Založ si blog

Vládu snov mať nebudeme, ako sa nová vláda zapíše do histórie nevedno

 

Na OH 1992 v Barcelone smeli po prvýkrát štartovať profesionálni športovci. Reprezentácia USA v basketbale mužov dostala hrdý titul „Dream Team“, po našom družstvo snov. Bolo zostavené z najlepších hráčov NBA a tomu zodpovedala aj ich skvelá hra, s prehľadom olympijský turnaj vyhrali.

V utorok 2.3,2020 sa občania Slovenska dopočuli, že budú mať vládu snov a nebude to dlho trvať. Keď to povie líder OĽaNO, podľa novinárov fenomenálneho víťaza PV, tak na tom niečo bude! Záujem nádejného premiéra dosiahnuť v štvorkoalícii podporu ústavnej väčšiny až 95 poslancov je pochopiteľný, lenže nebude to také ľahké, ako sa to javilo. Vstup do vládnej koalície napodiv zvažuje najslabšia strana so ziskom 5,77 % hlasov „Za ľudí“. Prekážkou pre vstup môže byť strana „Sme rodina“, lebo vraj nová „slušná vláda“ musí splňovať prísne odborné aj morálne kritériá. Tomu možno len tlieskať, ibaže – prečo také ultimatívne požiadavky predkladá práve p. Kiska?

Omyl niektorých zahraničných médií

Zahraničné médiá prirovnali náš volebný výsledok k výsledkom volieb v Poľsku a Maďarsku, no podobnosť je tu minimálna, nevšímajú si to podstatné, že víťazom volieb sa stal politický subjekt, ktorý nie je ani stranou, ani hnutím so všetkým čo k tomu patrí. Právo i spravodlivosť (PiS) aj Fidesz sú veľmi štandardné strany s desiatkami tisíc členov, orgánmi, štruktúrami a ich volebné víťazstvá sú celkom iné – zabezpečujú im podporu ústavnou väčšinou a to viac volebných období po sebe. Tomu sa hovorí politická stabilita, predvídateľnosť, ak chcete hegemónia.

Keď ani ryba ani rak s ad hoc naverbovanou kandidátkou porazí štandardné strany

Dlhoročné volanie po odstránení vlády Smeru SD bolo vyslyšané. Smer piate PV už nevyhral, skončil druhý s odstupom cca 7 % hlasov na víťazné OĽaNO, no jeho koaliční partneri SNS a Most – Híd vôbec neprešli do parlamentu a pritom ide o dlhoročné štandardné strany! Ako je to vôbec možné, kde hľadať príčiny – to je otázka pre politológov a politikov zvlášť. My si na tomto mieste vystačíme s naj dôležitejšími vplyvmi na rozhodovanie voličov:

1, Bezprecedentná protivládna kampaň vedená opozíciou podporovaná masovými médiami, tretím sektorom, celebritami z kultúrneho prostredia, ktorej vládne strany nedokázali účinne odolávať.

2, Po vražde novinára, ktorá bola pravdepodobne cielene vyprovokovaná, bola vytvorená spoločenská atmosféra, ktorá bola živnou pôdou pre masové protesty s volaním po zmene a vyvodení zodpovednosti. Sumárne platí, že vražda novinára bola politicky zneužitá nielen na rekonštrukciu vlády, ale tiež na pokračujúce útoky proti vláde a mocenskému aparátu štátu.

3, Prezident sa prihlásil k opozícii a v jej prospech konal, pričom neváhal označovať štát za mafiánsky, politickú zodpovednosť za vraždu prisudzoval Smeru SD a s predsedom vlády viedol studenú vojnu.

4, Rekonštrukciu vlády si vynútil Most – Híd pod hrozbou vystúpenia z koalície a pokračoval vo vymedzovaní sa voči Smeru SD až to dotiahol k 2 % hlasov.

5, Neschopnosť vlády zastaviť úniky materiálov zo súdnych spisov a ich zneužívanie v kampani.

6, Nefunkčná novelizácia zákona o voľbách, keď je kandidujúcim subjektom stačí deklarovať podporu 45 členmi, možnosť zostavovať spoločné kandidátky do PV bez povinnosti zverejnenia stanov, orgánov subjektu, bez slobodného prístupu k členstvu (prihláška) a nakladaniu s prostriedkami od štátu.

