Založ si blog

Expremiéri, exministri, predsedovia, poslanci, malé ryby a planktón

Rozpoznať zrno od pliev nedokáže každý volič

Na Slovensku je to tak, že „podnikanie v politike“ je stále populárnejšie. Na politickej scéne sa tlači viac ako 100 subjektov a finišuje registrácia 14. nových. Zákony o voľbách do NR SR sú slabé ako trikrát prevarený čaj! Umožňujú kandidovať vo voľbách aj subjektom, ktoré vôbec negarantujú fungovanie tzv. „Zastupiteľskej demokracie“!!! Skutočné politické strany, ktoré majú širokú členskú základňu, štruktúry v regiónoch, riadiace a kontrolné orgány sú vzácne ako šafrán. Hovorí sa, že ryba smrdí od hlavy, preto je hodnotenie politických subjektov cez lídrov či predsedov pred voľbami, viac ako dôležité.

Strany a hnutia vedené expremiérmi

Robert Fico – Smer SSD: po prehratých voľbách v 2020 roku upadol trojnásobný predseda vlády do akejsi letargie, prebral ho až odchod 11 poslancov ktorých viedol Peter Pellegrini s tým, že založia novú politickú stranu. Robert Fico označoval odídencov za zradcov a nevďačníkov, no časom pripustil, že vlastne sa napĺňa jeho dávny sen, aby mala sociálna demokracia výtlak nad 30% a najnovšie už Hlas SD označuje za partnera do vládnej koalície. Osobné animozity sa môžu potlačiť do úzadia – ak bude na to vôľa. Strana Smer SSD má všetko, čo potrebuje mať adept na víťazstvo v parlamentných voľbách: širokú členskú základňu, orgány strany skúsených funkcionárov a poslancov, peniaze na financovanie volebnej kampane, PR strany vyniká  organizovaním masových akcií, prítomnosťou na sociálnych sieťach aj v masových médiách. V roku 2023 Smer SSD v prieskumoch vystriedal dovtedy trvalo vedúci Hlas SD. Strana má síce veľa priaznivcov, ale ešte viac odporcov, pritvrdenou rétorikou komentuje počínanie Prezidentky Zuzany Čaputovej, odmieta niektoré rozhodnutia orgánov EÚ, odmieta vyzbrojovanie Ukrajiny, kritizuje zneužívanie štátnej moci proti opozícii a výsledky vládnutia po roku 2020. Koaličný potenciál strany Smer SD je zúžený, predpoklady na víťazstvo vo voľbách 2023 je zatiaľ vysoké – nad 50%, predpoklady na zostavenie vlády sú však nižšie, odhadujú sa na menej ako 50%. V prieskumoch hodnotiacich osobnosti sa Robert Fico umiestňuje až za Petrom Pellegrínim. V poslaneckom klube Smeru SSD zostala jediná žena (Jana Vaľová) a väčšina poslancov má už pokročilý vek, omladenie poslaneckého klubu bez turbulencií v strane nebude jednoduchou úlohou.

