Založ si blog

Preveríme všetky záverečné práce, odoberieme pochybné tituly a zrušíme VŠ

Spravodlivosť je len jedna, keď lustrujeme Borisa – tak aj ostatných 374 tisíc absolventov

Premiér Matovič, predseda klubu OĽaNO Šipoš a odhadom asi 40 poslancov predstavili svoju pozíciu po takmer 3 hodinovej debate s Borisom Kollárom, podvečer 29.6.2020. TB trvajúcu 40 minút otvoril pán Šipoš prečítaním stanoviska klubu ku kauze Borisovej pajcovanej diplomovky. V stanovisku sa píše o tom, že došlo k zlyhaniu školiteľa, oponenta, študenta a systému hodnotenia záverečných prác, klub poslancov za OĽaNO žiada ministra školstva a ministerku spravodlivosti, aby spoločne predložili zákon, ktorý umožní spätne preveriť všetky záverečné práce od dátumu na ktorom sa dohodnú, odobrať získané tituly absolventov s pochybnými prácami a vyvodiť aj dôsledky voči vysokým školám, až po odobratie akreditácie!

Premiér spôsobom sebe vlastným vysvetľoval novinárom, aký veľký je rozdiel medzi plagiátorstvom Andreja Danka a údajným plagiátorstvom Borisa Kollára. Pritom povedal „Ten hajzlík Danko vybral z univerzitnej knižnice hotovú prácu inej študentky a celú ju skopíroval aj s nadpisom“ čo je klamstvo. Premiér, ktorý neuznáva autority, nemá úctu pred zákonom, ani pre Ústavou SR je priamou hrozbou právneho štátu a tým aj istôt občanov. Neváhal postrašiť aj novinárov, že aj o nich to platí, aj ich práce budú preverené! Mal vraj dohodu s Borisom, že sa verejne ospravedlní a nebude používať titul Mgr. pokiaľ je v politike! Poukázal na to, že v súčasnosti si možno kúpiť hotovú záverečnú prácu, ale škola nemá prostriedky to dokázať. Preto je nevyhnutné urobiť poriadok v zákone o vysokých školách, aj v školách samotných. Pripustil, že systém kontroly záverečných prác môže vypľuť neprípustnú zhodu hoci 374 tisícom absolventov. Vysvetlenia  prekvapujúcej veselosti poslankyne Tabakovej sa ujal poslanec Pročko (viac vyzlečený ako oblečený), ktorý povedal, že boli zodpovedané všetky otázky, no došlo aj na nejaké vtipy a smiech. Premiér vyžaroval istotu, lebo nech povie akúkoľvek hlúposť, poslanci mu to posvätia a ani nemuknú – radosť vládnuť.

Matovič stále funguje ako hovorca niekoho iného, pričom svojho hovorcu nemá – veď ho nepotrebuje. Hovorí o veciach, ktorým nerozumie alebo sa cíti byť odborníkom podľa neoverených informácií, klebiet a šumov. Mal by vedieť, že záverečná práca je len jedna z viacerých podmienok pre splnenie podmienok VŠ štúdia. Mal by vedieť, že študent musí mať v poriadku výsledky zo všetkých predpísaných skúšok a zápočtov, že nie on sám, ale škola mu určí tému záverečnej práce, že školiteľ priebežne vyhodnocuje prístup študenta pri rozpracovaní témy práce, že vedúci práce a oponent ju preskúmajú a od roku 2009 kedy vznikol register záverečných prác overia aj výsledný test zhody práce s inými záverečnými prácami a literatúrou. Potom nasleduje obhajoba práce preš štátnou komisiou a štátna záverečná skúška pred komisiou s najmenej 3 menovanými členmi. Možno na základe vlastných skúseností si dovolil pán premiér určiť, že najmenej polovica záverečných prác je plagiát! Umenie dojať, respektíve poriadne nahnevať v každom svojom výstupe tisíce slušných ľudí sa mu raz vypomstí.

Návrh je protiústavný a technicky nevykonateľný

Spätné preverovanie záverečných prác a vyvodzovanie konzekvencií v podobe odobratia získaných v minulosti titulov absolventom a odobratia akreditácie až po zrušenie VŠ, je v rozpore s ústavou garantovaných práv a slobôd, najmä preto, že ide o retroaktivitu! Ministerka spravodlivosti pojala úlohu tak, že jej úlohou bude definovať právne aspekty navrhovanej zmeny. Inak povedané: zdôvodniť jej nezmyselnosť.

Dnes je v registri záverečných prác vložených viac ako 20 miliónov prác, keby sa mali posudzovať aj staršie záverečné práce, tie by sa museli najskôr zdigitalizovať (uchovávajú sa len v printovej podobe). Pokiaľ systém kontroluje len zhodu záverečných prác je veľmi deravý, lebo vo svete existujú milióny zväzkov analogických odborných textov a literatúry, ktoré v systéme nikdy nebudú kompletne zastúpené. Toxická zhoda textov v záverečných prácach nemôže byť porovnávaná so zdrojmi, ktoré boli dostupné neskôr ako práca vznikla! Z uvedeného je jednoznačné, že testovanie zhody je a bude len orientačná pomôcka pre skúšobné komisie, ale niky nemôže byť zdrojom dát oprávňujúcim k odoberaniu titulov či akreditácií.

Nechcem nikoho vydierať, ale ak budem tlačený odstúpiť, skončíme v koalícii

Takto nenápadne pohrozil Boris Kollár poslancom za SaS, aby si rozmysleli či budú tlačiť na jeho odstúpenie. S poslancami strany „Za ľudí“ sa už nemieni stretnúť, lebo tí majú požiadavku jednoznačnú: odstúpiť! Po hodinovej debate poslanci za SaS sa zhodli na stanovisku, že Kollár má odstúpiť z funkcie predsedu NR SR, je to na ňom ako sa zachová. V prípade ak opozícia vyvolá mimoriadnu schôdzu s cieľom odvolať Borisa Kollára, poslanci za SaS odvolanie nepodporia! Z koalície SaS vystupovať za takú patáliu nebude!

Otázka dňa znie: má Boris dostatočne hrubú kožu, aby vydržal odolávať všetkým atakom alebo to zabalí?

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.