Čo znemožňuje vznik vlády snov a jej zázračné vládnutie

Tak ako sa z nekvalitného rýchlorastúceho dreva nedá vyrobiť kvalitný a trvanlivý nábytok, tak sa nedá z nekvalitných a časom nepreverených ľudských zdrojov troch či štyroch politických subjektov stvoriť nič svetoborné, ba ani priemerne funkčné! Taká je realita a žiadne vzletné reči ju nezmenia. Je veľa dôvodov, pre ktoré táto zostava nemôže dobre fungovať:

1, Prerod dezignovaného premiéra, ktorý má 10 ročný imidž parlamentného klauna a samozvaného inkvizítora, na štátnika zvládajúceho dialóg a riadenie na najvyššej úrovni, je nemožný.

2, Marketingová manipulácia voličstva OĽaNO zabrala aj keď obsahovala veľa klamstiev, len niekoľko prípadov na ilustráciu: obvinenie Fica za účty na Belize, fotografie nesprávnej Počiatkovej vily v Cannes, internetová anketa „Rozhodni to“ s 11 nezlučiteľnými a neuskutočniteľnými sľubmi, poukazovanie na schránkové firmy, ktoré má PENTA na Cypre s tvrdením, že tam je 400 miliónov € ukradnutých zdravotníctvu.

3, Až po voľbách boli v médiách zverejnené majetkové pomery p. Matoviča vrátane miliónov € uložených na Cypre v schránke J & T.

4, Obvinenie, že už niekoľko hodín po zverejnení výsledkov volieb bol hosťom na ambasáde USA v Bratislave, si žiada vysvetlenie z jeho strany.

5, OĽaNO je spolok bez členskej základne, bez štruktúry v regiónoch, bez verejných snemov, bez verejných stanov, bez možnosti vstupu za člena, bez riadneho sídla. Nezdá sa, že by sa jeho predseda chystal na zabehaných zvyklostiach niečo zmeniť. Doteraz všetko rozhodoval sám, dobre to popísala jeho poslankyňa p. Ritomská. Lenže bude musieť, lebo vedúca „vládna strana“ s príspevkom vyše 20 miliónov € od štátu, už nemôže pokračovať v starých koľajach.

6, Poslanecký klub OĽaNO vystužený troskami z NOVA, KÚ a ZMENA ZDOLA má rôznorodú skladbu, no je tam málo právnikov, málo odborníkov z legislatívnej praxe, to nezachránia tenisti, ani tanečník, ani zabávač. Jednota a stabilita tohto poslaneckého klubu bude kardinálny problém, hoci zo začiatku sa bude všetko javiť OK, neskôr sa klub rozdelí na frakcie podľa ideového zamerania.

7, Paradoxne, najďalej v budovaní štandardnej strany – hnutia došli v „Sme rodina“, majú solídnu členskú základňu a štruktúru orgánov v regiónoch, napodobniť sa ich snaží strana „Za ľudí“, ktorá však má len 5 mesačnú históriu. Strana SaS má menej ako 200 členov a tradične trpí odchodom najlepších odborníkov.

8, Nedostatok skutočných odborníkov bude viditeľný potom, čo budú obsadené ministerstvá, centrálne štátne úrady a veľké štátne podniky. Netreba pochybovať o tom, že dôsledné čistky budú zvládnuté ako prvé. Aký to bude mať efekt ukáže čas veľmi rýchlo.

9, Volebné programy najmä OĽaNO a Sme rodina nebude možné zapracovať do PVV a to bude na jednej strane zdrojom konfliktov v koalícii a na druhej strane príčinou sklamania voličskej základne. Výsledok volieb nie celkom zodpovedá plánom na zmenu Slovenska na slušný štát. K moci sa dostávajú politici, ktorých za slušných nepovažuje skoro nikto!

Záver

Máme sa na čo tešiť, politické diskusie len teraz naberú na intenzite a zmysle. Čoskoro sa ukáže do akej miery sú aktéri schopní uchopiť kormidlá moci a realizovať svoje vzletné plány. Závažným zistením je, že samotní aktéri – lídri koaličných strán sú kontroverzné indivíduá čo sa začali spochybňovať už dva dni po voľbách. Bude dôležité, ako sa zhostí svojej pozície dezignovaný premiér p. Matovič, kedy sa prestane usmievať a brať svoje poslanie skutočne vážne.

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Stratil Andrej Danko politický kompas alebo je to vážnejšie?

11.01.2024

V období sviatkov väčšina politikov odložila zbroj a venovala sa obyčajným ľudským radostiam a starostiam. No našli sa aj výnimky z ktorých najviac „bodoval“ Andrej Danko – predseda SNS a podpredseda NR SR. Vo viacerých mediálnych výstupoch zahral rolu prognostika a veštca, vyjadroval obavy o stabilitu vládnej koalície a prezrádzal „tajomstvá“ z koaličnej [...]

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.