Založ si blog

Topiaci sa aj slamky chytajú, niektorí aj britvy

Topiaci sa človek v bezprostrednom ohrození života, koná pudovo, v snahe prežiť neuvažuje logicky, koná  často sebecky, nestará sa o osud svojich blízkych, dokonca je schopný utopiť svojho záchrancu!

Na politickom kolbišti sa stalo analogické nemorálne správanie štandardom. Takmer celý marec 2021 trvala hlboká kríza vládnej koalície, vyvolaná partizánskym počinom premiéra Matoviča, ktorý spolu s ministrom zdravotníctva Krajčim spískali utajený dovoz vakcíny SPUTNIK V bez toho, aby bol nákup vo vláde schválený. Naopak, bol stranou „Za ľudí“ vetovaný. Kalkul zapáčiť sa občanom Matovičovi nevyšiel, ministri začali podávať demisie, až nakoniec múdre koaličné hlavy našli riešenie, aby bol vlk sýty a ovca zostala celá! Matovič si vymenil kreslo vo vláde s Hegerom a s výnimkou ministra Krajčiho odstúpivší ministri sa do akože novej vlády vrátili! Prezidentka Čaputová vládu vymenovala 1.4.2021. Počas krízy odznelo viacero ultimatívnych požiadaviek, aby Matovič vládu opustil. Lenže Igor Matovič je vo vydieraní majster nad majstrov, išiel na hranu noža, ak nie On – OĽaNO vystúpi z koalície, tá stratí väčšinu v parlamente, parlament prezidentka rozpustí a budú vypísané predčasné parlamentné voľby. Taký scenár nemohli predsa koaliční partneri prijať, preto v záujme sebazáchrany sklopili zbrane, ktorými dovtedy mávali najmä v SaS a v „Za ľudí“. Prezidentka Čaputová dobre vedela, že Matovič so svojou hystriónskou poruchou, zákernou a pomstychtivou povahou bude naďalej rozkladať koalíciu, ale nenabrala odvahu na odmietnutie nominácie Matoviča za ministra financií SR. Vedome podržala vládnu koalíciu pri živote.

Čo sme čakali od Ústavného súdu?

Petičná akcia za vypísanie referenda o skrátení volebného obdobia vlády SR dopadla nad očakávanie. Do kancelárie Prezidentky SR petičný výbor doručil hárky s viac ako 585 tisíc podpismi občanov. Prezidentka síce nemala čas na prijatie petičného výboru, ale dodatočne oznámila: že nevyužije všetok jej zákonom daný čas a po kontrole petičných hárkov sa rozhodne, či referendum priamo vyhlási alebo sa obráti na ÚS so žiadosťou o posúdenie súladu s ústavou. Ako je známe, po mediálnej delostreleckej príprave putoval do Košíc list so spochybňujúcimi otázkami pani Prezidentky. ÚS sa až tak neponáhľal a údajne zložitý problém rozsúdil v pléne iba týždeň pred uplynutím dvojmesačnej lehoty. Podľa ÚS nemôže byť za platného legislatívneho stavu referendum v predmetnej veci vyhlásené! Kto videl video s vystúpením predsedu ÚS Sliačana, musel si všimnúť jeho nervozitu, ba pôsobenie dojmom, že s čítaným textom vnútorne nesúhlasí. To však nezmení verdikt, ktorý médiá obratom preložili do ľudskej reči slovami „Referendum nebude“! ÚS však povedal aj to, že verdikt platného referenda má silu ústavného zákona a naznačil: ako by mal parlament postupovať v „oprave“ Ústavy SR. V reakciách na zmarenie referenda sa vzácne zhodli Fico s Matovičom. Obaja skritizovali pani Prezidentku pod čiernu zem za to, že sa vôbec obrátila na ÚS. Najmä Matovič si neodpustil svoje typické fantazírovanie o tom, že keby podpisy do petície vyzbierala prezidentkina  progresívna skupinka, ani by ju nenapadlo obracať sa na ÚS, ale na nemenných občanov kašle! Nuž, niečo na tom bude, veď dnes už ani ten ÚS nemôže konať slobodne. Očakávať súhlasný verdikt ÚS v otázke referenda, ktoré vážne ohrozuje život tejto vládnej koalície je taký lapsus, ako očakávať od vegetariánov odporúčanie na konzumáciu bravčoviny!

Sporné počiny OČTK pri nastoľovaní spravodlivosti

Potom ako bola odhalená existencia premotivovanej skupinky vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov ÚŠP, podporovaná sudcami na NS a ŠTS, sa dalo očakávať, že aktivita skupinky bude utlmená, lenže nevydalo. Začalo sa prvé súdne pojednávanie s obžalovaným ex-špeciálnym prokurátorom Dušanom K. Ponúkanú dohodu o vine a treste Dušan K. odmietol a tak sa vypočúvali dva dni svedkovia obžaloby, ktorí vypovedali o korupčnej povahe žalovaného, ktorý mal prijať od pochybných ľudí úplatok za to, že ÚŠP nepodá sťažnosť na oslobodenie bossa mafiánskej skupiny takáčovcov NS SR. Celé to pripomína lacný filmový brak navyše s mizerným scenárom. Dušan K. je väznený od jesene 2020, existujú dôkazy, že korunný svedok Zemák bol inštruovaný vyšetrovateľom ako má proti nemu vypovedať, no keď jeho bla, bla výpoveď podporia ďalší spolupracujúci obvinení, dozorujúci prokurátor ÚŠP môže pred súdom uspieť, tobôž ak v talároch bude ten správne orientovaný a motivovaný senát ŠTS. Čo to má spoločné so spravodlivosťou? Hoci aj nič! Hlavné je, že Dušan K. bručí v base a funkciu ŠP môže vykonávať ten najmotivovanejší quasi-prokurátor Daniel L.

Vo väzbe máme na Slovensku dva krát viac obvinených ako Česko s dvojnásobkom obyvateľov. Zatiaľ sa neplní dávny sen Daniela L. a Igora Matoviča, dostať do basy aj predstaviteľov opozičných strán. No blýska sa na časy, po 8 mesiacoch väznenia sa rozhovoril aj ex-riaditeľ FS SR František I., šikovní to vyšetrovatelia pozvali na výpomoc najväčšieho machra medzi kajúcnikmi ex-riaditeľa KÚ FS SR Ľudovíta M. a výsledok sa rysuje: Robert F. ako premiér vlády SR usporiadal tajnú poradu na úrade vlády na ktorej preberali aj daňové delikty prezidenta Andreja K. a opozičného politika Igora M., na porade sa samozrejme zúčastnil aj Norbert B. hlava mafie ovládajúcej mocenské štruktúry štátu. Ľudovít M. si spomenul ako sprostredkoval medzi už nebohým kajúcnikom a podnikateľmi v IT, úplatok 150 000 € pre vtedajšieho štátneho tajomníka MF Petra P. za presadenie projektu Virtuálnej daňovej pokladnice a bez viny nebol ani vtedajší MF Peter K. dnes guvernér NBS. Všetko nasvedčuje tomu, že topiaci sa Igor Matovič už hrá vabank, je presvedčený o tom, že významnej časti občanov sa páči kriminalizovanie terajšej opozície a to mu má zachrániť holý život v politike. Kde to až dospeje, zasiahne konečne GP Žilinka?

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.