Založ si blog

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb

Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb,  začala v masových médiách rezonovať otázka kandidátov na budúceho prezidenta. Už v júli 23 agentúra FOCUS zverejnila výsledky prieskumu v ktorom by exminister Ivan Korčok získal 34 % hlasov a viac by mal iba predseda Hlasu SD Peter Pellegrini 41 %. Medzi prvými, ktorí najskôr pripustili a neskôr ohlásili svoje rozhodnutie kandidovať, bol toho času „nezamestnaný“ kariérny diplomat Ivan Korčok. Kandidatúru oznámil na TB 30.8.2024. Ako nestraník, ktorý odmietol ponuku vstúpiť do strany SaS a kandidovať na jej predsedu sa chcel vydať cestou občianskeho kandidáta. Od kampane politických strán sa chcel dištancovať – aká to vznešenosť! Počas zberu podpisov občanov na petíciu komunikoval s občanmi aj stredoškolákmi a 29.11.24 na TB ohlásil, že ľudia chcú rovnováhu a preto kandiduje! V prieskumoch agentúr opakovane získaval druhú pozíciu za Pellegrinim, ktorý v tej dobe riešil štart práce NR SR, ktorá ho zvolila za predsedu 131 hlasmi za, ku kandidatúre na prezidenta sa sľúbil vyjadriť až po Novom roku 24. Vtedy nebolo známe žiadne meno kandidáta okrem Ivana Korčoka, ten vyzýval potenciálnych kandidátov k férovej súťaži. Krátko po Novom roku (5.1.24) bola publikovaná ostrá kritika z úst Ivana Korčoka na adresu Andreja Danka pre jeho výroky smerom k Petrovi Pellegrinimu „Je to úbohé a hanebné“ konštatoval a informoval, že pokračujú v zbere podpisov. Petíciu s viac ako 40.000 podpismi občanov odovzdal do podateľne NR SR 19.1.24 a paradoxne v ten istý deň v B. Bystrici oznámil svoju kandidatúru aj Peter Pellegrini. V tej dobe bolo jasné, že svojho kandidáta nepostaví Smer SD avšak SNS hľadala svojho kandidáta.

Návrat k výsledkom 1. kola volieb 23.3.2024

Prečo vyhral Ivan Korčok spôsobom, ktorý prekvapil mnohých?

1, Výrazne zvíťazil v obvodoch Bratislavy, Košíc, v okresoch s krajskými mestami a inými väčšími mestami. Stalo sa tak preto, že práve v týchto mestách sa konali masové demonštrácie namierené proti vláde za predloženie novely trestného zákona a trestného poriadku, neskôr za predloženie návrhu zákona o RTVS. Opoziční politici, aktivisti tretieho sektora a elity zastúpené niektorými umelcami zhromaždenia využili aj na predvolebný zápas. Posolstvá zhromaždení zneli: „Pellegrini je podržtaška, Fico do basy a Korčok na hrad“! Od psychózy v parlamente sa preniesla na námestia psychóza davová, v ktorej sa vedia odviazať aj inak disciplinovaní občania. Dobre sa v takom dave cíti mládež. Koncert rockovej kapely to nie je, ale poteší. Gustave Le Bon mal pravdu!

2, Mimoriadne vysoká účasť voličov v Bratislave, dokonca aj v jej okrajových častiach. Petržalka ktorú nazval exprezident Havel „Králikarnou“ sa nedala zahanbiť, zrejme sú aj v Petržalke veľmi spokojní s progresívcami a liberálmi vo vedení mesta a župy – potrebujú ešte rovnako ladeného prezidenta?

3, Nezabrali tzv. bašty Smeru SD: Trenčín a okolie, Topoľčany a okolie, Orava, Spiš. To možno pripísať mdlej podpore Pellegriniho od Smeru SD a naopak vplyvu KDH najmä na Orave a Spiši. Nuž naši kresťanskí demokrati sa vyznamenali podporou liberála a progresívca – len čo je pravda. Oraváci s veľkými rodinami a veľkými viacgeneračnými domami zabudli na to, kto im zabezpečuje rozumné ceny energií, podporu rodín s deťmi a dôchodcov. Môžu si na to v 2. kole spomenúť!

4, Voči kandidatúre Pellegriniho sa od začiatku vymedzoval Andrej Danko, kritizoval ho, šíril do verejnosti obavy z možnej zrady ak sa stane prezidentom. Označoval ho za alibistu, keď odmietal v hektických časoch novelizovať Rokovací poriadok NR SR a pre národne orientovaných voličov je vraj príliš liberálny, tvrdil. Nadovšetko, sám kandidoval no 5 dní pred konaním 1. kola volieb sa vzdal a svojich voličov „odovzdal“ Štefanovi Harabinovi. Tomu nijako viditeľne nepomohol a sebe aj Pellegrinimu uškodil. Nuž lapsus!

