Založ si blog

Kvalifikačné predpoklady kandidátov sú prvoradé

Výkon akejkoľvek náročnejšej práce je nemysliteľný bez teoretickej a praktickej prípravy adepta na výkon daného povolania. Čím je pracovná pozícia náročnejšia a zodpovednejšia, tým sú aj kvalifikačné predpoklady prísnejšie. Na riadiace pozície vo firmách a samozrejme aj v štátnej správe sú organizované konkurzy, súbehy, výberové konania, veľkí i menší zamestnávatelia využívajú služby špecializovaných agentúr, ktoré pre lustrujú záujemcov a vyberú z nich tých najschopnejších.

V politike je zodpovednosť na výbere kandidátov na poslancov NR SR na kandidujúcich subjektoch. Všetky politické subjekty sa hrdia tým, akú kvalitnú majú kandidátsku listinu, akú stabilitu ponúkajú a garantujú. Je však na voličoch komu odovzdajú do rúk kľúče od výkonu moci legislatívnej a výkonnej. Keby voličom do výberu nehovorili masmédiá a rôzne angažované tretie subjekty, bolo by rozhodovanie voličov jednoduchšie.

Bez VŠ vzdelania je kandidatúra na poslanca opovážlivosť a postaviť takého nedouka na ministerský alebo obdobný riadiaci post si dovolí len málokto. Výnimky však existujú, stredoškolákov nájdeme dokonca aj v Európskom parlamente! Overiť si vzdelanie kandidátov je jednoduché, lebo ich akademické tituly sú uvedené na volebnom lístku a tiež ich povolania. Tu však platí, že nie je titul ako titul a nie je univerzita ako univerzita. Podrobnejšie informácie o vzdelaní a praxi kandidátov nájdeme na webových sídlach politických subjektov alebo v nimi vydaných tlačovinách.

Praktické skúsenosti a konkrétne dosiahnuté výsledky sú dávané na roveň, ba pre výkon riadiacich funkcií dostávajú v rozhodovaní o kandidátovi vyššiu váhu, ako teoretická príprava, lebo platí, že vzdelávať sa a zvyšovať si tak kvalifikáciu v odbore je potrebné celý život.

Pre výkon funkcie pri riadení štátu sú nevyhnutné aj komunikačné schopnosti, jazyková vybavenosť, čiže dokonalé ovládanie najmenej jedného svetového jazyka.

Z veľkého množstva odvysielaných diskusií si možno urobiť celkom objektívne zhodnotenie predpokladov popredných kandidátov politických strán. Čo konkrétne bolo možné počuť a vidieť?

1, Rôznorodú odbornú prípravu, nejaké vzdelanie majú takmer všetci kandidáti.

2, Väčšina kandidátov však nemá žiadnu praktickú skúsenosť s riadením orgánov štátu alebo samosprávy.

3, Veľká skupina kandidátov nevie zaujať rečovým prejavom, niektorí majú dokonca rečové defekty.

4, Neverbálna komunikácia ktorá demaskuje skutočné parametre kandidáta viacerých diskvalifikuje.

5, Z krátkeho testu znalosti anglického jazyka lídrov je pozoruhodné zistenie, že s kuchynskou slovnou zásobou a výslovnosťou na úrovni začiatočníka, by viacerí naši lídri utrpeli poriadnu hanbu.

6, Závažným zistením je aj poznatok, že viacerí lídri neváhajú klamať v priamom prenose, osočovať a uvádzať nepravdivé údaje, len aby zaujali poslucháčov, sľubovať nesplniteľné.

7, Zazneli aj otvorené vyhrážky ktorých aktéri tak deklarovali túžbu nahrádzať OČTK, čo je neprípustné.

Záver:

Voliť akokoľvek odhodlaných amatérov a diletantov na najvyššie pozície v štáte je hazard s vývojom a smerovaním Slovenska, ktorý ohrozí to čo bolo za historicky krátky čas dosiahnuté. Preto je potrebné pri výbere dva krát merať a až potom strihať. Pozor na to, aby sme s vaničkou nevyliali aj dieťa!

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Stratil Andrej Danko politický kompas alebo je to vážnejšie?

11.01.2024

V období sviatkov väčšina politikov odložila zbroj a venovala sa obyčajným ľudským radostiam a starostiam. No našli sa aj výnimky z ktorých najviac „bodoval“ Andrej Danko – predseda SNS a podpredseda NR SR. Vo viacerých mediálnych výstupoch zahral rolu prognostika a veštca, vyjadroval obavy o stabilitu vládnej koalície a prezrádzal „tajomstvá“ z koaličnej [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.