Založ si blog

Спутник 1 oznámil kozmickú éru, Sputnik V oznamuje skorý rozpad vlády Igora Matoviča

Dňa 4.10.1957 odštartovala z kozmodrómu BAJKONUR upravená vojenská raketa R7 a vyniesla na vysokú obežnú dráhu zeme prvú umelú družicu s názvom Спутник 1 (satelit). Prvý satelit na orbite mal tvar gule so štyrmi anténami, rádiový vysielač vysielal pípavý signál, ktorý bolo možné na zemi zachytiť rádioprijímačmi v pásmach 20 a 40 MHz. Bol to signál o začiatku dobývania kozmického priestoru. Satelit v januári 1958 vstúpil do hustých vrstiev atmosféry a zhorel. Plnohodnotnou umelou družicou zeme bol Спутник 3.

Ako to bolo a bude s vakcínou Sputnik V?

Proti pandémii spôsobenej vírusmi COVID 19 neexistuje zatiaľ 100 % ochrana, zubatej sa najlepšie darí vo vyspelej časti sveta s hustým osídlením a vysokou mobilitou obyvateľstva. Prvým zasiahnutým regiónom bola oblasť mesta WU CHAN v Číne. Tamojšia vláda oblasť s 12 miliónmi obyvateľov hermeticky izolovala, prijala drastické opatrenia, dezinfikované boli aj ulice, parky a to každodenne. Bola postavená v rekordnom čase poľná nemocnica a občania boli očkovaní domácou vakcínou SINOPHARM. Toho času je ČLR čistá, ale stále v bojovej pohotovosti.

Obchodná výmena medzi ČLR a svetom a s tým spojené cestovanie zanieslo vírus aj do Európy, kde sa najbrutálnejšie predstavil v Taliansku a Španielsku, no rozniesol sa do celej Európy a nevynechal ani USA a zostatok amerického kontinentu. V USA zahubila pandémia viac ľudí ako všetky vojny v 20. storočí. Všeobecne platí, že vírusovým pandémiám je možné čeliť preventívne v podobe očkovania. Farmaceutické spoločnosti sústredili svoje úsilie na výskum a vývoj vakcín o odbyt ktorých nemusia mať obavu celé roky.

European Medicines Agency (EMA) postupne zaregistrovala a schválila na hromadné použitie v EÚ vakcíny od firiem Pfizer-BIONTECH, Moderna a ASTRA-ZENECA. Ukázalo sa, že výrobné kapacity týchto troch firiem  nestačia a nedokážu plniť zakontrahované množstvá pre EÚ. Preto sú v štádiu posudzovania aj  vakcíny Johnson&Johnson, SINOPHARM, SINOVAC, NOVAVAX a Sputnik V. Práve okolo ruskej vakcíny Sputnik V je najväčší povyk a pravda sa tu bije s demagogickými tvrdeniami sýtenými geopolitickými záujmami veľmocí. Ani Slovensko nedostáva zakontrahované množstvá schválených vakcín a má to za následok spomalenie procesu vakcinácie. Keďže politici v orgánoch EÚ bez váhania schvaľujú či prolongujú sankcie proti RF aj za konšpiračné akcie tajných služieb (údajné otravy Skripalovcov a Navaľného, nepreukázanú účasť RF na zostrelení lietadla nad územím Ukrajiny), je naivné vyžadovať registráciu a schválenie ruskej vakcíny pre použitie v EÚ. Stratégia Ruska je overená časom, najskôr dodali vakcínu Sputnik V do 45 štátov  sveta a až potom (4.3.2021) požiadali EMA o tzv. Rolling Review, čo zrýchli proces rozhodovania a navyše, nemôžu byť ignorované referencie zo štátov, ktoré predmetnú vakcínu úspešne aplikujú v miliónových množstvách. Vývoj vakcíny Sputnik V prebiehal v spolupráci s britsko-švédskou spoločnosťou ASTRA-ZENECA a bol ukončený ako prvý na svete. V oboch prípadoch ide o klasickú vakcínu s obsahom kompletných oslabených vírusov, ktoré nedokážu vyvolať ochorenie, ale naopak: vyvolajú imunitnú odpoveď organizmu = tvorbu protilátok. V Európe sa očkuje vakcínou Sputnik V v Maďarsku a Srbsku.

Na Slovensku Sputnik V rozpútal vládnu krízu

Ctibažný premiér Igor Matovič pohorel na celoplošnom testovaní, ktoré malo byť atómovou zbraňou proti pandémii, ale nebolo! Nedbal na popálené prsty (dnešné skóre je 8.146 zomrelých) a potajomky dojednal s členom vlády RF dodávku vakcíny Sputnik V na Slovensko. Okamžite bolo dovezených tromi transportérmi Spartan 200 tisíc dávok. Cena vakcíny je priaznivá, iba ¼ z ceny vakcíny Pfizer-BIONTECH. Do konca júna je ruský výrobca schopný dodať Slovensku až 2 milióny dávok. V snahe predviesť sa ako záchrancovia životov usporiadali Matovič, Krajči a Jarčuška na košickom letisku TB pri otvorených dverách prvého Spartana naloženého vakcínou Sputnik 5. Čo nasledovalo je dostatočne známe: Minister ZVaEZ  nazval vakcínu nástrojom hybridnej vojny, koaliční partneri zo SaS a „Za ľudí“ nešetrili Matoviča kritikou a zo strany „Za ľudí“ odišiel už druhý poslanec (Vallášek). Dnes rokuje Predsedníctvo strany „Sme rodina“ o rekonštrukcii vlády. Príznačný je amaterizmus vládnych politikov ktorí si neuvedomujú, že premiéra nemôžu len tak bez následkov zameniť niekým iným z OĽaNO, znamenalo by to vždy odstúpenie vlády ako celku. „Keď je núdza najvyššia, pomoc božia najbližšia“ čítaval som na výšivkách u starých rodičov. Či je to pomoc od samotného Boha neviem, ale k obhajobe Matovičovho husárskeho kúska prispieva dohoda medzi RF a švajčiarskou firmou, ktorá chce vyrábať Sputnik V pre Európu v Taliansku a výrobu zahájiť už v júni tohto roku! Ako sa zachová EMA teraz? No veď uvidíme ako sa zrazu stratia výhrady voči ruskej vakcíne.

V názve vakcíny Sputnik V nie je všetko v poriadku

Každý kto aktívne používa ruský jazyk potvrdí, že v ruských názvoch spravidla nemiešajú dva druhy písma. Ak je v názve použitá azbuka, nemožno pokračovať cyrilikou, výnimku tvoria citované cudzojazyčné slová a to nie je tento prípad. Inak povedané: keď vakcína dostala pôvodné ruské pomenovanie bolo to napísané nasledovne „Спутник V“ a čítať to treba ako „Sputnik pjať“, čiže Sputnik päť. Potvrdzuje to skúsenosť s názvami konferencií a zjazdov, kedy ich poradové číslo je vždy uvedené rímskymi číslicami. Keby to mal byť naozaj Sputnik V (čítaj sputnik vé), tak by to v ruštine vyzeralo takto: „Спутник В“, zhrnuté: predpokladám, že omyl vznikol vo výrobnom závode, ktorý označil balenia vakcíny nápisom „Sputnik V“ v nádeji, že na Slovensku čítame V ako rímsku číslicu 5.

 

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.