Peter Pellegrini – Hlas SD: politickú krízu v roku 2018 Prezident Andrej Kiska navrhol riešiť buď dôslednou rekonštrukciou vlády alebo predčasnými voľbami. Orgány strany Smer rozhodli o odstúpení Ministra vnútra a premiéra. Predsedom vlády sa stal Peter Pellegrini a Ministerkou vnútra Denisa Saková. Z vlády sami odišli ministri Maďarič, Drucker a Žitňanská. Peter Pellegrini prešiel v Smere rôznymi funkciami, od asistenta poslanca NR, poslanca NR, štátneho tajomníka MF, Ministra zdravotníctva, Ministra školstva a Predsedu a  NR SR. Písalo sa, že ide o personálnu náhradu Roberta Fica. Do volieb 2020 išiel ako volebný líder a Premiér vlády SR, no dosiahnutý výsledok 18,29% poslal Smer SD do opozície. Robert Fico plánoval svoje stiahnutie z politiky netradične (mal prenechať predsednícke kreslo Pellegrinimu, no ponechať si rozhodujúce právomoci sediac v pohodlí nadácie na obraz F.E.S v Nemecku). Pellegrini odmietol robiť v Smere SD papierového predsedu a oznámil zámer založiť novú politickú stranu. 29.6.2020 bol prípravným výborom zahájený zber podpisov pre vznik strany Hlas SD, ktorých MV SR predložili 94.414, registrácia strany bola potvrdená 11,9.2020, ustanovujúci snem sa konal 20.11.2020. Peter Pellegrini bol zvolený za predsedu strany a dlhodobo je najdôveryhodnejším politikom-straníkom na Slovensku. Hlas SD sa od jesene 2020 držal viac ako dva roky na čele prieskumov verejnej mienky. Činorodou prácou, napriek obmedzeným finančným možnostiam, postupne vybudoval krajské a okresné orgány strany, získal tisíce nových nádejných členov, ako sa na stranu regiónov a stranu hlasu ľudí patrí, trávili členovia Pelleho jedenástky mnoho času v regiónoch. Aktívna, odborná a konštruktívna práca v parlamente, no tiež aktivita pri petíciách za referendum a aktuálne petície za zmenu, predstavuje vzorovú PR s využívaním sociálnych sietí, tlačových besied a účasti v mediálnych diskusiách. Fúzia so stranou „Dobrá voľba“ je príkladom toho ako sa to má v politike robiť. Peter Pellegrini má prirodzený talent a bezkonkurenčnú charizmu vodcu, kultivovaný rečový prejav a vzorné vystupovanie. Počas dvojročného výkonu funkcie premiéra vlády SR potvrdil svoju spôsobilosť doma aj v zahraničí. Hlas SD získal ostrohy v komunálnych voľbách keď získal najviac primátorov a starostov obcí, získava významné osobnosti z rôznych oblastí, vedie sociálny dialóg s partnermi. Aktuálna strata v preferenciách na konkurenčnú stranu Smer SSD nie je významná. Možno predpokladať, že prieskumné zisky oboch SD strán sa priblížia a v konečný výsledok budú mať podobný. Predpoklad na víťazstvo vo voľbách je na rovnakej úrovni ako u Smeru SSD = viac ako 50%, predpoklady na úspešné zostavenie vládnej koalície sú vzhľadom ku koaličnému potenciálu vyššie ako u Smeru SSD, až 70%. K splneniu týchto predpokladov môže prispieť aj líder Smeru SSD tým, že prestane atakovať počínanie Hlasu SD a bude viac myslieť na to, že bez porozumenia si s Hlasom SD čaká aj víťazný Smer SSD opozičná karanténa!

Igor Matovič – OľaNO, KÚ a priatelia: politický eskamotér a dlhoročný parlamentný šašo sa stal premiérom vlády SR 21.3.2020. Rovnými nohami vhupol do zápasu s pandémiou COVID 19, zápas však manažoval zle!  Desiatky tisíc zbytočných obetí zomrelo nielen na COVID, ale aj na tradičné choroby srdcovo cievne a onkologické, keďže sa celé zdravotníctvo venovalo najme boju s COVIDOM. Hnutie OľaNO a jeho samozvaný šéf pôsobili ako zhubný nádor na mozgu vládnej koalície. Sústavné spory a hádky so stranou SaS doviedli vládu k rekonštrukcii, od septembra 2022 bola vláda menšinová až napokon 15.12.2022 padla tak, že v parlamente nezískala dôveru, hoci začínala s ústavnou väčšinou 93 hlasov! Igor Matovič aj z pozície Ministra financií SR bol de facto premiérom – slabý premiér Eduard Heger si iba hrýzol do jazyka a mlčal! Story Igora Matoviča dokazuje, že politické zlepence fungujú iba ako výťah do parlamentu a vládnych funkcií, ale ich polčas rozpadu nepresahuje 2 roky, spravidla sa rozpadajú na rôznorodosti postojov, vzájomnej nevraživosti, sebectve a neodbornosti. Hnutie v ktorom pred voľbami beží doslova nábor do kandidátky, kde má knieža Igor všetky právomoci – nemôže ponúknuť stabilitu ani odbornosť! Nezávislé osobnosti nemajú v parlamente čo robiť! Keď je takýchto „nezávislých“ v klube 53 a z toho je polovica doslova „narušených“ musí to dopadnúť zle! Najskôr v poslaneckom klube vznikla platforma vedená ministrom Budajom a už presakovali šumy o tom, že samotný poverený premiér Eduard Heger sa chystá na odchod z hnutia. Stalo sa vo svete nevídané, neslýchané: premiér + traja ministri + niekoľko poslancov akože vystúpilo z hnutia OľaNO, ohlásili vznik novej strany DEMOKRATI a pokračovali vo funkciách akoby sa nič nestalo! Ohlásili to v noci ako zlodeji a stranu si kúpili od Miroslava Kollára (SPOLU) a len ju premenovali. Odvtedy je ich najtvrdším kritikom Igor Matovič so zbytkom OĽaNO. Podľa starého osvedčeného receptu postupuje Igor Matovič aj teraz: oznámil premenovanie hnutia na „OĽaNO a priatelia“, pričom vysvetlil, kto sú tí priatelia: Kresťanská únia sa odmietla schovať medzi priateľov, no do odovzdania kandidátky sa ešte uvidí. Nový super zlepenec bude okrem hnutia bez pravidiel a stabilného kádra, obsahovať aj mini subjekty – planktón, jednotlivcov, ktorí za vstupenku do parlamentu podstúpia hocičo. Zostáva len dúfať, že voliči sa nenechajú oklamať tak ako v roku 2020 a Matovičovi a jeho zlepencu vystavia jednoznačne STOP! Svojou osobnostnou výbavou dokázal, že je osobou nežiadúcou vo vedení štátu, ba priam nebezpečnou pre jeho fungovanie a prosperitu! V prieskumoch dôveryhodnosti si Igor Matovič drží posledné miesto, iba 7 – 9%.

