Založ si blog

Stratil Andrej Danko politický kompas alebo je to vážnejšie?

V období sviatkov väčšina politikov odložila zbroj a venovala sa obyčajným ľudským radostiam a starostiam. No našli sa aj výnimky z ktorých najviac „bodoval“ Andrej Danko – predseda SNS a podpredseda NR SR. Vo viacerých mediálnych výstupoch zahral rolu prognostika a veštca, vyjadroval obavy o stabilitu vládnej koalície a prezrádzal „tajomstvá“ z koaličnej kuchyne. Vyplakával nad nespravodlivým rozdelením volebného zisku, ako ho nebaví so žralokom Ficom a alibistom Pellegrinim ťahať vládnu káru. Opakovane tvrdil, že jediný možný koaličný kandidát na prezidenta je Robert Fico a Pellegrini vraj odmietol podporu SNS, preto musí SNS nájsť svojho kandidáta a tým môže byť on sám, lebo za tri dni len tak skúšobne nazbieral 10 tisíc podpisov. Pritom ani neskrýval svoju osobnú animozitu voči Petrovi Pellegrinimu, ktorému vyčítal údajné progresívne krídlo v Hlase SD a varoval ho, že ako kandidáta na prezidenta ho novinári vyzlečú donaha! Použitý slovník sa obsahovo takmer vyrovnal neokrôchaným útokom Igora Matoviča. Čo tým „ukrivdený“  Andrej sleduje je predmetom mnohých analytických článkov a ešte len bude rozoberané v predvolebnej kampani. Tu nie je priestor rozobrať všetko čo odznelo, no je možné označiť tvrdenia, ktoré neboli pravdivé alebo boli cielene upravené.

Vtáka poznáš po perí a človeka po reči

Pán predseda Danko nemá dar reči – to je všeobecne známe, síce nie je hlúpy, ani nevyzerá zle, ale keď hovorí sú tam prítomné pochybenia. Vážnejší problém je v tom, že často nehovorí pravdu, fabuluje, zavádza,  iných ohovára a seba chváli. Je to dané jeho osobnostnou výbavou. Mediálny obraz pána Danka je horší ako si reálne zaslúži, no môže si za to z veľkej miery on sám. Popularita meraná ako dôveryhodnosť ho radí do prvej päťky medzi aktívnymi politikmi. Príznačné je, že ten najdôveryhodnejší podľa prieskumov (Peter Pellegrini) mu leží tak hlboko v žalúdku, že to nevie stráviť. Alexander Dubček tiež nemal dar reči, ale to mu nebránilo stať sa ako komunista miláčikom národa a nebyť smrteľnej autonehody – bol by určite prezidentom republiky. Dodnes mu na hrobe horieva sto i viac kahancov.

Nekorektné tvrdenia p. Danka o prezidentských voľbách a koalícii

„Peter Pellegrini“ odmietol podporu od SNS, preto sa musíme zariadiť inak, mnoho členov SNS podporuje  viac Harabina ako Pellegriniho, ak sa nedohodneme ani s jedným z nich, zvážime hoci aj na moju kandidatúru. V skutočnosti to bolo inak: Pellegrini odmietol Dankov návrh, aby v koaličnej dohode, dokonca už v memorande o porozumení medzi Smerom – Hlasom a SNS boli zakotvené podmienky podpory jednotného koaličného kandidáta na prezidenta SR. Išlo o záväzok, že ak sa Pellegrini stane prezidentom, na pozíciu predsedu NR SR prejde Andrej Danko. Podpora voličov SNS pre p. Harabina v žiadnom publikovanom prieskume neprekročila ich podporu pre p. Pellegriniho. Tu si pán Danko pomohol cieleným klamstvom. On sám je presvedčený, že najlepším prezidentom by bol Robert Fico aj napriek jeho odmietnutiam kandidatúry. Za tým treba vidieť, že ak by bol Fico prezidentom, Pellegrini by prešiel za premiéra a predsedom NR by bol samozrejme Danko. Takáto rošáda s otváraním koaličnej zmluvy má len jedného stúpenca – Danka.