  1. Samotný Pellegrini mal na kampaň málo času aj peňazí. Riadil parlament, prijal postupne všetkých veľvyslancov na Slovensku, vykonal viacero zahraničných návštev a objavil sa na spontánnych stretnutiach s voličmi v regiónoch Slovenska. Všetko nasvedčovalo, že určite postúpi do druhého kola a dokonca mal zvíťaziť pred Ivanom Korčokom. Pellegrini hovoril o svojej ponuke a vízii ako z pozície prezidenta bude pomáhať Slovensku, odmietal stavať na kritike ostatných kandidátov. Ukázalo sa, že to nestačí! Pocit bezpečia uspokojil jeho priaznivcov tak, že mnohí ani nešli voliť!

Prognózy výsledkov volieb prezidenta SR

Mínusy kandidátov

1, Ivan Korčok išiel do prvého kola s odhodlaním byť protiváhou Ficovej vlády a pokračovať v diele podľa neho úspešnej prezidentky Čaputovej. Napodiv v prvom duely pred 2. kolom šokoval pozorných divákov tvrdením, že je pripravený spolupracovať s vládou R. Fica. Kto už má tomu veriť? Na nových billboardoch tvrdí, že bude prezidentom ľudí a nie politikov! Pravda je taká, že bez podpory opozičných politických strán, médií, tretieho sektora a viacerých spoločenských elít – celebrít, by dosiahol ako čistý občiansky kandidát menej ako 5% hlasov. Odpútať sa od vplyvu politikov nemôže a ani nechce. Korčokov nástup do prezidentského úradu bude začiatkom konca vládnej koalície, vyhlásil nový predseda SaS Gröhling.

2, Ivan Korčok v minulosti pracoval vždy v politickom závetrí, Ministerstvo zahraničia a naše ambasády – to sú trafiky pre politickú šľachtu. S diplomatickým pasom a nabitou kreditkou vo vrecku je život pokojnejší,  a najmä pohodlnejší ako v reálnej domácej politike. Bol natoľko poslušným žoldnierom politikov, že slovne odobroval aj to najväčšie zlo, napríklad bombardovanie Belehradu v 1999, genocídu palestínskeho obyvateľstva izraelskou armádou v pásme Gazy alebo všemožnú podporu Ukrajine v odpore proti agresii RF. Ako Minister ZVEZ Matovičovej a Hegerovej vlády, ktoré boli pro-ukrajinské, sa podieľal na „odzbrojení“ armády SR. Až krátko pred 2. kolom volieb sa bránil tým, že on by nikdy nesúhlasil s účasťou slovenskej armády v bojoch na Ukrajine. Konzistentnosť postojov nie je jeho silnou stránkou. Kriticky sa dlhodobo vyjadroval k štýlu politiky Maďarska, osobitne premiéra Viktora Orbána. Možno ho pokojne zaradiť medzi tzv. hungarofóbov a dnes sa maďarskej komunite líška v maďarčine a pomáha mu v tom aj expremiér Ódor.

3, Peter Pellegrini je kadekým kritizovaný ako zradca materskej strany Smer SD. Pravda je taká, že v roku 2018 po vražde novinára a jeho snúbenice premiér Fico podal demisiu, na pozíciu premiéra navrhol práve Petra Pellegriniho. Rekonštruovaná vláda splnila očakávania a priviedla spoločnosť k demokratickým voľbám v roku 2020. Expremiér Fico však upadol do akejsi letargie, mal aj zdravotné problémy. Chystal sa na ústup z politiky do nadácie na spôsob FES v Nemecku, on by ako čestný predseda Smeru SD mal zachované rozhodujúce právomoci v strane a Pellegrini by bol jej predsedom!!!  Dohoda na tomto krkolomnom premete sa nekonala a až po prehratých voľbách ohlásil Pellegrini úmysel založiť novú sociálno-demokratickú stranu. Strana Hlas SD bola zaregistrovaná v septembri 2020 a začínala s 11 poslancami v NR SR. Hlas SD rástol a budoval regionálne štruktúry ako modernejšia verzia sociálnej demokracie. Smer SD sa dlhšie prepadal v preferenciách, kým sa nevrátil k aktívnej práci R. Fico, ktorý stranu definoval ako rustikálnu sociálnu demokraciu s dôrazom na národné záujmy. Až do jari 2023 Hlas SD viedol v prieskumoch volebných preferencií, potom ho vystriedal Smer SSD a v prieskumoch aj voľbách ho predstihlo PS. Keby bol zostal Pellegrini poslušným sluhom v Smere SD, nikdy by v predčasných voľbách nezostavili sociálni demokrati vládu! Slovensku by vládla PS, SaS, KDH. To si je potrebné najskôr uvedomiť a až potom Pellegriniho obviňovať zo zrady!