Eduard Heger – DEMOKRATI: volebné preferencie tohto novotvaru sa pohybujú okolo 3% čo ho nabáda  k spájaniu síl vraj preto, aby ani jeden demokratický hlas neprepadol! Všetky rokovania o spájaní sa s KDH, s maďarskými stranami a ODS boli neúspešné. S Hegerom nikto nechcel nič mať! Tri dni pre avizovaným vyhlásením volieb došlo k dohode s ešte nezaregistrovanou stranou „Jablko“. Designovaná predsedníčka Ďuriš Nicholsonová žiadala 20 miest na kandidátke Demokratov, dostala iba 5 aj to na jej konci! Stranu vraj posilní Jozef Mihál aj kontroverzná herečka Dorota Nvotová čo je zúfalosť sama. Pri tvorbe programu pomôžu staré pušky Ivan Mikloš a Ľudovít Kaník. No, S Bohom! Bývalý predajca značkovej vodky Heger sa v politike neosvedčil, nemá charizmu ani výsledky: rekordný rast štátneho dlhu a pritom prepad životnej úrovne obyvateľov, kolabujúce zdravotníctvo a školstvo, únik mozgov do zahraničia, vojna v polícii a justícii, nečerpanie eurofondov a plánu obnovy EÚ, korupčné kauzy priamo vo vládnych orgánoch, až vymenovanie „Úradníckej vlády“ ukončilo trápenie poverenej vlády Hegera. Ak DEMOKRATI nehodia uterák do volebného ringu, dočkajú sa porážky. Nevedeli vládnuť, nevedia ani dôstojne odísť! Dôveru nemali, nemajú a ani si ju nezaslúžia! Žiadna druhá šanca pre diletantov a politických babrákov. Stačilo!!!

Mikuláš Dzurinda – Modrí, Most-Híd: Dzurindove vlády charakterizovali reformy najme daňová, robustná privatizácia energetiky, bánk a škandály s dodnes nevyšetrenou korupciou (Gorila) a financovania strany. Slovensko v tom období zažilo aj týždňový štrajk železničiarov, aj rómske rabovanie v Trebišove a v okrese Revúca, potierali sa práva odborov. Vytunelovaný bol aj tunel Branisko. Ohlasované spájanie pravice sa Dzurindovi nedarí, zatiaľ je istá iba spolupráca s časťou MOSTa-HÍD. Zostatok členov v Aliancii za MOST-HÍD trvá na svojom mene a zvolilo si nové vedenie. Škandál za dverami? Spoločný názov je príznačný pre subjekt, ktorý má spoločnú kandidátku, ale vraj to nie je koalícia (aby im na vstup do parlamentu stačilo 5%+ a nie 7%+)! Obe strany sú plevelné ryby a ich spolupráca neprinesie synergiu. Mikuláš Dzurinda neosvedčil povesť skúseného politika, keď chce variť volebný guľáš, podľa vo verejnosti zdiskreditovaného receptu.

