Založ si blog

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére

Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. rokov. Kandidátov bolo zaregistrovaných 11, no relevantných kandidátov je málo, iba traja, či štyria! Časť spoločnosti ešte nestrávila výsledok parlamentných volieb z 30. septembra 2023, celkom jasne to dávajú na známosť: opoziční politici vrátane tých, ktorí zostali pred bránami parlamentu, väčšina masových médií a samozrejme tretí sektor zvyknutý na pohodlný život dotovaný štátom.

Známa sociologička (krátko aj neveľmi úspešná politička) na otázku, aká je charakteristická črta Slovákov odpovedala: „Kognitívna disonancia“! Sociálna psychológia nazýva disonanciou ľudskú reakciu na nepríjemné novozískané informácie alebo skúsenosti protirečiace predchádzajúcej predstave alebo vedomosti. Presne toto brzdí Slovensko v rozlete a ešte niečo. Mnohých ľudí opantala po spoločenskej zmene závisť a jej vlastná sestra nenávisť. Akože to spieva M. Žbirka v skvelej skladbe Balada o poľných vtákoch? „… Nemučí ich závisť údel Kainov…“ Poľné vtáky si v núdzi potravu nájdu v intravilánoch, ale ľudia nie a nie prijať niečo nové.  Politika sa chápe ako neprestajný boj – zápas s často fiktívnymi nepriateľmi, pričom skutočnými nepriateľmi sú ľudia okolo nás, s ich ťapákovským syndrómom. Ktorýsi múdry človek bol povedal: „Keď sa niekde objaví mimoriadny schopný človek, všetci nevedkovia a nemakačenkovia sa spoja v intrigách proti nemu“! Toto všetko žiaľ platí aj o našej spoločnosti.

Slovensko vo svojej novodobej histórii malo prezidentov – štátnikov (Šuster a Gašparovič) a tých, ktorí „bojovali“ s vládnou koalíciou (Kováč, Kiska a Čaputová). Hodnotenie ako ktorí prospeli vývoju na Slovensku je jednoznačne v prospech štátnikov. Platí to aj o prezidentovi Kováčovi, ktorý sa v priebehu výkonu mandátu zmenil na nepoznanie a stal sa oponentom vládnej koalície z ktorej vyšiel. Prispel k tomu jeho nevydarený syn, ktorý sa zaplietol do podvodného biznisu. Prezident Kiska bez skúseností v politike označoval Slovensko  za mafiánsky štát! To robil napriek tomu, že svoju dlhú volebnú kampaň financoval aj z nezákonne získaných zdrojov a sám sa podieľal na pochybných pozemkových prevodoch s účasťou skutočných mafiánov. Podpredsedníčka PS Čaputová porazila vo voľbách 2019 skúseného diplomata Ševčoviča vďaka mediálnej podpore a angažovania hlásnych trúb proti-Ficovej opozície. Prezidentka Čaputová tolerovala vládnutie Matoviča, neskôr Hegera, zmarila referendum o predčasných voľbách, váhala s vymenovaním úradníckej vlády a odklepla aj neskorý termín predčasných parlamentných volieb. V procese schvaľovania novej trestnej legislatívy sa jednoznačne postavila za opozíciu a osvojila si jej početné quasi-argumenty. Prezidenti, ktorí iba deklarujú nadstraníckosť sa odhalia tým s kým sa obklopujú, koho vyznamenávajú a komu na prospech vykonávajú svoj mandát! Koncept tvrdiaci, že prezident má byť protiváhou a vyvažovať moc vládnej koalície, je pomýlený! Na Slovensku sme si užili dosť chorého chápania kompetencií prezidenta, ktoré nemá oporu v Ústave SR. Taký výkon mandátu škodí spoločenskému rozvoju a polarizuje atmosféru v spoločnosti.

O relevantných kandidátoch aj netradične

Peter Pellegrini … dlhodobo najdôveryhodnejší politik, predseda NR SR a predseda Hlasu SD. Svoju kandidatúru oznámil až 19. januára 24, ale stálo to za to, v zaplnenej opere predniesol skvelý prejav, ktorý nečítal a okrem bezchybnej výslovnosti a intonácii zodpovedajúcej obsahu, ukázal to čo sa mnohým nedarí naučiť: perfektnú neverbálnu komunikáciu. Disponuje viac ako 20 ročnými skúsenosťami v slovenskej politike kde ako nominant a káder strany SMER SD zastával politické aj exekutívne funkcie od poslanca po podpredsedu a predsedu NR, od štátneho tajomníka po ministra, podpredsedu a predsedu vlády SR. Pod heslom „Slovensko už potrebuje pokoj“ sľubuje spájanie polarizovanej spoločnosti, pomoc vládnej koalícii v problémoch – aj kritiku keď si ju zaslúži. V prípade zvolenia sa vzdá funkcie v NR SR aj funkcie predsedu strany, no v srdci zostane sociálnym demokratom. Bude všetku svoju energiu a schopnosti využívať na prospech občanov Slovenska, mandát bude vykonávať bez prvej dámy a nezdieľa spoločnú domácnosť so žiadnou osobou. Je to nedostatok alebo naopak, je to výhoda? Pre koho ako! V kampani bude prezentovať svoje plány ako chce pomáhať Slovensku, nebude útočiť, ani reagovať na ataky iných kandidátov. Je fotogenický, disponuje charizmou vodcovskej osobnosti, je príjemný v komunikácii, priateľský, rozumie ľuďom a preto má širokú podporu vo všetkých vrstvách spoločnosti. Záujmy Slovenska stavia na prvé miesto. Jeho šance na zvolenie sú vysoké. Podporu v kampani mu sľubuje Smer SSD.

