Založ si blog

Kto kalí koaličné vody?

Vládna koalícia zložená z troch politických strán je vraj v kríze! Háda sa o funkcie a pre ľudí nerobí nič – takéto a ešte príkrejšie súdy vyslovujú opoziční politici, mediálni pritakávači aj úplatní politológovia. Opozícia sa hotuje odvolať v parlamente ministra spravodlivosti a ministerky kultúry a zdravotníctva. Ako sa má v tom marazme protichodných informácií vyznať bežný občan?

Vládna koalícia začínala tak nádejne, že až …

Kritika koalície za nezvoleného predsedu NR SR, „neschopnosť“ viacerých ministrov a nepredloženie konsolidačných opatrení sú chlebom každodenným väčšiny printových aj elektronických masmédií. Pripomeňme si, že pri vzniku koalície bola podpísaná koaličná zmluva, ktorá rozdelila medzi partnerské strany nielen ministerstvá, ale aj ďalšie kľúčové funkcie v riadení štátu, štátom riadených inštitúcií a podnikov s účasťou štátu. Stalo sa 16. októbra 2023. Koaličná zmluva nerieši čo bude keď, konkrétne keď bude zvolený za prezidenta niekto z vedúcich funkcionárov koalície. V tej dobe nebola oficiálne potvrdená kandidatúra žiadneho z nádejných kandidátov! Zato v koaličnej zmluve stojí to, že strana Smer SSD obsadí funkciu predsedu vlády, strana Hlas SD obsadí funkciu predsedu NR SR a každá koaličná strana – teda aj SNS, obsadí funkciu podpredsedu NR SR. Vláda SR bola vymenovaná prezidentkou Čaputovou 25.10.2024 a funkcie premiéra sa po štvrtý krát ujal Robert Fico. Vláda  SR má štyroch podpredsedov, koaličné strany sú zastúpené Robertom Kaliňákom, Denisou Sakovou a Tomášom Tarabom. Podpredsedom vlády bez kresla sa stal nominant Hlasu Peter Kmec. Okrem menovaných sa ministrami stalo 5 nominantov Smeru, 5 nominantov Hlasu a dvaja nominanti SNS. Pri pokusoch o revíziu koaličnej zmluvy je potrebné vychádzať z počtu mandátov koaličných strán získaných v NR SR: Smer = 42 mandátov, Hlas 27 mandátov a SNS 10 mandátov. Rozdelenie pozícií vo vláde bolo teda proporčne správne, ba pre SNS veľkorysé. SNS sa dostala do NR ako najslabšia strana a z poslancov na prvých 10 pozíciách bolo až 9 nečlenov SNS. Predseda SNS Andrej Danko napriek tomu garantoval stabilitu poslaneckého klubu.

Na ustanovujúcej plenárnej schôdzi NR SR (25.10.2023) boli zvolení jej funkcionári, predseda Peter Pellegrini získal 131 hlasov, za podpredsedov boli zvolení: Luboš Blaha, Michal Šimečka, Peter Žiga a Andrej Danko. V záujme zastúpenia SNS vo vedení NR poslanci schválili zvýšenie počtu podpredsedov z troch na štyroch.

Voľby prezidenta, čo všeličo im predchádzalo a trvá dodnes

Na pozadí udalostí súvisiacich so vznikom vládnej koalície, vlády samotnej a schválení jej programového vyhlásenia (21.11.24) NR SR, pokračovala v zimných mesiacoch aj kampaň pred prezidentskými voľbami. Viacerí kandidáti chtiac byť nezávislí od politických strán zbierali podpisy občanov na podporu svojej kandidatúry. Medzi nimi aj miláčik opozície a spriaznených masmédií Ivan Korčok, ten správne predpokladal, že poraziť ho môže najskôr Peter Pellegrini, koniec koncov takto videli volebné výsledky aj prieskumné agentúry. Už na konci jesene začal s kritikou PP za to, že odkladá záväzné vyjadrenie o svojej kandidatúre. Andrej Danko mediálne informoval, že sám zvažuje kandidatúru na prezidenta a pokusne nazbieral za víkend 10 tisíc podpisov občanov. Obul sa naplno do koaličného partnera vraj by si mal uvedomiť čo ho čaká už v kampani – médiá ho mali vyzliecť do naha a klásť mu otázky typu, kto bude v prípade jeho zvolenia prvou dámou!!! Týmto excesom a tým, že už vopred drukoval vo voľbách Štefanovi Harabinovi Pellegrinimu uškodil viac ako Matovič svojim hulvátskym výstupom v pléne parlamentu. Pellegrini oznámil svoje rozhodnutie o kandidatúre v bansko-bystrickej opere 19.01.24 a voličom sa prihovoril skvelým prejavom.