Strany vedené exministrami

Richard Sulík – SASKA: je strana ktorá sa hlási k liberalizmu a malému štátu. Naposledy vo voľbách 2020 získala iba 6,22% čo jej v koalícii dávalo dosť podradné postavenie. Richard Sulík ako Minister hospodárstva SR čoskoro zistil, že vládnutie pod premiérom Matovičom je utrpenie. Vzájomné osočovanie hrubozrnným jazykom na TB a na sociálnych sieťach dospelo k riešeniu 1.9.2022, keď ministri za SaS podali demisie do rúk Prezidentky SR. SaS zohrala rozhodujúcu úlohu pri vyslovení nedôvery kabinetu Eduarda Hegera parlamentom 15.12.2022. Podobne ako v roku 2011, kedy prispeli k nedôvere kabinetu Ivety Radičovej a aj pri rekonštrukcii vlády Igora Matoviča v roku 2021. Imidžu rozbíjača vlád sa SaS už nezbaví! Ide o stranu svojho druhu, členov a priaznivcov má najmä v Bratislave, nemala nikdy viac ako 250 členov a v každom volebnom období zaznamenáva straty osobností. Naposledy ich opustila europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, no majú aj prírastok ex-predsedu KDH  Alojza Hlinu! SASKA ak prenikne do parlamentu si zaslúži karanténu v opozícii, no ak je spravodlivosť na svete – tak si nezaslúži ani tie 3% a s nimi štátny príspevok na politickú činnosť! Liberalizmus bledne v celom svete a na Slovensku sa liberálna politika protiví najmä ľuďom práce, tým čo sú odkázaní na sociálnu politiku štátu, aj konzervatívnym demokratom

Veronika Remišová – Za ľudí: zámerom otca zakladateľa Andreja Kisku bolo získať vo voľbách 2020 toľko, aby on mohol zostaviť vládu, no realitou bolo iba 5,77% – až z toho ochorel a dlhé mesiace zvažoval čo ďalej. Nakoniec na sneme strany odporučil zvoliť za predsedníčku Veroniku Remišovú. Ohrdený kandidát Miroslav Kollár a ďalší poslanci vystúpili z poslaneckého klubu strany. Potom čo predsedníčka porušila stanovy a odmietala zvolať mimoriadny snem, odišlo do SaS 6 poslancov. S tromi poslancami. v NR SR si predsedníčka Remišová budovala svoje ministerstvo, presťahovala ho do podnájmu a vybavila luxusným zariadením. Škoda, že prax v čerpaní eurofondov má obrovské deficity. Nedávno stranu opustili aj poslanci Šeliga a Žitňanská. Na posledné miesto v NR si zasadla samotná ex-ministerka Remišová. Preferencie strany sú dlhodobo okolo 2% a nie je nádej, že sa mŕtvej strane (vyjadrenie p. Kisku) ich podarí zvýšiť.

Strany a hnutie vedené predsedami

Boris Kollár – Sme rodina: politické hnutie končí volebné obdobie s biľagom spoluzodpovednosti za stav spoločnosti a štátu. Opakované vyhrážky o vystúpení z koalície sa nenaplnili, ako posledný darček skrachovaným koaličným partnerom od predsedu NR, bol odklad vyhlásenia volieb na posledný možný termín, aby sa vraj mohli pospájať malé politické subjekty! Predseda hnutia Kollár na poslednom sneme vykrikoval, že sú normálni a preto sa nemusia báť ísť do volieb samostatne. Špecifické predstavy o rodine predsedu Kollára sú často pretriasané v bulvárnych médiách, no ním nič nepohne, ani dopravná nehoda s neoprávnenou osobou vo vládnom bavoráku, ani len čiastočné splnenie volebných sľubov nie! Už na sneme schválili 4 podmienky pre účasť vo vládnej koalícii. Preferencie hnutia sa pohybujú okolo 6% a to dáva iba malú nádej, že budú súčasťou parlamentu, či aj vlády – to je vo hviezdach! Faktom je, že hnutie bolo svetlejším zjavom vo vládnej koalícii, čo však neznamená chválu, jednooký medzi slepcami. Na účet predsedu Kollára ide aj neskutočný chaos počas plenárnych rokovaní parlamentu, ktoré nezvládal riadiť aj to, že držal basu neschopnej a nefunkčnej vláde až do samého konca a nezasadil sa za skorší termín volieb.