Ivan Korčok … dlhoročný štátny zamestnanec, celkom vykonával viacero funkcií pri 14 vládach, bol veľvyslancom v USA a SRN, naposledy ako nominant SaS bol 2,5 roka ministrom zahraničných vecí Matovičovej a Hegerovej vlády. Matovič ho však ignoroval a na vlastnú päsť vybavoval vakcínu SPUTNIK v Moskve a Budapešti. Kandidatúru ohlásil už v auguste na schodoch NR SR, ako občiansky kandidát zbieral podpisy pod petíciu a stretával sa s občanmi (aj v školách), podporu mu vyjadrujú politici z PS, SaS, KDH a Demokrati. V prieskumoch zaujíma druhé miesto za Pellegrinim. Zúčastňuje sa osobne na protestoch proti vláde na ktorých síce zatiaľ nevystúpil, ale v dave sú nezriedka transparenty na jeho podporu, dokonca aj skandovanie! Zastáva opozičnú floskulu, že prezident má byť protiváhou výkonnej a zákonodarnej moci a to aj sľubuje. Je tiež fotogenický, no okuliare so silnejším rámom nie sú najvhodnejším doplnkom. Výraz tváre mení minimálne – tak hovorí stoik v štýle „Poker Face“. Neverbálna komunikácia je tak na nižšej úrovni. Užíva si priazeň masových médií, časti politickej opozície, stotožňuje sa s liberálnym a progresívnym chápaním politiky, no neodmietne podporu ani konzervatívnych strán. Chce nadviazať na výkon mandátu Zuzany Čaputovej a tým varuje aktuálnu vládnu koalíciu, že jej bude dôslednou protiváhou! Záujmy EÚ stavia na prvé mesto, podporuje zrušenie práva veta. Predpoklady na zvolenie sú nižšie ako Pellegriniho.

Štefan Harabin … bývalý sudca, predseda NS SR, podpredseda vlády a minister spravodlivosti SR, neúspešný kandidát vo voľbách prezidenta v 2019 skončil na 3. mieste a taký výsledok mu predpovedajú aj aktuálne prieskumy. Pri komunikácii dosť často nezvláda emócie, predstavuje skratkovité riešenia, viac rozdeľuje ako spája – avšak požíva podporu časti národne orientovaných voličov. Jeho imidž je poškodený viacerými vyjadreniami a postojmi, ktoré nie sú kompatibilné s politickým ukotvením SR v medzinárodných organizáciách. O charizme uňho ťažko hovoriť. Vyzerá starší ako v skutočnosti je, nepatrí medzi na pohľad sympatických ľudí. Jeho šance na zvolenie sú iba v teoretickej rovine.

Ján Kubiš … dlhoročný pracovník MZV SR, Minister ZV vo Ficovej vláde, v diplomatických službách pôsobil vo vysokých pozíciách OBSE a bol vyslancom OSN v Afganistane a Líbyi. Kandiduje ako občiansky kandidát. Jeho vystupovanie a prehľad v medzinárodných vzťahoch je príkladné, ale na Slovensku ho bližšie pozná málo ľudí. V jeho neprospech hovorí vyšší vek 71 rokov, imidž a charizma osobnosti sú v plusových hodnotách. Aktuálne prekvapil statusom, že Slovensko musí Ukrajine pomáhať aj vojensky, aby sa mohla brániť voči agresorovi. Jeho predpoklady na postup do druhého kola sú minimálne.

Národní konzervatívci a bojovníci

Krisztián Forró … predseda spojenej strany „Aliancia“ kandiduje preto, aby v rámci kampane upozornil na zaostávanie rozvoja okresov obývaných vo veľkej časti obyvateľstvom maďarskej národnosti. Znalci prostredia zas upozorňujú na to, že títo občania často pracujú, nakupujú aj dovolenkujú v Maďarsku a tým zvyšujú HDP Maďarska a ochudobňujú HDP Slovenska. Pokiaľ budú v parlamentných voľbách kandidovať tri „maďarské“ politické strany, nemôžu mať zastúpenie v NR ani vo vláde SR, je to len ich chyba. Nemá žiadnu šancu na postup do druhého kola, tobôž byť zvolený za prezidenta SR.

Marián Kotleba … predseda mimoparlamentnej ĽSNS pôvodne pedagóg, právoplatne odsúdený za skrytú propagáciu nacistických symbolov – šekmi vystavenými na 1.488 €. Viaže na seba časť voličov akcentujúcich národné cítenie. Jeho vyjadrovanie nemá parametre štátnika, často je útočné podľa jeho videnia sveta. Skončí so ziskom jednotiek percent a jeho šanca na postup do druhého kola je mizivá.