4, Peter Pellegrini odmietol, aby podpora jeho prípadnej kandidatúry na prezidenta bola zapracovaná do koaličnej zmluvy, aby funkcia prezidenta ktorá je stále vo hviezdach, bola predmetom deľby moci v štáte. To sa nestretlo s pochopením Andreja Danka. Danko si neskoro uvedomil ako ohrozil výsledok prezidentských volieb a oznámil okrem podpory SNS aj stretnutie koaličnej trojky Fico, Pellegrini a Danko, ktorá sa má konať druhého resp. tretieho apríla – teda pár hodín pred začiatkom moratória. Bude ešte priestor na mobilizáciu voličov podporujúcich vládnu koalíciu? Napriek tomu je Pellegrini v posledných prieskumoch opakovane najdôveryhodnejší politik, keď predstihuje aj Zuzanu Čaputovú. Prečo nebol do prieskumov dôveryhodnosti zaradený Ivan Korčok? Možno preto, že boli namerané nízke percentá!

Ako sa rozhodnú voliči, ktorí volili neúspešných kandidátov?

Na úvod je potrebné zdôrazniť, že nikdy sa nestane to, aby všetci voliči do druhého kola išli voliť a ešte volili podľa pokynu neúspešného kandidáta z prvého kola. Viacerí politológovia a komentátori sa zbytočne zadúšajú prognózami rovnice, ktorá nemá matematické riešenie. Možno hovoriť iba o pravdepodobnosti ktorá môže a nemusí zafungovať. Dôležitou neznámou bude celková účasť na voľbách, môže stúpnuť aj klesnúť.

Ivan Korčok … pravdepodobne bude spoliehať na mestských voličov, ktorí prevažne podporujú opozičné strany a hnutia. S výnimkou KDH nemajú opozičné strany a hnutia vybudované regionálne štruktúry, čiže vplyv na voličov v regiónoch musia nahrádzať cez médiá, sociálne siete a tlačoviny vydané na poslednú chvíľu. Kandidát sa opakovane vyjadril, že bude rokovať o podpore s Igorom Matovičom, Jánom Kubišom a Patrikom Dubovským, mal rokovať aj s šéfom Aliancie, ale ten uprednostnil v podpore Pellegriniho. Kubiš mu žiadnu podporu deklarovať nebude, Dubovský skôr bude, ale ten mal nízky počet voličov. Matovič je osobitná kapitola, ktorá najskôr chcela odpoveď na 5 otázok, no podstatné je, že už mu zostala iba skupina najvernejších. Korčok teda môže získať iba nevýznamné počty nových voličov a rovnako môže istý počet mestských voličov stratiť, najmä po odhalení jeho nekonzistencie postojov v TV dueloch 2. a 3. apríla.

Peter Pellegrini … sa bude spoliehať na voličov vládnej koalície z ktorých v prvom kole zostalo mnoho doma. Okrem toho je pravdepodobné, že dostane hlasy od viac ako 60% voličov Harabina, národne orientovaných voličov SNS, Republiky, a väčšinu hlasov voličov maďarskej komunity. Tých ktorí nechcú poslúchnuť odporúčanie predsedu Aliancie Forróa usmerní samotný Viktor Orbán, ktorý počas návštevy Pellegriniho v Budapešti mu vyjadril podporu o čom naše médiá informovali len minimálne. Je pravdepodobné, že významnejšie ako v prvom kole sa zúčastnia voliči z radov podporujúcej Jednoty dôchodcov Slovenska. Veľký je rezervoár hlasov od zamestnancov, ktorí živia svoje rodiny, ktorí by mali oceniť sociálny program vlády SR.

Záverom:

Množstvo argumentov naznačuje konečný výsledok v prospech Petra Pellegriniho, proslovenského prezidenta, ktorý je garantom pokojnej politiky a spolupráce všetkých občanov na zveľaďovaní nášho Slovenska a mierovej spolupráce so zahraničím. Či už bude výsledok tesný alebo výraznejší dnes nikto nevie a nie je to ani dôležité. Dôležité je ísť voliť!

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Stratil Andrej Danko politický kompas alebo je to vážnejšie?

11.01.2024

V období sviatkov väčšina politikov odložila zbroj a venovala sa obyčajným ľudským radostiam a starostiam. No našli sa aj výnimky z ktorých najviac „bodoval“ Andrej Danko – predseda SNS a podpredseda NR SR. Vo viacerých mediálnych výstupoch zahral rolu prognostika a veštca, vyjadroval obavy o stabilitu vládnej koalície a prezrádzal „tajomstvá“ z koaličnej [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.