Andrej Danko – SNS: vo voľbách 2020 získala najstaršia strana na Slovensku 3,16% hlasov. V preferenciách sa aktuálne priblížila k hranici 5%, ale silné vyhlásenia neznížia riziko neúspechu, ktoré zvyšuje vysoký počet kandidujúcich strán a hnutí. Strana SNS spĺňa podmienky pre fungovanie zastupiteľskej demokracie, má štruktúry v regiónoch, má orgány rozhodovania a kontroly, zdôrazňuje okrem sociálneho najmä pilier národný a to viacerým prekáža. Danko pochopil, že len spojenie síl s malými národne orientovanými subjektmi mu dá predpoklady na vstup do parlamentu, aj nádej na účasť v budúcej vládnej koalícii. SNS dospela k dohode so stranou „Život – národná strana“, so stranou „Národná koalícia“  a stranou „Slovenský patriot“. Osobnosti z týchto strán dostanú na kandidátke SNS miesta a vzdajú sa funkcií vo svojich stranách. Volebný potenciál mu majú zvyšovať: europoslanec Radačovský, syn generála Lučanského, Martina Šimkovičová a ďalíi. SNS patri medzi tých pár skutočných politických strán, ktoré majú všetko čo sa od nich vyžaduje. Odhadovaný výsledok volieb 2023 je 6-8%. Koaličných partnerov vidia najmä v Smere SSD, Hlase SD a Republike.

Milan Majerský – KDH: vzdelaním pedagóg, bývalý primátor Levoče, od 2017 prešovský župan. Predsedom KDH bol zvolený v 2020. KDH patrí medzi subjekty aktivované po roku 1989. Významnú úlohu zohralo v 90 rokoch, no pri schvaľovaní ústavy SR hlasovali poslanci KDH proti! KDH je plnohodnotná konzervatívna strana s množstvom členov v regiónoch. Najsilnejšie je na Orave a Šariši. V roku 2006 sa pričinilo KDH o predčasné voľby, keď vystúpilo z vládnej koalície vedenej Dzurindom. Dve posledné volebné obdobia sa KDH nedostalo do parlamentu, no do volieb v 2023 ide samostatne, keď hrdo odmietlo predvolebnú koalíciu s DEMOKRATMI aj MODRÍMI. Volebné preferencie oscilujú nad 5% a možno predpokladať, že je schopné zastávať konzervatívne a kresťanské hodnoty v parlamente dôstojne. Či angažovanie muža minulosti Františka Mikloška bude pre hnutie prínosom ukáže až budúcnosť.

Krisztián Forró – Aliancia: volebná strana zdôrazňujúca záujmy maďarskej národnostnej menšiny bola zložená pôvodne zo štyroch strán: Most-Híd, Spolupatričnosť, SMK a Maďarské fórum. Jednotu narušili rokovania o spájaní síl do volieb. Vedenie Mosta-Híd odmietlo prijatie poslanca Gyimesiho na kandidátku, vystúpili z Aliancie a urobili dohodu s Demokratmi. Maďarské fórum sa pobratalo s ODS generála Macka. Zostatok MOSTa-HÍD si zvolil nové vedenie a zotrváva v Aliancii. Oslabená Aliancia bude v ohrození, že nezíska potrebných 5%. Poľutovanie nad dianím v Aliancii vyslovil aj Béla Bugár, v snahe pomôcť opätovne vstupuje do strany MOST-HÍD bez snahy ísť do vedenia a na kandidátku.

Marián Kotleba – ĽSNS: po tom, čo bol predseda Marián Kotleba právoplatne odsúdený za trestný čin propagácie a podpory fašistickej ideológie (šeky na 1.488 €) musel opustiť kreslo poslanca NR SR a strana začala strácať pôdu pod nohami. Dobrý výsledok volieb 2020 7,97% a 17 poslaneckých kresiel išiel do úzadia. Vytvorenie hnutia REPUBLIKA prevzalo iniciatívu, aj väčšinu voličov. ĽSNS dnes nie je schopná dosiahnuť vo voľbách takú podporu, akú má v prieskumoch REPULIKA a bude rada, ak získa 3%+.