Andrej Danko … predseda SNS, aktuálne podpredseda NR SR, v 2016 – 2020 predseda NR SR, kandiduje preto, aby zviditeľnil najstaršiu politickú stranu na Slovensku a bojoval, aby sa prezidentom nestal Pellegrini. Vyslovil obavy o osud vládnej koalície ak bude Pellegrini prezidentom, obáva sa jeho zrady! Osobuje si právo vedieť čo bude so stranou Hlas SD, kto bude jej predsedom a kto bude predsedom NR SR! Uvedomuje si však, že národne orientovaní voliči budú voliť viacerých kandidátov a keď uvidí márnosť svojho snaženia, odstúpi už pred prvým kolom a odkáže svojich voličov inému kandidátovi, možno Harabinovi. Pán Danko ukazuje svoju odvrátenú tvár, nielenže atakuje svojho najbližšieho koaličného partnera, ale mu chce čo najviac uškodiť. Hádam už zistil, ako na tieto jeho výroky reaguje jeho volič a preferencie SNS už parkujú aj pod 5 % a ak v tom bude pokračovať, môžu padnúť ešte nižšie. Hádam nestratil rozum a vie, že škoda spôsobená Pellegrinimu bude ziskom pre Korčoka. Uvidíme komu bude nakoniec pomáhať a komu škodiť.

Igor Matovič … predseda hnutia „Slovensko“ bývalý predseda vlády SR a minister financií vlády SR. Teraz poslanec NR za koalíciu „Slovensko a KÚ a Za ľudí“ sa rozhodol kandidovať pre seba typickým spôsobom o 5 minút pred uplynutím termínu. Na TB vysvetlil tento počin tak, že svoj prínos do kampane prirovnal k prínosu bobkového listu v niektorých jedlách!!! Evidentne tento neúspešný kontroverzný politik potrebuje mediálny priestor na masírovanie verejnej mienky a hoci vie, že nemá šancu postúpiť do druhého kola, bude robiť všetko preto, aby tam nepostúpil ani Pellegrini. Jeho vystúpenie v parlamente pred voľbou predsedu NR vojde do histórie ako najvulgárnejšie vôbec. Čo ním dosiahol? Pellegrini dostal 131 hlasov za a proti bolo iba 11  poslancov! Spolu so svojimi kolegami nosia pod sakom tričká s nápisom „Pelle zákerný sluha mafie“, priamo v čase zasadania pléna NR „dotvárajú“ plagáty a letáky s osočujúcimi textami. Nuž takto si predstavuje svoj „boj s mafiou“ pán Matovič! Sľubuje, že v kampani povie verejnosti pravdu, no bolo by už načase občanom zodpovedať otázky, ktorých zodpovedanie im stále dlhuje:

  • Ako a prečo ich podvádzal pri losovaní 10.000 € prémií v tzv. očkovacej lotérii,
  • Akým podvodným konaním dokázal v parlamentných voľbách kandidovať pod názvom koalície, ktorý nebol zaregistrovaný v Registri politických strán a politických hnutí, čím bol porušený zákon,
  • Ako dokázal zo štyroch politických subjektov registrovaných v Registri vytvoriť trojkoalíciu,
  • Ako jeho emisári podviedli Rómov v osadách, keď im za účasť na voľbách sľubovali po 500 €.

Nuž tak, už nedostáva priestor v masových médiách a bytostne túži „obohatiť“ predvolebnú kampaň o svoje neopakovateľné myšlienky. Mal by si však dávať pozor, výroková imunita mu platí iba na rokovania v parlamente, hnutie sa mu rozpadá pod rukami a je otázkou času kedy bude čeliť otázkam OČTK.

Milan Náhlik, Patrik Dubovský, Róbert Švec … neznámi kandidáti bez šance na postup do druhého kola.

Záverečná rada pre kandidátov … Nemyslite si, že voličov ovládate ako bábky v divadle, podľa nemenovaného prieskumu, viac ako 80 % voličov je už dnes rozhodnutá koho bude voliť. Vaše rady a odporúčania, koho majú „vaši“ voliči voliť berte s rezervou. Je to iste potrava pre  médiá, ale skutočný efekt týchto odporúčaní je v realite slabý

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Stratil Andrej Danko politický kompas alebo je to vážnejšie?

11.01.2024

V období sviatkov väčšina politikov odložila zbroj a venovala sa obyčajným ľudským radostiam a starostiam. No našli sa aj výnimky z ktorých najviac „bodoval“ Andrej Danko – predseda SNS a podpredseda NR SR. Vo viacerých mediálnych výstupoch zahral rolu prognostika a veštca, vyjadroval obavy o stabilitu vládnej koalície a prezrádzal „tajomstvá“ z koaličnej [...]

parlament

Na Slovensku chce vzniknúť ďalších päť politických strán

27.04.2024 09:58

Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť päť nových politických strán. Oznámenia o zbere podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra SR.

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.