Založ si blog

O odborníkoch, bojovníkoch a novodobom revolucionárovi

O odborníkoch a bojovníkoch s Covidom 19

Keď sa v marci 2020 objavil na Slovensku prvý pacient infikovaný korona-vírusom, v Taliansku už vyčíňala pandémia, z preplnených nemocníc odvážali truhly vojenské nákladiaky! Pellegriniho vláda v demisii zvolala krízový štáb a prijala tvrdé opatrenia. Jedným z nich bola štátna karanténa pre osoby prichádzajúce do republiky z cudziny. Vďaka rýchlej reakcii Slovensko zvládlo prvú vlnu pandémie bez straty kytičky! Dokonca v jednom rebríčku sa umiestnilo na prvom mieste v Európe!

V novej vláde Igora Matoviča zmobilizovali odborníkov, boli vytvorené viaceré poradné orgány zložené zo  špičkových epidemiológov, infektológov a lekárskych kapacít. Účasť na rokovaniach orgánov brali dokonca členovia vlády, nasledovali predlhé tlačové konferencie kde mal hlavné slovo sám Matovič. Popri siahodlhom vysvetľovaní boja s pliagou zdôrazňoval, že o opatreniach nerozhodujú politici, ale ZOP odborníci.

S príchodom jesene 2020 prišla druhá vlna pandémie a naberala na sile. Odborníci sústredení do konzília navrhovali konkrétne opatrenia, no viaceré z nich nedokázala vláda uviesť do života. Niektoré pre vnútorné rozpory, iné pre neschopnosť zmysluplne vládnuť. Schválené opatrenia sa dostávali do života oneskorene v podobe vyhlášok ÚVZ, s častými chybami a následnými opravami. Samotný premiér spoločne s verným sluhom Ministrom zdravotníctva Krajčim, presadzovali testovanie ako zázračnú zbraň v boji so zákerným vírusom. Odborníci porovnávali počty testovaných na Slovensku s počtami testovaných v zahraničí a rastúce počty infikovaných pripisovali stále nízkemu počtu vykonávaných testov! Vláda nedokázala kontrolovať hranice republiky, nedokázala zaviesť lokalizáciu infikovaných pomocou mobilných sietí, nedokázala kontrolovať ani dodržiavanie karantény. Od 30 októbra do 1 novembra bolo vykonané prvé celoplošné testovanie nepresnými AG testami, výsledky testovania boli dobré ako zber dát pre klinický výskum spoločnosti z UK, ale šíreniu nákazy na Slovensku nepomohli, skôr naopak. Napriek tomu odznievali silné reči o druhom SNP alebo atómovej zbrani, lebo účasť na očkovaní bola vyššia ako na parlamentných voľbách. Ani vytvorenie prvého covid semaforu nemalo pozitívny účinok – iba ak ten, že druhé kolo celoštátneho testovania už nebolo povinné v okresoch s nižším výskytom ochorení, Druhá vlna kulminovala v januári a februári 2021, počet obetí koronavírusu presiahol 12.000, čo Slovensko posunulo na svetovo prvé miesto v počte úmrtí na milión obyvateľov!

V diskusiách odborníkov zaniká fakt, že v roku 2020 na Slovensku zomrelo najviac ľudí na choroby obehovej sústavy, druhé najsmrteľnejšie boli onkologické choroby, ochorenia spojené s Covidom 19 boli až tretie! Záchrane pacientov s Covidom 19 sa dávala až nenáležitá priorita. V nemocniciach sa odkladala liečba, najmä operácie – lebo nebolo dosť miesta na JIS a nestačili ani lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou. V tom zmätku vláda zabudla na valorizáciu platov v zdravotníctve a výsledok sa dostavil, ubudlo cca 1.600 sestier a lekárov za jediný rok. Dnes je najväčší problém zdravotnícky personál, preto sa znížili kritické hranice pre covid pacientov v nemocniciach na 3.200 a nové nevybalené ventilátory ležia nevyužité, lebo ich nemá kto obsluhovať, niekto zanedbal školenie zdravotného personálu!

Záver je jednoznačný, za odborníka sa nemôže pasovať ten, kto nemá výsledky. Otázkou však zostáva, ktorí odborníci zlyhali viac, či tí v konzíliu odborníkov alebo tí v nemocniciach alebo nebodaj „odborníci“ vo vláde, ktorý celý proces boja s koronavírusom manažovali? Druhú vlnu pandémie sme teda domrvili ako sa len dalo. Z jari sa začalo s očkovaním proti 19. Permanentná mediálna kampaň a nenaplnené slogany (očkovanie je sloboda alebo očkovanie je jediné riešenie) znechutili občanov tak, že na prekonanie 50% zaočkovania nestačila ani očkovacia lotéria a v kreatívnej dielni Ministra Matoviča sa rodí nový trhák (500 € občanom 60+ po troch očkovaniach). V Rakúsku idú motivovať v lotérii vecnými cenami od televízorov cez elektromobily až po rodinný dom. No ORF určite nebude kopírovať RTVS, ktorá oklamala 250 výhercov denných prémií po 10.000 €, ktorých akože vylosovali v priamom prenose, no v skutočnosti ich vybrali z databázy zaregistrovaných vopred!!! Tretia vlna s Delta variantom prekonáva druhú a neubránili sa jej ani štáty s vysokým zaočkovaním (Nemecko, Rakúsko, Holandsko). Aktuálne na Slovensku 16 % zomrelých s Covidom 19 bolo plne zaočkovaných! To dokazuje, že reálna účinnosť vakcín rozhodne nie je deklarovaných 93-97%, ale minimálne o 10% menej.

O bojovníkoch proti korupcii

Boj s korupciou je mantra – večná téma, v podmienkach Slovenska nesplniteľný cieľ, lebo transformácia spoločnosti v 90 rokoch minulého storočia spojená s privatizáciou, otvorila vráta korupcii dokorán! Pod vlajkou boja s korupciou je aktuálne vedený boj s politickými protivníkmi a robí sa to prostredníctvom OČTK – teda mocenských nástrojov štátu. Očista justície, polície, štátnych orgánov je vykonávaná tak, že špecializovaná skupina vyšetrovateľov NAKA obviní „závadové“ osoby z korupcie alebo priamo zo založenia, zosnovania, podpory organizovanej zločineckej skupiny alebo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Na základe udaní spolupracujúcich obvinených (kajúcnikov), spriaznení prokurátori ÚŠP obvinia, prokurátori podporia návrhom na väzobné stíhanie, ktoré schváli špecializovaný sudca ŠTS. Doba väznenia viacerých obvinených dosiahla rok a príslušný súd odmietol návrh ÚŠP na predĺženie ich väzby, ktorá evokuje novodobý mučiaci nástroj na vyrovnávanie účtov a likvidáciu politických oponentov. To je stav, ktorý svedčí o rozklade právneho štátu!

O revolucionárovi bez vojska

Vyhlásiť pochybnú daňovo odvodovú reformu za revolúciu a sám seba pasovať za revolucionára, ktorý za porážku Fica vojde do dejín – to dokáže len Igor Matovič. Reformovať chce najmä zdanenie a odvody živnostníkov a SZČO – to je silnejšia lobby než on sám. Nie tak dávno Matovič vyhlásil, že minister, ktorý nepresadí svoju reformu, by mal podať demisiu! Či to platí aj pre Ministra financií nepovedal. Veď uvidíme.

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.