Andrej Danko prezradil, že ak bude jeho podpora nedostatočná, zváži odstúpenie z prezidentských volieb a svojich voličov odovzdá Štefanovi Harabinovi, zrejme aj on sám volil v prvom kole Harabina, ten síce skončil na treťom mieste, ale na postup do druhého kola mu chýbalo viac ako 25 % hlasov! Kandidáti na druhé kolo (Korčok a Pellegrini) mali už podľa prieskumných agentúr nedostihnuteľný náskok. Podvečer pred začiatkom moratória pred druhým kolom volieb, na spoločnej TB Robert Fico a Andrej Danko ohlásili verejnosti plnú podporu kandidatúre Petra Pellegriniho. To bolo ako posledné zvonenie a signál voličom, ktorý isteže zvoleniu Pellegriniho napomáhal, ale ako veľmi, o tom sa dá polemizovať. Keby nebol býval už dlhšie obdobie PP patril medzi najobľúbenejších a najdôveryhodnejších politikov, nemal by šancu na zvolenie. Tvrdenie Danka a jeho spolu straníkov o tom, že bez podpory SNS by nebol PP prezidentom je nepreukázateľné. To si niekto myslí, že národne orientovaní voliči by volili Korčoka? V žiadnom prípade nie! Úplne strelená je požiadavka, že Hlas by sa mal SNS za túto quasi podporu revanšovať uvoľnením funkcie predsedu NR SR! Túto raritnú myšlienku vypustil samotný Andrej Danko a čo je prekvapujúce: „technológ moci“ Robert Fico ho najmenej tri krát v tom podporil. K dohode medzi Hlasom a SNS nedošlo a tak platí koaličná zmluva: NR SR predsedá zastupujúci Peter Žiga (Hlas) a Andrej Danko je naďalej „podpredsedom“. Koalícia pristúpi k voľbe nového predsedu NR SR iba v prípade, že vznikne dohoda celej koalície = SNS a Smer podporia kandidáta Hlasu Richarda Rašiho. Andrej Danko a jeho nekritickí nasledovatelia si musia uvedomiť, že zmluvy a dohody sa musia dodržiavať a to platí aj o Koaličnej zmluve, inak sa správajú ako vydierači a kazisveti podľa vzoru Matovič.

Ako je všeobecne známe, Pellegrini v druhom kole prezidentských volieb s prehľadom vyhral nad Korčokom a v rámci svojej inaugurácie predniesol výnimočný prejav ocenený ováciami v stoji. Tým dokázal, že je pripravený a spôsobilý byť skutočným prezidentov občanov Slovenska.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu bol Andrej Danko na čele kandidátky za SNS. SNS vo voľbách prepadla a nezískala žiaden mandát. Národniari dali hlasy Republike! Výsledok mal byť pre SNS poučením, no zjavne nebol, pokračujú v zlej politike a ich preferencie trvalo zakotvili pod 5 percentami. Kalením koaličných vôd nezískavajú – len strácajú a vnášajú do koalície nervozitu. Svojimi aktivitami a vyjadreniami nabíjajú opozícii a masmédiám zbrane, ktoré majú o čom hovoriť a písať na svoj prospech.

Hyperaktivita v legislatívnych návrhoch z dielne SNS

Predsedovi SNS sa nepáči zámer kúpiť od Izraela raketový systém PVO s názvom BARAK, celkom 6 batérií. Podľa neho by sa mal uprednostniť nákup 8 kolesových obrnených transportérov!!!

Podobne vraj nepodporia už dohodnutú valorizáciu minimálnej mzdy tzv. automatom (60% z priemernej mzdy) pokiaľ nebude valorizácia vyriešená aj pre minimálne dôchodky!!!

Ministrovi školstva vstúpili do reformy návrhom zákona, ktorým by zakázali v sexuálnej výchove zmienky o LGTI a voľbe pohlaví.

Poslanci za SNS predložili do NR návrh zákona, ktorý oslobodí 13. a 14. platy od daní a odvodov!!! Tento zámer ide proti zdravému rozumu z viacerých aspektov: zníži výber daní a odvodov – čiže zvýši deficit ŠR. Podporuje daňové a odvodové špekulácie, keď manažérom umožní sústrediť svoje celoročné odmeny do nezdanených 13. resp. 14. platov.