Strany a hnutia vedené europoslancami:

Michal Šimečka – Progresívne Slovensko: politické hnutie, ktoré neuspelo vo voľbách 2020 odchovalo Prezidentku SR, ktorá v hnutí zastávala funkciu podpredsedníčky. Vo vedení hnutia nastali zmeny: Nevýrazného Trubana napodobnila Biháriová, aktuálne hnutiu presedá  39 ročný Michal Šimečka, ktorý v europarlamente získal post podpredsedu. Hnutie má početné vedenie: predsedu, 5 podpredsedov, 13 členov predsedníctva, má aj ďalší orgán: Republikovú radu. Je evidentné, že hnutie je miláčikom masových médií a prieskumných agentúr, jeho preferencie sú už dvojciferné, často zastáva 3. ba ojedinele aj 2. miesto. To všetko napriek minimálnej politickej práci. Hnutie nemalo a nemá charizmatického vodcu, mladý Šimečka pendluje medzi Bruselom a Bratislavou a jednoducho nestíha, navyše jeho rečový prejav má nedostatky a poslucháčov nudí. Hnutie sa otvorene hlási k neoliberalizmu a podpore LGBTI+ čo má síce časť priaznivcov, ale viacerých odrádza. Predpokladaný výsledok volieb 2020 bude okolo 8%, vhodný koaličný partner je iba SASKA.

Milan Uhrík – REPUBLIKA: politické hnutie vzniklo na troskách ĽSNS, má zastúpenie v EP aj v NR SR a ide o zdatných rečníkov, najviac vyniká TOP rétor Milan Mazurek. Hnutie pôsobí aj v regiónoch a po  Slovensku má viac ako 1000 členov. Milan Uhrík v EP odvážne zastupuje záujmy SR. Vďaka dôslednej opozičnej politike má hnutie namierené po voľbách 2023 do NR SR. Predpokladaný výsledok bude 7 – 10%. Predstavitelia hnutia sú často nálepkovaní ako extrémisti, ba aj fašisti, no realita je taká, že od výčinov skutočných fašistov na Slovensku, sa hnutie dôrazne dištancuje. Republika môže byť koaličným partnerom Smeru SSD a SNS.

Rada pre váhajúcich voličov

Stabilnú, fungujúcu a Slovensku prospešnú vládu môžu zostaviť a garantovať iba skutočné politické strany s tradičnou štruktúrou, orgánmi, širokou členskou základňou – majúce podporu a dôveru vo verejnosti! Vo vládnej koalícii 2020-2023 taká nebola ani jedna! Preto sa koalícia rozpadla a vláda skrachovala! No čo je horšie za tri roky Slovensko schudobnelo a zaostáva za partnermi v EÚ stále viac. Prevenciu chaosu v parlamente zabezpečí neprítomnosť pochybných ad-hoc zlepencov, najmä „OľaNO a priateľov“

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Jicchak Herzog / Antony Blinken /

Nadišiel čas na dohodu o prímerí, vyhlásil v Izraeli americký šéf diplomacie Blinken

01.05.2024 14:16

Vyjednávači - Egypt, Katar a Spojené štáty - stále čakajú na reakciu Hamasu na najnovšiu verziu návrhu dohody o prímerí.

Taiwan / Vojenské cvičenie /

Taiwan je v pohotovosti pred manévrami Pekingu po prezidentskej inaugurácii

01.05.2024 14:03

Čína považuje samosprávny Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu a jeho zjednotenie chce v prípade potreby dosiahnuť aj vojensky.

Väzeň / Väzni / ZVJS /

V slovenských väzniciach zaznamenali historicky najvyšší počet cudzincov

01.05.2024 12:56

Celkový počet väznených osôb sa, naopak, znížil.

Armáda / Ekvádor /

Na západe Ekvádoru platí výnimočný stav, armáda bude bojovať s gangmi

01.05.2024 11:34

Bezpečnostná situácia v Ekvádore sa dramaticky zhoršila po tom, ako začiatkom januára ušiel z väzenia jeden z najmocnejších zločineckých bosov José Adolf Macias.