude všetku svoju energiu a schopnosti využívať na prospech občanov Slovenska, mandát bude vykonávať bez prvej dámy a nezdieľa spoločnú domácnosť so žiadnou inou osobou. Je to nedostatok alebo naopak – výhoda? Pre koho ako? Pre občanov výhoda! V kampani prezentuje svoje predstavy ako bude pomáhať Slovensku, nechce útočiť, ani reagovať na ataky iných kandidátov. Je fotogenický, disponuje charizmou vodcovskej osobnosti, je zrozumiteľný v komunikácii, priateľský, rozumie ľuďom a preto má širokú podporu vo všetkých vrstvách spoločnosti. Podporuje ho Smer SSD, Jednota dôchodcov Slovenska, významní podnikatelia ako pán Soták, významní štátnici ako páni Zeman a Orbán a mnohí ďalší, je plne akceptovaný v zahraničí. Záujmy Slovenska stavia na prvé miesto. Jeho šance na postup do druhého kola sú takmer isté a samotné zvolenie za prezidenta najvyššie z kandidátov.

Koho budú voliť občania?

Ivana Korčoka … budú voliť občania, ktorí reprezentujú opozičné postoje a plne podporujú jeho odhodlanie ísť vláde po krku, pokračovať v praxi zavedenej exprezidentom Kiskom a nadviazať na praktiky prezidentky Čaputovej. Studená vojna medzi vládou SR a prezidentským palácom bude tak pokračovať, polarizácia spoločnosti sa bude prehlbovať, čo prinajmenšom bude klásť prekážky rozvoja spoločnosti. Určite ho budú voliť občania, ktorí si zvykli parazitovať na štáte alebo sú osobne zainteresovaní na zachovaní status quo.

Petra Pellegriniho … budú voliť občania, ktorí podporujú vládnu koalíciu aj tí, ktorí volajú po zastavení opozično – koaličných sporov, ktoré neprinášajú nič pozitívne a v konečnom dôsledku pôsobia ako sypanie piesku do mechanizmu fungovania orgánov štátu. Vo voľbách ho vyberú za svojho prezidenta pretože mu dôverujú v tom, že dlhodobo presvedčuje o mimoriadnych schopnostiach a skúsenosti, navyše je výborným rečníkom, vzhľadným a príjemným človekom, ktorý si váži nielen celebrity, ale aj celkom obyčajných ľudí.

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Stratil Andrej Danko politický kompas alebo je to vážnejšie?

11.01.2024

V období sviatkov väčšina politikov odložila zbroj a venovala sa obyčajným ľudským radostiam a starostiam. No našli sa aj výnimky z ktorých najviac „bodoval“ Andrej Danko – predseda SNS a podpredseda NR SR. Vo viacerých mediálnych výstupoch zahral rolu prognostika a veštca, vyjadroval obavy o stabilitu vládnej koalície a prezrádzal „tajomstvá“ z koaličnej [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.