To sú len štyri z viacerých nápadov, ktoré bez prerokovania v koalícii, tobôž súhlasu s nimi, oznámili verejnosti a predložili už na septembrovú schôdzu NR. Sejú vietor v koalícii! Takto zasahovať do práce rezortov, ktoré sú v gescii Smeru a Hlasu – to je nezodpovedné hazardovanie s dôverou vo vládnej koalícii!

Kto druhému jamu kope, sám do nej padne!

Letné protestné zhromaždenia občanov zvolávané najmä PS a SaS, inšpirovali Roberta Fica navrhnúť odvolanie podpredsedu NR SR Michala Šimečku z funkcie. Predseda hnutia PS Michal Šimečka sa bol opakovane vyjadril, že nahádžu vláde SR pod nohy všetky polená ktoré nájdu! No, repertoár tejto „kvalitnej opozičnej práce“ majú naozaj široký. Mimoriadna schôdza NR na jeho odvolanie sa konala 12.09.24. Navrhovateľ za Smer predstavil plénu 5 dôvodov, pre ktoré nie je Šimečka hodný vykonávať funkciu podpredsedu NR SR. Rozprava k návrhu trvala cca 12 hodín. Hlasovanie o návrhu na odvolanie sa má uskutočniť v utorok 17.09.24 a je pravdepodobné, že pán Šimečka vo funkcii podpredsedu NR skončí. Odvolávania ministrov vlády SR naproti tomu neprejdú pokiaľ je koalícia jednotná a akcieschopná.

Vyriešia západné zbrane vojnu na Ukrajine?

31.07.2024

Od 22.02.2022 uplynulo 2,5 roka a je už možné zhodnotiť výsledky tzv. Špeciálnej vojenskej operácie podľa frazeológie Ruskej Federácie, resp. obrany pred agresívnou vojnou podľa Ukrajincov. Cieľom vpádu armády RF na územie Ukrajiny bolo zabrániť jej vstupu do NATO a vytvoriť z oblastí obývaných z významnej časti etnickými rusmi, akúsi nárazníkovú zónu a takto [...]

V poslednej minúte nám vykypelo z hrnca, prečo?

05.07.2024

S výsledkami našich športovcov v tomto roku môžu byť spokojní iba tí najzanietenejší fanúšikovia. Spokojné sú stávkové kancelárie a nepochybne aj komerčné televízie, ktoré nám sprostredkovali športové prenosy a nepochybne urobili dobrý biznis. Sklamali hokejisti, kedy mnohí odborníci tvrdili, že tohtoročný výber kanadského trénera je oveľa silnejší ako boli [...]

Básnici idú do neba, ale len niektorí

20.06.2024

Básnici a spisovatelia patria do elity každej kultúrnej spoločnosti. Dostáva sa im uznania aj stovky rokov po smrti – tým najlepším. Samozrejmým predpokladom básnikov je excelentná inteligencia a boží dar nevšedného talentu k tvorbe textov, ktoré prežijú veky. Ako Slovensko prišlo o „básnika“ V polovici mája 2024 sa Slovenskom rozšírila správa o šokujúcom [...]

Jens Stoltenberg

Stoltenbergova rozlúčka: Aliancia je silnejšia ako kedykoľvek predtým, ale budúcnosť NATO stojí pred skúškou

19.09.2024 18:28

Európa a Amerika sú ale silnejšie a bezpečnejšie, keď sú spolu, uviedol Jens Stoltenberg.

Róbert Fico / Zuzana Dolinková /

Dolinková kritizuje konsolidáciu v zdravotníctve, hovorí o politikárčení. Opozícia varuje pred kolapsom

19.09.2024 18:24

Konsolidácia verejných financií má podľa opozície i komory sestier zobrať zdravotníctvu stovky miliónov eur.

Fluffy

Thajčanku v dome napadol masívny pytón: Zo smrteľného zovretia sa dostala po dvoch hodinách

19.09.2024 17:39

Vo chvíľach, keď pripravovala večeru vo svojom dome, pocítila ostrú bolesť v stehne a keď sa pozrela dolu, zbadala, ako sa jej zmocňuje veľký had.

Izrael, Palestína, rukojemníci, Hamas, izraelskí civilisti

Izrael predložil nový rámec pre dohodu o rukojemníkoch a prímerí v Pásme Gazy

19.09.2024 17:18

Podľa navrhovaného plánu by malo dôjsť aj k prepusteniu palestínskych väzňov uväznených v Izraeli či demilitarizácii Pásma Gazy.