Z prejavu Roberta Fica na slávnostnom sneme Smeru SSD si vybral jednu vetu a aj tú vykladá svojrázne. Podľa Danka Fico očakáva po prezidentských a európskych voľbách turbulencie, ktoré môžu vyvrcholiť rozpadom vládnej koalície, lebo Hlas bez Pellegriniho sa rozpadne!. V skutočnosti Fico na sneme povedal, že po prezidentských voľbách môže dôjsť k prekresleniu politickej mapy a spájaniu ľavicových síl. Samotný Robert Fico opakovane vysvetľoval, ako to myslel: nemal na mysli rozpad Hlasu SD, ale spojenie Smeru SSD s dvomi malými ľavicovými stranami. Otváranie koaličnej zmluvy nepredpokladá, jeho cieľom je stabilné vládnutie a víťazstvo vo voľbách 2027. Dankových prognóz sa chytajú novinári a redaktori z masových médií a tvrdia muziku tým, že Smer SSD môže pohltiť časť Hlasu SD alebo aj celú stranu! Peter Pellegrini sa nenecháva vyrušovať zvláštnymi proroctvami, ani vydieraním koaličného partnera a ide si svojou cestou. Vyhlásil termín konania prezidentských volieb na 23. marca a druhé kolo na 6. apríla 2024 a potvrdil, že svoju kandidatúru ohlási v rodnej Banskej Bystrici 19. januára 2024. Vyjadrenia kolegu Danka ho síce prekvapili, ale  komentovať ich cez médiá nebude – zachová si svoju úroveň.

V PVV je stať o tom, že vláda sa pokúsi nájsť podporu na zmenu volebného systému. Väčšinový jedno-obvodový systém nahradí zmiešaným volebným systémom s viacerými volenými obvodmi, v ktorých by sa volila napríklad polovica poslancov. Dôvody na zmenu sú akútne, lebo žiadna demokratická krajina v EÚ nevolí takým spôsobom, ktorý negarantuje fungovanie zastupiteľskej demokracie a umožňuje parazitovanie politických strán, ktoré stranami de facto nie sú, politickým jedno-mužným s.r.o., ktoré majú svoje minimálne členstvo v metropole alebo v jej okolí a život v regiónoch im je ukradnutý. Už samotný fakt, že do NR kandiduje 25 i viac politických subjektov vypovedá o tom, že ide o prekonaný chorý systém. Príznačný je fakt, že bývalá vládna koalícia v ktorej nebola ani jedna štandardná politická strana sa zabezpečila tým, že jedno-obvodový volebný systém dala do Ústavy SR. O zmenu volebného systému sa zaujíma KDH, ktoré je štandardnou stranou so štruktúrami v regiónoch. Keby KDH podporilo ústavný zákon o zmene volebného systému a koalícia bola jednotná, výsledok hlasovania by bolo 91 hlasov za zmenu. Čo však odrazu tvrdí pán Danko? SNS nepodporí zmenu voleného systému lebo je nevýhodný pre malé strany!!! Tak ako to vlastne je, najprv SNS podporilo PVV a keď sa má naplniť jeden z najdôležitejších cieľov, bude proti??? Predsa SNS ako najstaršia politická strana na Slovensku má funkčné regionálne štruktúry, nemusí sa teda báť toho, že sa jej ujde menej poslaneckých mandátov ako má pri dnešnom systéme, práve naopak!.

Prečo toľko oportunizmu od predsedu SNS? Sú to len jeho politické tančeky ako forma predvádzania alebo to myslí smrteľne vážne a je skutočnou hrozbou pre stabilitu vládnej koalície? Osobne si myslím, že skôr v poslaneckom klube za SNS môže nastať neposlušnosť s koučingom pána Danka, ako rozklad poslaneckého klubu Hlasu SD. Má preto pán Danko o čom premýšľať a najvyšší čas spamätať sa!

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.